ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Forskellen på stenformalet mel og almindelig mel

REDAKTION | 22. juni 2022

Hvis du er i tvivl om, hvad stenformalet mel er, og hvordan det adskiller sig fra almindeligt mel, så læs med her! Vi vil gennemgå forskellen på de to typer mel og give dig et par tips til, hvordan du kan bruge stenformalet mel.

Hvad er forskellen på valset og stenformalet mel?

Stenformaling er en nænsom måde at formale kornet på. Det er også den metode der blev brugt i gamle dage og metoden er med til at sikre at en del af kim og klid bevares, så der er mere struktur og smagsnuancer end i almindeligt hvedemel.

Når melet er malet på en stenkværn, så egner det sig bedst til brød og bagværk.Det kan også bruges til at give din pizzadej en mere professionel finish.

Almindeligt mel er mel, der er malet på et metalrør eller i en konventionel kværn. Dette giver melet en grovere konsistens og et lavere proteinindhold end stenformalet mel. Almindeligt mel egner sig bedst til kager og wienerbrød, hvor du ønsker en mere sprød konsistens.

Hvilke meltyper findes der?

Det er ikke altid nemt at vide, hvilken type mel man skal bruge til sin opskrift. Derfor har vi lavet en oversigt over de mest almindelige meltyper, så du kan få et bedre overblik:

  • Hvedemel: Dette er det mest almindelige mel i Danmark. Hvedemel kan bruges til alt fra brød og kager til pizzadej og pasta.
  • Rugmel: Rugmel har et højere proteinindhold end hvedemel, hvilket giver dejen en mere fast konsistens. Rugmel egner sig bedst til brød og bagværk.
  • Speltmel: Speltmel er en type mel, der stammer fra speltbyggræs. Speltmel egner sig især godt til glutenfri opskrifter
  • Majsmel: Majsmel er et glutenfrit mel, der egner sig godt til pizzadej og tortillas. Majsmel kan købes i de fleste helsekostforretninger.
  • Maltmel: Maltmel er et mel, der indeholder en lille mængde maltose. Maltose er et sukkerarter, der giver dejen en sød smag. Maltmel egner sig godt til rugbrød, kager og wienerbrød.
  • Manitobamel: Manitobamel er et mel af høj kvalitet og med et højt proteinniveau, der egner sig godt til alle former for bagværk, men det er især populært til surdejsbrød og fordejsbrød. Manitobamel kan købes i specialforretninger eller på nettet.
  • Kagemel: Kagemel er et mel med et lavt proteinnivau, der ofte bruges til at tilsætte sprødhed til kager og wienerbrød. Det bruges især til deje/kager der ikke har brug for at hæve. Kagemel kan købes i de fleste supermarkeder.
  • Ølandshvede: Ølandshvede er en type hvede, der stammer fra øerne i Skandinavien. Ølandshvede har et højere proteinindhold end almindelig hvede, hvilket giver dejen en fastere konsistens. Ølandshvede egner sig bedst til brød og bagværk.

Sådan skal du bruge stenformalet mel

Stenformalet mel opfører sig anderledes end almindeligt mel når man bager med det. Stenformalet mel suger ikke fugt så let som almindelig mel, og det kan derfor være en fordel at tilsætte lidt ekstra væske til dejen.

Vær opmærksom på at stenformalet mel ikke har en begrænset holdbarhedsdato i forhold til hvedemel fra supermarkedet, der kan holde sig meget længe. Da der er olie i det fedtholdige kim der stadig er tilbage i melet, så kan det let bliver harsk.

Vi håber, at du nu har fået et bedre overblik over de forskellige meltyper og deres egenskaber. Husk dog på, at der ikke er nogen faste regler for, hvilken type mel man skal bruge til sin opskrift. Så prøv dig frem og se, hvilken type mel der passer bedst til din smag og dine opskrifter! God fornøjelse.