x
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
opskrift

Den perfekte hel kylling i ovn

PER ASMUSSEN | 26. november 2020

Den ultimative måde at lave helstegt kylling på. Jeg kan sikkert sige at jeg ikke kommer til at lave den på en anden måde fremover.

Der er dog 2 ulemper ved at lave kyllingen på den her måde: 1) Der er ikke faste tider til den her opskrift, da et kernetemperaturen (brug et stegetermometer) afgører hvornår din kylling er klar. 2) Den fantastiske kyllingesovs er udfordret, da alt saften forbliver inde i kødet. Der er min anbefaling at lave denne stegt kyllingefond, så du får den dejlige sovs. 

Jeg elsker kylling. Da jeg var barn var en 1/2 grillkylling med pomfritter min livret. Problemet med at lave kylling er dog at brysterne og lårene ikke skal have den samme tilberedning. Derfor husker jeg også altid at jeg ofte fik min fars lår og han fik mit bryst, så vi begge fik det kød vi bedst kunne lide. 

Her får vi hjælp af hviletid, til at sikre at alt bliver som det skal være. 

Jeg brugte en lille 1400 gram kylling til opskriften, men du kan sagtens bruge en 1800 gram eller 2200 gram kylling uden problemet. Det er gode ved at bruge et stegetermometer, da den fortæller dig hvornår kyllingen er færdig.

Den perfekte hel kylling i ovn


Den perfekte hel kylling i ovn

No ratings yet
Udskriv Pin
Forb. tid: 8 timer
Tilb. tid: 1 time 40 minutter
Antal: 3 personer
Forfatter: Per Asmussen

Ingredienser

  • 2 liter Vand til saltlagen
  • 120 gram Salt til saltlagen
  • 1 stk. Hel Kylling
  • 1 stk. Citron
  • 1 bunch Frisk timian eller rosmarin
  • 50 gram Smør
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Start med at sprænge kyllingen i en saltlage.
    Kom kyllingen i en skål/bakke/gryde og tilsæt vand. Afmål hvor meget vand du kommer i, jeg gør det typisk ved at bruge et målebægerkande, hvor jeg hælder 1 liter vand i ad gangen. Tilsæt nu 60 gram salt pr. 1 liter vand. 
    Min kylling var ikke så stor, så jeg kunne få plads til den i en gryde sammen med 2 liter vand. Derfor fik den 120 gram salt og en kort omrøring af det.
    Saltlagen er med til at mørne kødet og gøre det mere saftigt. Lad det stå og trække i minimum 8 timer, men du kan sagtens give det op til et døgn. Jeg satte mit over om aftenen (cirka kl. 20) og gik i gang med at tilberede kødet kl. 15 dagen efter. 
    Tag kyllingen op af saltlagen og dup den tør, gerne med et rent viskestykke eller køkkenrulle.
    Tag citronen og tryk en masse huller i den, jeg brugte en kødnål til at gøre det. Kom citronen og en masse krydderurter (timian/rosmarin) ind i rumpen på den. Krydr med salt og peber og smør skindet ind i smør.
    Placer kyllingen på en rist og kom den i ovnen på 90 grader almindelig ovn. Ja du læste rigtig, kun 90 grader. Hele essensen med opskriften er at holde på alt det lækre saft og kraft inde i kyllingen. Sæt et stegetermometer ind i brystet og hvis du har et af dem der er indbygget i ovnen, så sæt den til en temperatur på 61 grader - det er målet at ramme den temperatur.
    Jeg valgte at komme en bradepande med gulerødder, blegselleri, peberkorn og løg i. Problemet var dog at kyllingen nærmest ikke dryppede noget saft ned i den, så det blev nærmest til en grøntsagsfond jeg fik lavet.
    Når temperaturen i brystkødet rammer 61 grader celsius, tages kyllingen ud af ovnen. Det tog cirka 1 time og 20 minutter med min kylling. Den skal nu hvile i 45 minutter på køkkenbordet udækket.
    I mellemtiden kan tilføje vand til supperurterne og skrue op for ovnen, så de bliver varmet igennem. 
    Få ovnen op på en høj temperatur (jeg havde den på 260 grader varmluft).
    Kyllingen skal blot varmes igennem og skindet skal blive sprødt. Det tager cirka 10-15 minutter (afhængig af din ovn).
    Skær kyllingen ud i hhv. bryster og lår og server straks.
    Velbekomme.
    Den perfekte hel kylling i ovn
    Den perfekte hel kylling i ovn

Om forfatteren


Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.

Jeg kan på ingen måde tage æren for den her opskrift selv.

Den er lavet ud fra Hestons fremgangsmåde fra den her video: