x
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
opskrift

Hjemmelavet bacon

PER ASMUSSEN | 12. oktober 2017
Tørsaltet bacon og dry-aging modning bagefter

Prøv at lave din egen bacon. Det er overraskende nemt, og smagen er lysår fra den vakuumpakkede udgave, du kan købe i supermarkedet. 

Vores udgave er tørsaltet og koldrøget.


Hjemmelavet bacon

Tørsaltet bacon og dry-aging modning bagefter
No ratings yet
Udskriv Pin
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 6 days 22 timer 40 minutter
Antal: 2 stk.
Forfatter: Per Asmussen

Ingredienser

 • 2 stk. Ribbensteg Udbenet og køb en god kvalitet - det er trods alt bacon vi laver her
 • 4 deciliter Salt Gerne nitritsalt, så baconen får en flot rød farve
 • 2 deciliter Sukker
 • Krydderier Tørret peber, enebær eller laurbærblade. Mængden er efter smag - men ca. 3-4 tsk. giver god mening

Sådan gør du

 • Vi plejer at lave vores bacon i større mængder, da arbejdet ikke er meget større ved at lave to ribbenstege fremfor en. Sørg for at købe to der er udbenede, eller skær dem selv væk. 
  Læg stegene i et fad og drys salt, sukker og krydderier på. Massér dem ind i kødet, sørg især for at komme ned i alle sprækker (for at undgå mug/råd).
  Kødet vakuumeres og puttes i køleskabet. Hvis man ikke har en vakuumpakker, så sørg for at kødet kommer i en pose, der er tætforseglet, og at det vendes min. én gang i døgnet i køleskabet.
  Derefter skal kødet sprænges i alt fra 2-5 dage. Vi plejer at gøre det i 3 dage, så det får den den gode saltsmag, uden at den dog overdøver det hele.
  Når kødet er saltet færdig, skylles det i koldt vand. Brug et viskestykke til at tørre det godt af, og læg det på en tallerken utildækket i køleskabet i et døgn. Det gør, at kødet får en fedtet overflade, som røgen kan hænge bedre fast i. 
  Ribbensteg klar til bacon
  Koldrygning:
  Vi har ikke røgovn, så vi bruger en IKEA Knodd affaldsspand, hvor vi har boret 2 huller i siden og 4 i toppen med et 3 cm kopbor. Stegene pakkes ind i strik og hænges på en afskåret gardinstang.
  Rygesmuldet tørrer vi i ovnen inden brug. Det får ca. 1 time ved 90 grader, så vi er sikre på, at det er tørt. Det lægges i en alubakke i en hestesko og tændes med en smule sprit.
  Gentag processen 3 gange, gerne 3 nætter i streg.
  Kødet skal tørres derefter, vi gør det ved hjælp af dry-aging poser eller modningsskab. Vi lader baconen stå i posen i alt fra 2-4 uger, afhængig af hvor fast den skal være. 
  Nu er der blot tilbage at skære baconen ud. Kødet er mere fast end den bacon, du køber i supermarkedet, så det kan skæres meget tyndt. Brug gerne en pålægsmaskine for at få et godt resultat.
  Bacon  

Noter

Opbevaring: Den udskårne bacon lægges i lag på bagepapir med madpapir mellem lagene, pakket i en lufttæt beholder. Den kan holde sig i køleskabet 1-2 uger. Du kan også fryse baconen, her er holdbarheden 2-3 mdr. 

Om forfatteren


Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.

Læs mere om bacon her.