Polterabend forbindes af de fleste med en kæmpe fest. En dag fyldt med vilde aktiviteter, grænseoverskridende handlinger og et stort indtag af de små grønne.
Sådan har det altid været, og sådan bliver det nok også ved med at være, men i dagens Danmark skal man ikke være bange for at tænke nyt, og et af de steder, hvor man kan differentiere sig fra andre polterabender for at gøre det til noget helt særligt er maden.
Et godt måltid er nødvendigt for at stå imod de mange strabadser, som man udsætter kroppen for på sådan en dag. Det gælder både for gommen og for gæsterne.
Polterabend er en sammentrækning af poltern og abend, som er tyske udtryk der betyder buldre eller larme og aften. Så det giver god mening, at traditionen er forbundet med et stort alkoholindtag i forbindelse med fejringen af et brudepar.
Traditionelt set, er der størst fokus på aktiviteterne på sådan en dag – gokart, faldskærmsudspring, ølsmagning og lignende. Men efterhånden som det hjemlige køkken har udviklet sig til at konkurrere med verdenseliten, er det oplagt også at have fokus på maden på sådan en dag.
Gør måltidet til en sjov del af arrangementet
Alle kender husmorrådet om, at man skal have masser af salt efter og under en bytur, for at tage de værste tømmermænd. Derfor er det ofte burgere, hotdogs og pommes frites, der står på menuen, når man har fået lidt under vesten.
Med lidt forberedelse kan du som arrangør af en polterabend dog sørge for at bringe det gode måltid i fokus, da man kan få mange sundere alternativer til disse måltider.
Selvfølgelig skal man have lov at folde sig ud, og det er for eksempel en sjov idé at leje en pølsevogn, som alle kan gå amok i et par timer i løbet af dagen. Men når det gælder aftenmåltidet bør man gå all in på en lækker menu.
Til en polterabend er det oplagt at lave maden sammen som et holdeksperiment. Man kan eksempelvis lave en konkurrence, hvor det gælder om at lave en menu hurtigst, bedst eller flottest. Man kan dele gruppen af gæster op i to eller tre og fordele ingredienser og lignende.
Det skal selvfølgelig være sjovt at lave mad, men samtidig med, at måltidsdelen bliver sjovere, så kan også få lavet noget sundere og bedre mad, i forhold til at bestille noget fra det lokale pizzeria.
Saltholdig mad kan være andet en fastfood
Ved at gøre madlavningen til en del af polterabendprogrammet lære gæsterne hinanden bedre at kende, og I får samtidig mulighed for at indtage god mad såsom veltilberedt oksekød og smukke desserter.
Hvis I er mere til det enkle kan en lasagne eller forskellige pastaretter også være oplagte. Det vigtigste er, at maden bliver en sjov, spændende og inspirerende del af programmet, mens gæsterne får et særligt fællesskab ved at skulle samarbejde i køkkenet.
Ved at sætte maden i fokus får I et andet take på polterabend-konceptet og gør dagen mere mindeværdig for både gommen og gæsterne.
Opskrifter til brunch
Dessert Pandekager med Karamelsauce
Chokoladeboller
Brunch pizza
Arme vaffelriddere
Røget laks med røræg
Æggekage med stegt flæsk
Skinkesnegle
Frugtsalat med chokoladesauce
Forretter til polterabend
Hummerbisque
Sous vide laks med risottokugler og kål
Tunmousse uden smør
Nordisk rejecocktail
Salat med stenbiderrogn
Salat med krebsehaler
Hovedretter til polterabend
Peberbøf (Steak au poivre vert)
Roastbeef
Oksemørbrad (sous vide)
Chili Con Carne
Herregårdskotelet i sous vide
Ristet hotdog
Sous vide spareribs
Desserter til polterabend
Gâteau Marcel – Marcels chokoladekage
Fransk Citrontærte med brændt marengs
Chokoladelagkage med mascarpone og jordbær
Kiksekage
Varm vaniljeis
Hjemmelavet drinks til polterabend
La bomba
Tom Collins
Margarita
Bloody Mary
Gin & Tonic