ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Alt du skal vide om Beef Wellington

PER ASMUSSEN | 7. november 2019

Beef Wellington er ikke just en ny opfindelse, og den kan på alle måder kaldes en både kitsch og festlig spise. Det er nemlig en ret pæn ret, der samtidig har utroligt meget smag.

Beef Wellington er sådan set blot en indbagt oksemørbrad med svampe, men vejen til den færdige ret er brolagt med bekymringer og dårlige nerver, for du har ikke en chance for at kontrollere kødet undervejs: Oksemørbraden er jo netop pakket ind i dej, og du må derfor sætte din lid til tid og egne evner i håbet om, at kødet hverken er skamstegt eller bagt for lidt. 

Hvad er historien bag Beef Wellington?

Der findes mange gode bud på, hvordan Beef Wellington egentlig kom til verden.

De fleste er dog enige om, at retten er opkaldt efter First Duke of Wellington, Arthur Wellesley. Han blev nemlig en national helt i England, efter at han havde besejret Napoleon.

Hr. Wellesley blev desuden kaldt “Jernhertugen” og var Storbritanniens premiereminister af to omgange. Han fik også en gummistøvle opkaldt efter sig.

Det er således en ganske driftig herre med en ret stor historisk ballast, som (formentlig) har lagt navn til denne ret – og det kræver derfor naturligvis også, at der er fuld knald på smagsindtrykkene. Intet mindre ville jo kunne gøre det.

Beef Wellington

 

Beef Wellingtons popularitet

Beef Wellington er en ekstremt populær ret – og den betragtes også som særligt maskulin.

Beef Wellington er faktisk Gordon Ramseys signaturret, ligesom retten i øvrigt ofte blev serveret i Det Hvide Hus, da Jackie og John F. Kennedy boede der.

Med mere end 1.000 Instagram-opslag under hashtagget, “showmeyourwelly“, lever retten sit helt eget liv, hvilket kun understreger dens popularitet.

Den er desuden et særdeles populært valg, når drengene skal holde herreaften, dels fordi der er fuld knald på smagen, dels fordi det er en rustik ret, som ikke nødvendigvis kræver finesse eller øje for æstetik.

Derudover er Beef Wellington en rigtig “blærerøvsret”, da den fordrer, at du har ganske fornuftige evner i køkkenet for at blive perfekt.

 

Hvilken udskæring er bedst til Beef Wellington?

Man bruger normalt oksemørbrad til en Beef Wellington, men det er ikke et must. Oksemørbrad er én af de dyreste udskæringer, der findes, ligesom det ofte vil være et meget, meget stort stykke kød, du skal købe.

Vil du gerne spare lidt mønter, eller blot prøve at lave en Beef Wellington med et andet stykke oksekød, kan du prøve at bruge en halv roastbeef i stedet. Den anden halvdel af roastbeefen kan du fryse ned i afbrunet tilstand og senere bruge den i lækre gryderetter, biksemad eller i en smagfuld wok.

 

Nyfortolkninger af Beef Wellington

En traditionel Beef Wellington tager som bekendt udgangspunkt i oksemørbrad. Oksemørbraden brunes af, hvorefter den pakkes ind i en grofthakket eller pureret svampeblanding – en såkaldt duxelles – og butterdej, enten færdigkøbt eller lavet fra bunden.

Derefter bages den i ovnen, til butterdejen er sprød og gylden.

Beef Wellington kan sagtens bære at blive serveret som en hel ret i sig selv. Madeirasauce er også et klassisk tilbehør at servere hertil, men du kan med stor succes lave en hvilken som helst portvinssauce eller rødvinsglace.

Du kan vælge at bevæge dig i en helt anden retning og servere din Beef Wellington med en cremet selleripuré, Pommes Fondant og/eller en god, frisk salat.

Brug det gerne som en tommelfingerregel, at en Beef Wellington med fordel kan serveres med et syrligt element for at balancere de øvrige, tungere elementer i retten.

Udover at udskifte oksemørbraden med roastbeef kan du være kreativ på et utal af andre måder. Du kan eksempelvis prøve at lave den i en budgetudgave med den fantastiske – men oversete – okseudskæring, Teres Major.

Er du ny til Beef Wellington, eller blot lidt nervøs hvad angår risikoen for at retten bliver under- eller overtilberedt, er sous vide en smart måde at få fuld kontrol over tilberedningen af kødet.

Vi har tidligere lavet en sous vide Beef Wellington med stor succes samt en anden “sous vide-udgave” med and. Også en udgave med kalkun har vi prøvet kræfter med.

Sidstnævnte var vores forsøg på at lave den ultimative hverdagsret. Kalkun bliver nemt tørt, men på denne måde blev kalkunen både mør og meget saftig.

Vil du ikke lave din egen butterdej fra bunden, kan du desuden sagtens bruge en færdig butterdej på rulle og dermed spare både tid og energi. Det gør vi selv.

 

Vores bedste opskrifter på Beef Wellington

Traditionel Beef Wellington

Traditionel Beef Wellington


Beef Wellington

Beef Wellington


Sous vide Beef Wellington

Sous vide beef wellington


Budget Beef Wellington

Budget Beef Wellington


 

Andre udgaver af Beef Wellington

Sous vide Duck Wellington

Sous Vide Duck Wellington


Pork Wellington sous vide

Pork Wellington sous vide


Turkey Wellington sous vide

Turkey Wellington Sous Vide


 

Hvad drikker man til Beef Wellington?

Vi er ikke eksperter på området selv, så vi har fået denne anbefaling fra den danske vinforhandler VINNU:

“En vin der ville passe godt til denne ret, er en Vespa Rosso. Netop denne vin er oplagt, fordi den er mere elegant end sprængfyldt med smag.

Vespa Rossoen kommer fra den populære vingård Bastianich.  Vinen står utrolig tæt med en struktur og fylde der hænger længe i mundhulen. Vinen er en blanding mellem druerne: 50% Merlot, 30% Refosco, 20% Schioppettino.

Gården Bastianich er kendt for kvalitet og kompleksitet og strækker sig generationer tilbage. I dag er familiens primusmotor Joe Bastianich, der igennem hele sit liv har været involveret i restaurationsbranchen og vinproduktion. Joe er kendt fra bla. Master Chef USA.” 

Skriv en kommentar