Millionbøf

Millionbøf

10 min
25 min
4  Personer
Profile picture for user Per Asmussen
Per Asmussen
Redaktion
Millionbøf er en klassisk, dansk ret, som er blevet serveret i generationer rundt omkring i de danske hjem. Selv om mange af os har rejst rundt til andre lande i verden, og vi har adgang til et væld af spændende og eksotiske råvarer i ethvert supermarked...
Om opskriften
Beskrivelse

Millionbøf er en klassisk, dansk ret, der er blevet serveret i generationer og atter generationer rundt omkring i de danske hjem. Den emmer af vaskeægte mormormad, hvorfor den også kan dele vandene og danne grundlag for heftige diskussioner i køkkenet: For skal den serveres i sin mest traditionelle form, eller kan den med fordel nytænkes?

Der er efterhånden et utal af variationer og bud på, hvordan den bedste millionbøf skal vinkles.

 

Traditionel millionbøf vs nytænkt millionbøf

Mad er ikke alene et spørgsmål om smag, men er også stærkt forbundet med minder og historier: Nyere som ældre. De fleste af os kan genkalde os barndommens smag af mormors hjemmebagte boller og grydestegte kylling, ligesom vi fluks bringes tilbage til forrige års eksotiske badeferie, i det øjeblik vi sætter tænderne i en ret, der benytter det givne lokalområdes yndlingsingredienser og -krydderier.

Lysten til at nytænke de traditionelle danske retter, som eksempelvis millionbøf, begrundes derfor sandsynligvis med den danske rejselyst, der kun har været tiltagende gennem årtierne.

Selvom mange af os efterhånden har rejst verden mere eller mindre tynd, ligesom vi har adgang til et væld af spændende og eksotiske råvarer i snart alle supermarkeder herhjemme, er der dog noget skønt, hyggeligt og trygt ved at servere de gamle og elskede danske retter.

At være tro mod de danske klassikere, eventuelt blot for en aften, kan være en rar måde at mødes om velsmagende, gammelkendte klassikere, der kan sende tankerne tilbage til "de gode gamle dage".

Så glem for en stund alt om kængurusteaks og eksotiske grøntsager og kokkerér en millionbøf i dens helt traditionelle form.

I denne opskrift kørte jeg den forholdsvis safe og traditionel. Hvor jeg kommer fra er der masser af løg i og en anelse rødvin, for at give sovsen ekstra dybde.

Millionbøf

Ingredienser
20 g Smør
250 g Løg
2 fed Hvidløg
1 tsk Salt
1 tsk Sukker
1 Rosmarinkviste (frisk)
  Olie (til stegning)
1 spsk Tomatpure (frisk)
500 g Hakket Oksekød (10-12 %)
1 dl Rødvin
5 dl Oksefond
1 spsk worcestershiresauce
2 Laurbærblad
1 1⁄2 spsk Hvedemel (til jævningen, kan erstattes af maizena)
1 dl Vand (til jævningen, kan erstattes af mælk)
  Salt og peber (salt og peber)
  Sovsekulør
  Bredbladet persille
Vejledning

Hak løg og hvidløg fint.

Varm en gryde op, tilsæt smør og rosmarin og steg løgene til de bliver klare og let brune – tilsæt salt og sukker undervejs.

Tilsæt tomatpure, oksekød og olie og skru op for blusset. Steg det godt – kødet skal være stegt og ikke kog

Tilsæt ca. 1 dl rødvin og rør godt rund. Det kød og løg der har sat sig i bunden af gryden skulle gerne løsne sig og give en masse smag til retten (det hedder en deglacering).

Lad vinen simre et par minutter, så alkoholen kan fordampe.

Tilsæt bouillon, Worcestershire sauce og laurbærblade og et skud peber.

Lad retten simre i 10 minutter. 

Bland/ryst hvedemel og vand samme til en jævning og jævn så kødsovsen – prøv dig frem! Det er ikke sikkert, at du skal bruge det hele. Hvis du vil, så kan du lave en blanding af maizena og vand, så skal du bruge meget mindre maizena end hvedemel og den bliver glutenfri. 

Smag sovsen til med salt og peber og giv den sovsekulør, så den får en dejlig mørk farve.

Fjern rosmarin- og laurbærbladene fra sovsen.

Hak persillen og kom den ovenpå millionbøffen ved servering.

Servér millionbøffen med en hjemmelavet kartoffelmos eller rodfrugtsmos. Spæd gerne op med noget syltet, f.eks. syltede rødbeder eller syltede asier.

Kilde

Tjek min Instagramprofil Gastrofar her.

Om forfatteren
Profile picture for user Per Asmussen
Per Asmussen
Redaktion
Bio
Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.
Læs flere af vores opskrifter
Kategori

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.


Sociale medier