Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Alt om puré – et overset tilbehør

gastrofunlogoRedaktion
   
30. december 2024

Står du også ofte og savner noget nyt, lækkert tilbehør til måltiderne? Noget, der ikke bare er en ny slags sovs eller salat? Så skal du nok til at give dig i kast med cremede og delikate puréer.

Det er muligt at finde mange færdigpuréer i supermarkedet, men det er uden diskussion slet ikke det samme som den puré, du kan lave derhjemme. Og så er det ovenikøbet utroligt nemt.

Se vores bedste opskrifter her.


Hvad er forskellen på puré og mos?

Pure
Foto: GastroFun.dk

Ja, en puré er jo dybest set “bare” en mos af forskellige kogte råvarer som eksempelvis bælgfrugter, rodfrugter, eller bær.

Og så alligevel ikke.

Dét, der virkelig adskiller en puré fra en mos, er nemlig, at en puré er betydeligt finere, blødere og glattere i konsistensen end en mos. Derudover skal en puré være lige på grænsen til det flydende, hvor en mos ofte er så tyk og / eller grov, at den nærmest kan stå selv.

En puré kan derfor beskrives som en “elegant” form for mos.


Hvordan laver man puré?

Sous vide pure
Foto: GastroFun.dk

Der er snart ikke den frugt eller grøntsag, der ikke er egnet til at blive pureret. Både blomkål, knoldselleri, jordskokker, græskar, ærter, bananer, æbler og diverse bær er allesammen råvarer, der kan blive til en utroligt lækker puré, der kan serveres i mange forskellige sammenhænge.

Dertil kan du så vælge at tilføje krydderier, sukker, salt, fløde eller andet til at supplere smagen og forfine konsistensen. Det eneste, du skal have for øje, er, at “en puré skal være glat som en barnenumse”, ligesom Jesper Koch altid siger det.

Groft sagt kan man sige, at både mos og puré i udgangspunktet laves på nøjagtig samme måde. Dét, der imidlertid giver puréen sin fine, bløde konsistens er, at der føjes betydeligt mere af kogevandet / væsken til en puré end til en mos.

Når råvaren er kogt mør, blendes puréen helt lind og glat, imens væsken fra kogningen tilsættes lidt efter lidt, indtil man rammer den ønskede konsistens.

Da du kan bruge så mange forskellige grøntsager og frugter til at lave puré med, er puréen et tilbehør, der kan varieres i noget nær det uendelige.

Grøntsagspuré

  1. Grøntsagerne koges, til de er bløde. Kog dem gerne med bouillon, krydderurter og / eller tørrede krydderier for at tilføje ekstra smag og dybde. Du kan også tilføje mælk og fløde til vandet / bouillonen.
  2. Herefter hældes det hele igennem en sigte, så væden sigtes fra. Husk at gemme al væden.
  3. De kogte grøntsager blendes nu, imens væden tilføjes lidt efter lidt. Tilføj hellere for lidt end for meget, da puréen altid kan gøres tyndere men ikke tykkere.

Frugtpuré

  1. Start enten med at koge frugten med lidt vand eller kom frugten direkte i blenderen. Tilføj gerne lidt sukker, særligt hvis det er bær, da disse kan være ret syrlige. Sommetider vil det dog klæde retten bedst, at frugten er helt naturligt syrlig – så behøver du naturligvis ikke at tilføje sukker. Vær ikke bange for at eksperimentere med forskellige smagsgivere og krydderier – det er dét, der gør madlavning rigtig sjov, og indimellem rammer man en “guldåre”!
  2. Tilføj lidt væske, imens du blender frugten til den ønskede konsistens.

Hvilken puré passer bedst til hvad?

Knoldselleri-sous-vide
Foto: GastroFun.dk

Alt afhænger selvfølgelig af smag og behag. Derfor er det ikke til at opsætte et regelsæt som sådan.

Overordnet kan man dog sige, at det klæder alle retter at have et element af både syrligt, sødt, salt, bittert og umami. Det giver mere dybde til måltidet, og smagsoplevelsen bliver betydeligt mere rig. Samtidig afbalanceres de forskellige smagselementer.

Derfor kan du med fordel eksperimentere med at bruge frugtpuréer i det salte køkken – det vil faktisk passe helt formidabelt til flere slags kød, særligt vildt.

Derudover kan en puré af butternutsquash passe ganske fortræffeligt til en Beef Wellington, imens ærtepure altid er et sikkert hit til fish n’ chips.

Måske du ligefrem kan slippe afsted med at lave en grøntsagspuré til desserten – måske en blanding af frugt og grønt? Flere rodfrugter ligger i den søde ende af skalaen, hvorfor de med lidt snilde nemt kan forestilles at kunne løfte eksempelvis kage til et helt nyt, interessant niveau!

Prøv dig endelig frem i det uendelige univers af puréer. Herunder har vi samlet vores bedste opskrifter på puré.  


Selleripuré

Foto: GastroFun.dk

Selleripuré passer godt sammen med et lyst stykke fisk eller kammuslinger. Læs opskriften her.


Ærtepure

Ærtepure
Foto: GastroFun.dk

En simpel og farverig pure med frisk smag af ærter – et skønt tilbehør til mange retter. Se opskriften her.


Glat Jordskokkepuré

Glat jordskokkepuré
Foto: GastroFun.dk

En silkeblød puré med den delikate smag af jordskokker – perfekt som tilbehør. Se opskriften her.


Gulerodspuré

Gulerodspure
Foto: GastroFun.dk

En farverig og sød puré, der passer godt til både fisk og kød. Se opskriften her.


Butternutsquash-dip

Butternutsquash-dip
Foto: David Bering – Bogen Grill med Sous Vide – Forlaget Turbine

En sød og cremet dip lavet af bagt butternutsquash – et lækkert alternativ til klassiske dips. Se opskriften her.


Pommes Anna med Peberrodspuré og Ramsløgsbearnaise

Pommes Anna med Peberrodspuré og Ramsløgsbearnaise
Foto: Bogen Vegansk Luksus – FADLs Forlag

En elegant ret med lag-på-lag kartofler og en lækker peberrodspuré. Se opskriften her.


Selleripuré sous vide

Serlleripure sous vide
Foto: Bogen: “Gæstemad med sous vide“- Forlaget Turbine

En imponerende selleriret med forskellige teksturer og smagsnuancer. Se opskriften her.


Blomkålspuré

Foto: GastroFun.dk

En cremet og mild puré, der fremhæver blomkålens naturlige smag. Se opskriften her.


Bagt græskarpuré

Foto: GastroFun.dk

En varm og fyldig puré med smagen af bagt græskar – perfekt til efterårsretter. Se opskriften her.


Jordskokkepuré med timian

Jordskokkepuré med Timian
Foto: GastroFun.dk

En aromatisk puré med jordskokkens delikate smag og et strejf af timian. Se opskriften her.