ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Interview: Karina Baagø fra Glutenfri Familie

EMMA AHLGREEN HAA | 25. januar 2021

Interessen begynder

Karina Baagø er en af Danmarks bedste, når det kommer til glutenfrit bagværk. Hun har siden 2016 arbejdet professionelt med glutenfri bagning, opskriftsudvikling samt bagekurser og formidling for både private og professionelle.

Hendes interesse for den glutenfri verden begyndte, da hun i 2012 blev mor til et barn med glutenintolerrence.

“Det var en kæmpe udfordring. Det var for det første fuldstændig uoverskueligt at skulle sætte sig ind i den nye verden, hvor tingene skulle være uden gluten. Derudover var de produkter, vi kunne finde, i temmelig tvivlsom kvalitet,” fortæller Karina Baagø.

Hun har en uddannelse inden for ernæring og sundhed, og derfor trådte hendes professionelle jeg også i karakter.

“Den faglige del af mig sagde, at der var noget helt galt med de produkter, man kunne købe. Det var ikke lødig mad, man bliver glad af, men brød af udefinerbare meltyper, der smagte mærkeligt,” siger Karina.

Hun besluttede sig for, at det kunne hun gøre bedre.

“Jeg havde brug for at høje kvaliteten, ikke minde i det glutenfri bagværk, som jo er en af de ting, man virkelig savner, når man ikke kan få brød,” fortæller Karina Baagø.

Hermed var frøet til det, der i dag er hendes professionelle virke, sået.

“Man kan godt finde glutenfri opskrifter på nettet, men en del af det, er af varierede kvalitet. Det jeg udgiver er ikke tilfældigt, men noget jeg ved, qua min uddannelse og det, at jeg har arbejdet så længe med det, som jeg har,” siger Karina. En del af hendes viden har hun også formidlet i de to bøger Knæk Koden til Glutenfritbrød og Glutenfrie Årstider, som begge handler om glutenfri bagning og teknikker.

Karina Baagø er derudover ophavskvinde til Strukturmetoden®, der sikrer dig lækkert, glutenfrit brød med en luftig krumme.

Vi spørger – Karina svarer 

Vi har stillet hende en række spørgsmål, så du kan blive klogere på hvem hun er og hvorfor det er, at glutenfrit bagværk er interessant.

Hvad er din baggrund?

Jeg har en uddannelse i ernæring og sundhed. Jeg har altid interesseret mig for god mad og reelle råvarer samt det sociale omkring mad – både at spise og lave mad sammen.

Der var pludselig en kæmpe udfordring, da jeg fik et barn, der ikke tålte gluten, for gluten er er i mange ting. Alle de ting, jeg vidste om det gode måltid og ernæring kunne jeg se smuldre, for hun kunne ikke tåle det. Så jeg skulle eksperimentere og finde ud af, hvad måltidet kunne bygges op af, når vi ikke kunne få gluten.

I dag bruger jeg min uddannelse og min erfaring både i min egen familie, men også til at hjælpe andre fagligt med glutenfrit bagværk.

Hvorfor begyndte du at arbejde med glutenfrit bagværk?

Da jeg fik min datter, og vi fandt ud af, at hun ikke kunne tåle gluten. De produkter, som var på markedet dengang i 2012 var af tvivlsom kvalitet og det samme var de opskrifter og den inspiration, man kunne finde på nettet. Der var brug for, at kvaliteten fik et nøk opad. 

Hvornår begyndte du at arbejde professionelt med glutenfrit bagværk?

I 2016 startede jeg professionelt Karina Baagø/Glutenfri Familie, efter at have eksperimenteret og arbejdet med det i fire år. 

Kan du trække på din uddannelse i forhold til det, du laver nu? Hvordan?

Jeg har særligt trukket på det i forhold til kvaliteten i vores fødevarer – jeg mener både smag og konsistens, men også næringsstoffer og råvarer. Det ved jeg qua min uddannelse en hel del om.

Jeg kunne se, at de glutenfri produkter, man kunne købe, var af dårlig kvalitet. Både ernæringsmæssigt, men også smag og konsistens. Brødet var klæg og smagte underligt, og det voksede nærmest i munden. Meget brød var lavet på stivelse, altså svarende til Maizena. Der kunne jeg med min faglighed gå ind og sige, at det ikke er godt nok som en sund kost. Og jeg kunne bruge min uddannelse til netop at sammensætte opskrifter, hvor kvaliteten er i orden. 

Hvad er dit bedste minde fra køkkenet?

Når man er et madøre som mig, er der mange minder.

Det er ikke et konkret minde, men hvis jeg husker tilbage på min barndom, kunne jeg godt lide at være med i køkkenet og eksperimentere. At finde på sammensætningen og finde ud af, hvordan tingene smagte. 

