ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Rugbrød med brown ale

FADLSFORLAG | 26. marts 2019

Rugbrød skal bare være hjemmelavet. Der er bestemt ingen diskussion, hvis du spørger os. Hjemmelavet rugbrød smager meget bedre end det færdigkøbte, både fordi selve smagen er bedre, og fordi intet kan måle sig med konsistensen af et friskbagt rugbrød.

Rugbrød skal naturligvis laves med en god surdej for at få den helt rigtige rugbrødssma. Når man kommer en god øl i dejen giver det desuden en virkelig god dybde til brødet.

Dette er en virkelig skøn opskrift på et surdejsrugbrød med brown ale. 

Vi har fået opskriften fra bogen: “Øl og mad“, hvor forfatterne siger følgende omkring opskriften:

“RUGBRØD ER ET STÆRKT ELEMENT i nordisk madkultur – på samme måde som øl er det. Det er måske derfor, at det er blevet indtaget sammen i århundreder.

Men øl kan også bruges i rugbrødet, og her kan man påvirke smagen med den øltype, man vælger at bruge.

I dette tilfælde går vi efter en sød og mørk smag.”


Rugbrød med brown ale

No ratings yet
Udskriv Pin
Forb. tid: 12 timer 30 minutter
Tilb. tid: 1 time 15 minutter
Antal: 1 stort rugbrød
Forfatter: fadlsforlag

Ingredienser

Surdej, 1. skridt

  • 2 deciliter Kærnemælk
  • 2 deciliter Øl Brown ale
  • 200 gram Rugmel Groft. Gerne stenformalet

Surdej, 2. skridt

  • 6 deciliter Øl Brown ale
  • 2 deciliter Kærnemælk
  • 2 deciliter Vand Lunkent
  • 15 gram Salt
  • 600 gram Rugmel Groft. Gerne stenformalet
  • 400 gram Rugkerner Knækkede
  • Smør Lidt. Til brødformen

Sådan gør du

  • Rør mælk, øl og mel sammen, og dæk skålen med film.
    Lad dejen stå i 3 dage ved stuetemperatur, ca. 23-25°C.
    Når tiden er gået, skal der gerne være små bobler i dejen.
     
    Kom alle ingredienserne inklusive surdejen i en skål, og rør det godt sammen til en ensartet og lind masse.
    Dejen er for tynd til, at den kan håndæltes, så rør den med en trægrydeske eller på en røremaskine.
    Tag gerne 500 g surdej fra, til næste gang der skal bages rugbrød.
    I så fald: Kom surdejen i en lufttæt plastikboks, og sæt den i køleskab. Den kan snildt holde sig i en måned.
     
    Kom dejen i en smurt 3 liters brødform eller to mindre, og dæk med film eller et rent viskestykke.
    Lad derefter brødet hæve i minimum 12 timer, til det er hævet op til kanten.
    Måske tager det endnu længere tid, helt op til et døgn.
    Specielt første gang man bruger surdejen, kan det tage længere tid, før den er aktiv nok.
     
    Bag brødet ved 180°C i 75 minutter.
    Tag det ud af formen, og lad det køle af på en bagerist, inden det skæres.

Om forfatteren




Vi har fået opskriften fra bogen: "Øl og mad"