
Opskrift på sauce bordelaise
Med sin intense, fyldige smag er Sauce Bordelaise en klassiker i det franske køkken! Selv et par dråber af denne rødvinssauce giver en helt ny smagsoplevelse til den mest simple okseudskæring – og så akkompagnerer den en god rösti eller stegte kartofler på næsten magisk vis.
Navnet, Bordelaise, dækker over garniturer eller saucer, hvis hovedelement er vin. Kvaliteten af din sauce bordelaise afhænger af netop rødvinen, du bruger, og det er en god tommelfingerregel aldrig at bruge en vin, du ikke ville drikke.
En traditionel Sauce Bordelaise indeholder – udover rødvin – også smør, skalotteløg, fond, krydderurter og marv. Her giver jeg dig opskriften uden marv, da marv ikke er det, de fleste lige har liggende.

Sauce Bordelaise
Ingredienser
- 2-3 stk. Skalotteløg afhængigt af størrelsen
- 2 deciliter Rødvin Eller portvin
- 1 deciliter Portvin
- 25 gram Smør Koldt
- 3 stilke Frisk timian
- 5 stk. Peberkorn 5 stk.
- 3 deciliter Oksefond Jeg brugte en Oscar kalvefond
- 1 stk. Laurbærblad
- 3 deciliter Vand
- 1 fed Hvidløg Valgfrit
- 1 stk. Salt og Peber Efter smag
- 2 spsk. Smør Usaltet. Til sautering
- 1 stk. Rødvinseddike Efter smag
Sådan gør du
- Pil skalotteløgene, hak dem fint og knus peberkornene groft.
- Kom skalotteløg, peber, laurbærblade, de skyllede timianstilke - og evt. hakket hvidløg - i en gryde og sautér i smørret på mellemhøj varme.
- Tilsæt rødvin og portvin og giv et kort opkog.
- Skru ned og lad det simre indtil det er reduceret til halvdelen.
- Tilsæt oksefonden langsomt under omrøring.
- Kog saucen videre, men ikke for længe - en sauce bordelaise skal være tynd men kraftig og smagfuld.
- Smag til med salt, peber, rødvinseddike og evt. lidt honning.
- Sigt saucen over i en ny gryde og skru op på høj varme.
- Tag det kolde smør ud af køleskabet og skær det i små tern.
- Kom lidt smør i ad gangen under kraftig piskning og fortsæt, indtil saucen har den ønskede tykkelse.
- Servér straks.