Det har senere også været vigtigt for mig at give den følelse og den glæde videre til mine børn. Det med at være i køkkenet og opleve, at man får et andet forhold til mad, som man får, når man kommer med i køkkenet og får lov at lege og eksperimentere. Det giver noget “madmod” at man selv kan sammensætte tingene, finde på opskrifter og lege. Man bliver modig og vil smage på forskellige ting.

Hvilken ret kan du bedst lide at lave?

Jeg har ikke en enkelt ret, som jeg bedst kan lide at lave. Det, jeg bedst kan lide, er når jeg føler mig inspireret, og så laver et eller andet som opstår undervejs. Tit går jeg i gang med noget bestemt, så føler jeg mig netop inspireret undervejs til at ændre krydderi eller bruge noget vi har i køleskabet, og så ændrer retten sig. 

Hvilket bagværk er dit yndlings?

Jeg er blevet rigtig glad for det glutenfri bagværk, når det er bagt efter Strukturmetoden®. Det bedste er, når vi laver glutenfri morgenbrød i weekenderne – det er næsten altid rundstykker. Jeg rører dem om aftenen, og så står de og hæver på køkkenbordet om natten, så vi kan få dem friskbagte næste dag. Det er nok det allerbedste.

Hvad er dit bedste råd til glutenfrit bagværk?

Et helt overordnet råd er at have bevidstheden om, at en glutenfri dej er anderledes fra en almindelig dej. Det, der binder en normal dej sammen, er jo gluten. Det spiller hovedrollen, og i en glutenfri dej er gluten jo taget ud af opskriften. En glutenfri dej opfører sig helt anderledes og det er på sin vis et nyt håndværk, man skal lære. Så man kan ikke altid bruge de bageregler, man kender fra når man bager almindeligt brød. Hvis man tror det, kan det spænde ben for ens bagværk. 

Hvad er din blæreret?

Det er noget af mit brød bagt med Strukturmetoden®. Det minder i smag og konsistens om rigtig brød, og det er også noget af det, jeg hører fra folk – at det stort set lever op til almindeligt brød. Så folk kan godt blive overraskede over kvaliteten og de gode smag. 

Hvilken ret laver du oftest i dit eget køkken?

Det er klart brød og bagværk. Jeg er ikke god til at følge en bestemt opskrift, jeg følger basismetoden i Strukturmetoden® og så blander jeg bare mel. Det er typisk boller, og dem bager jeg ofte.

Hvad er din livret?

Jeg er et madøre og jeg kan virkelig godt lide mad, så jeg har svært ved at sige en ret. Jeg er overhovedet ikke kræsen og spiser det meste med velbehag. 

Har du en yndlingsrestaurant?

Vi kan rigtig godt lide at lave mad – det kan vi alle i min familie, også børnene. Så derfor laver vi meget mad herhjemme og vi går ikke så meget ud, selvom vi godt kan lide det.

Som jeg sagde tidligere, så er jeg et madøre, og jeg kan godt lide at spise mange steder. Derfor har jeg ikke rigtig en yndlingsrestaurant. Jeg kan godt lide at spise nye steder og blive inspireret.

Hvilken køkkenmaskine er din favorit?

Det er min røremaskine. Den er helt essentielt for at lave glutenfrit brød, der lever op til den kvalitet vi kender fra normalt brød.

Hvis du kun måtte have tre stykker udstyr til at bage med, hvad skulle det så være?

Jeg kan kun nævne to – min røremaskine og så min kagerulle, så jeg kan lave kanelsnegle. De giver meget livskvalitet i hverdagen hjemme hos os.  


Faktaboks

Navn: Karina Baagø

Alder: 37 år

Bopæl: Silkeborg

Karina Baagø har specialiseret sig indenfor glutenfri bagning og arbejder i dag professionelt med netop det. 

Forfatter til bøgerne Knæk Koden til Glutenfritbrød og Glutenfrie Årstider. Desuden ophavskvinde til og udvikler af “Strukturmetoden®”.

Om metoden til at bage godt, glutenfrit brød siger Karina selv: “Strukturmetoden® kompenserer for den effekt, som gluten har i
det traditionelle brød. Når vi mangler gluten i dejen, falder brødet nemt sammen, bliver klægt og tungt. Ved at opbygge en struktur af fiberHUSK skaber vi et skelet i dejen, som sikrer en god krumme og let og luftig struktur, så brødet minder rigtig meget om et konventionelt glutenholdigt brød.”

Strukturmetoden handler blandt andet om, hvordan du bearbejder dejen og hvordan du giver den struktur. Du kan læse mere om metoden på Karinas hjemmeside.

Find hende på Instagram under @karina_baagoe eller på hjemmesiden karinabaagoe.dk.