ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Alt du skal vide om gulerødder

gastrofunlogoRedaktion
   

Vores artikler er altid skrevet ud fra vores holdninger og de emner, vi interesserer os for. Skriv til os på redaktion@gastrofun.dk hvis du har feedback.

12. august 2020

Alle elsker Kong Gulerod

Guleroden er én af de grøntsager vi danskere er mest vilde med. Det er noget af det første, vi introduceres for som babyer, når vi overgår til fast føde, og derefter følger den os mere eller mindre resten af livet. Den er det perfekte mellemmåltid på kontoret, og så er den en god snack til at holde familiens yngste i skak inden aftensmaden. Derudover er gulerødder et lækkert tilbehør og en god smagsgiver i et væld af retter. De søde, sprøde gulerødder er altid et hit.

Mon ikke du flere gange er stødt på udtrykket “at spille Kong Gulerod”. Kong Gulerod er en efterhånden gammel fortælling om grøntsagernes kamp om styret i Frankrig. Her er det en gulerod, der styrer slagets gang og går i spidsen for oprøret. Vi kan sagtens forstå, at guleroden er valgt som den helt store frontfigur og “konge” i denne fortælling, for gulerødder kan jo langt hen ad vejen godt kaldes kongen over alle grøntsager. I hvert fald blandt danskerne.

Sæsonen for danske gulerødder

Der er næppe noget så delikat og lækkert som helt sprøde, friske, nyopgravede danske gulerødder.

Fordi vi danskere er så vilde med gulerødder, så giver det også mening, at det er den absolut mest dyrkede grøntsag i herhjemme.

Gulerødder er utroligt nemme at dyrke samt opbevare henover de kølige måneder. Vil du have fingrene i nye danske gulerødder, er det fra juni til september, supermarkederne er leveringsdygtige. Fra omkring august og frem til marts vil der være lagrede, danske gulerødder at finde, og disse er alt andet lige ikke nær så søde som de helt friske gulerødder. De er dog stadig meget lækre.

En lilla rod bliver orange

Gulerødder findes i dag i flere forskellige farver: Både orange, gule, hvide, lilla og røde.

Den orange udgave, der jo er den mest almindelige, har dog ikke altid eksisteret. Guleroden var nemlig oprindeligt lilla. Alle de gulerodssorter, vi kender i dag, nedstammer faktisk fra den lilla og hvide gulerod. Den hvide kommer fra Indien, mens den lilla kommer fra Mellemøsten, nærmere betegnet Afghanistan.

Guleroden, der dengang var lilla, kom til Europa omkring 1200-tallet. Inden da var det primært pastinakker, kål, løg og asparges, vi europæere var bekendt med.

Gulerødder blev dog meget hurtigt populære, da de kunne opbevares og spises hele vinteren igennem, hvilket dengang var ret usædvanligt for grøntsager.

Det var hollænderne, der besluttede sig for at fremavle en orange gulerod. Det er vel i grunden ikke så underligt, idet hollænderne som bekendt er svært glade for orange! Orange er nemlig farven for det hollandske kongehus, og farven går derfor igen i flere hollandske sammenhænge – se blot deres landholdstrøjer.

Amagerrødder

Hollænderne er ikke alene at takke for de orange gulerødder. Det er også dem, der sørgede for, at gulerødderne kom til Danmark.

Det var faktisk hollandske landmænd, der var de første til at dyrke dem herhjemme – nærmere betegnet på Amager. Hollænderne var nemlig kendt for at være meget dygtige landmænd, hvorfor Kong Christian 2. inviterede hollænderne til at dyrke grøntsager på Amager til det danske kongehus. De orange gulerødder blev én af de grøntsager, de hollandske landmænd besluttede sig for at dyrke, og derfor var gulerødder til at begynde med kendt under navnet “Amagerrødder”.

Opbevaring af gulerødder

Hvis du fjerner den grønne top og lægger dem i køleskabet, kan gulerødderne fint holde sig 2-3 uger.

