Flæskesteg til juleaften

Den færdige flæskesteg serveret i fad med de sprøde svær
Underrubrik
Sådan blev julens flæskesteg til hos os i år
Indholdsfortegnelse

Efter at have overtaget den store ære at lave årets flæskesteg til juleaften, har jeg tænkt over hvordan man, med små midler, kan prøve at sikre at den bliver så god som den kan blive. Her er hvad jeg gjorde og mine erfaringer hermed.

Flæskesteg

Kødet blev købt i den lokale Superbrugs, der ofte har en hel steg til en fin pris, ca. en uge i forvejen. Det er lækkert fordi jeg selv kan stå med stegen på køkkenbordet og vurdere hvad der skal blive til flæskesteg og hvad der f.eks. skal laves Lomo af.

Efter at have skåret det rigtige stykke til stegen, nemlig det fladeste stykke, satte jeg en krog i og hængte den op i mit modningsskab i kælderen.

Flæskestegen der hænger i køleskabet
Flæskestegen hænger i køleskabet

Det skal bemærkes at mit modningsskab bare er et halvstørrelse køleskab som kun bliver brugt til kød.

Her hang kødet i ugen op til juleaften. Udover at kødet jo skulle opbevares et sted, var planen delvist at få udtørret sværen en smule, så den kunne blive ekstra sprød og delvist at eftermodne stegen.

Da dagen så endelig kom (jeg går langt mere op i kødet end gaverne), fjernede jeg sværen ved at løsne den ene side hvor der er et naturligt skel i fedtlaget under huden. Herefter hold jeg fast i sværen og ridsede hinden over efterhånden som jeg kom igennem.

Sværet fjernes forsigtigt fra stegen
Sværen fjernes forsigtigt fra stegen

Da sværen var skåret af, kunne jeg afpudse fedtlaget på stegen og jeg valgte også at skære den lille strimmel af, som sidder på den ene side af stegen. Tilbage var der en flot og ren steg med kun regulært kød.

Den afpudsede steg
Den afpudsede flæskesteg

Stegen blev herefter vakuumpakket med nogle laurbærblade og lidt salt, hvorefter den røg i sous vide badet ved 59 grader i lidt over 6 timer.

flæskesteget i sous vide
Flæskestegen i sous vide. Hos mig er det en kraftig lagerkasse og min Steba SV 50.

Den sprøde svær

Der er et par store fordele ved at fjerne sværen fra stegen, når man laver flæskesteg. Den største er at stegen ikke skal i ovnen til sidst og risikerer at få for meget.

Den anden er at man lettere kan få sværen helt jævnt sprød uden bløde eller forkullede stykker.

Jeg skar sværen ud hvor den var ridset og fjernede det værste fedt på bagsiden før strimlerne kom i en gryde med koldt vand. Gryden kom på det varme blus og da vandet kogte, tog jeg gryden fra og tog strimlerne op.

Man kan koge sværen i ca. 10 minutter hvis man vil have svær der er tættere på dem man køber i en pose, men min familie ville hellere have nogle der mindede mere om den man får hvis de bliver siddende på stegen, så jeg valgte bare dette korte opkog.

Herefter dryppede sværen af og blev drysset med en god portion salt hvorefter de blev lagt på en bagerist spredt ud i et enkelt lag.

Flæskesværen klar til ovnen
Her er den kogte svær klar til at komme i ovnen

og bagt i ovnen ved 200 grader i ca. 25-30 minutter. Husk en bradepande under, der løber nemlig en del fedt af undervejs.

Alt dette blev lavet om formiddagen således at de afkølede svær blev lagt i et fad med folie over, så den kunne lunes i ovnen inden servering.

De færdige flæskesvær
De færdige flæskesvær

I posen sammen med stegen var der en del væske til at lave sovs af. Stegen blev brunet kort på grillen, hvor der blev i forvejen blev tilberedt and. Herefter blev den skåret ud og lagt i serveringsfadet og som det ses på billedet, er den meget saftig.

Flæskestegen skæres ud
Den saftige steg skæres ud inden servering.

Flæskestegen var meget mør og blev et kæmpehit i familien. Der blev løftet et par øjenbryn over denne metode til at tilberede den traditionelle flæskesteg på, så der er helt sikkert nogle der skal i gang med at eksperimentere senere.

Jeg valgte at tilberede den om formiddagen hvor jeg havde tid, men den kunne sagtens være tilberedt flere dage i forvejen, ligget i køleskabet i vakuumposen og opvarmet i vandbadet i ca. en time. I det tilfælde burde man nok give sværen lidt kortere tid i ovnen og afslutte bagningen inden servering.

Kategori

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.


Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.


Sværhedsgrad
Sociale medier

Kommentarer

Hej Ronnie

Flot beskrivelse

Jeg var lige inde for at se hvordan man modner et stykke oksekød fra supermarkedet. Og i den forbindelse blev der henvist til din opskrift. :-)

En super spændende opskrift på flæskesteg. Den skal helt sikker prøves når efteråret nærmer sig, og det atter bliver tid til "indendørsmad".

Flot beskrevet trin for trin.

Mvh Lars Vr

man, 18/06/2018 - 12:24 Permalink