Det er dog vigtigt, at gulerødderne holdes tørre, så der ikke opstår kondens og dermed råd. Det kan derfor være en god idé at åbne posen med gulerødder, så snart du kommer hjem med dem og lægger dem på køl – også selvom der allerede er små lufthuller i posen.

Gulerødder i madlavningen

Gulerødder, om de er orange, hvide, gule, lilla eller røde, smager overordnet set af det samme. Smagen varierer en anelse, men den er altid sødlig, frisk og lækker.

Rå gulerødder, særligt de helt friske, nye danske af slagsen, er en sand fornøjelse at sætter tænderne i. Derudover er gulerødder også skønne enten revet, juicet, kogt, stegt, bagt, grillet eller tilberedt i sous vide.

Sous vide bringer for alvor gulerøddernes naturlige smag og sødme frem, idet al smagen, saften og kraften bliver indkapslet i råvaren under tilberedningen. Dertil bliver konsistensen helt fantastisk. Smør, estragon og trøffelolie kan også gøre noget helt fænomenalt, hvis de kommer med i posen inden vandbadet.

Revne gulerødder er perfekte til både sødt og salt bagværk. Gulerodsboller er jo en klassiker, og her kan du også supplere gulerødderne med squash. Under begge omstændigheder en skøn bolle til madpakken!

Prøv også at udskifte halvdelen af squashen i den traditionelle squashkage med gulerødder. Og nu vi er inde på kage, så er en helt simpel gulerodskage med flødeostfrosting jo heller ikke sådan at kimse af. Hvis du er én af dem, der foretrækker kantstykket, så skulle du tage at prøve gulerodsmuffins. Så er der nemlig kant hele vejen rundt på samtlige “stykker”!

Er du én af dem, der helst undgår gluten, kan du også prøve kræfter med denne glutenfri gulerodskage.

Gulerødder ER gode for øjnene

Mor har altid sagt, at gulerødder er gode for øjnene, og den er faktisk god nok! Årsagen findes i det orange farvestof.

Det er stoffet beta-karoten, der giver gulerødder deres orange farve. Des kraftigere orange, guleroden er, des mere beta-karoten indeholder den. Beta-karoten lagres i kroppens fedtdepoter, hvor det omdannes til A-vitamin. Dette er smart, da kroppen således altid har adgang til A-vitamin. A-vitamin er vigtigt, da det er med til at beskytte kroppens største organ, huden, og så er der en meget stærk forbindelse mellem vores syn og A-vitamin.

Gulerødder er desuden proppet med kostfibre, hvilket giver en god mæthed, ligesom de beskytter os mod tarmkræft og hjertekarsygdomme.

Opskrifter med gulerødder

Gulerødder sous vide

Gulerødder sous vide


Sous vide gulerødder

Gulerødder


Glaserede gulerødder

Glaserede gulerødder


Couscous med ristet aubergine og gulerod

Couscous med ristet aubergine og gulerod


Farvede gulerødder sous vide

Farvede gulerødder sous vide


Krebinetter med gulerod og mandler

Krebinetter med gulerod og mandler


Gulerodsboller med squash

Gulerodsboller med squash


Svampede gulerodsboller

Svampede gulerodsboller


Flamberede gulerødder

Flamberede gulerødder


Proteinboller

Proteinboller


Chili con carne

Chili con carne


Karrysuppe med kylling

Karrysuppe med kylling


Gulerodskage

Gulerodskage


Morgenmadsmuffins

Morgenmadsmuffins


Gulerodsmuffins

Gulerodsmuffins


Gulerodsmuffins

Gulerodsmuffins


Heartbeat juice

Heartbeat juice


Coleslaw

Coleslaw


Lynstegt spidskål med kylling

Lynstegt spidskål med kylling


Sofrito

Sofrito


Proteingulerodskage

Protein gulerodskage


Rød spidskål og gulerødder sous vide

Salat med rød spidskål og gulerødder