Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Alt om sovs og saucer

gastrofunlogoRedaktion
   
30. december 2024

Sauce eller sovs er en uundværlig del af de fleste klassiske samt en del moderne retter.

De findes i utallige smagsvariationer, og kan laves på flere forskellige måder lige fra pulverblandinger fra butikken til forskellige opbagte sovse.

Alt det ser vi nærmere på her, hvor vi ikke mindst også ser på, hvad forskellen egentlig er på sovs og sauce.

Saucer kan bruges til salte retter men efterhånden er det også en nødvendighed i det søde køkken, da saucer generelt binder retter sammen.

Læs meget mere her.


Når der er nok af den, er det sovs

Pandesovs
Foto: GastroFun.dk

Sovs/sauce er som regel noget, vi forbinder med kød og kartofler, en god whisky- eller pebersauce eller en fin rødvinsglace – men det kan også være meget mere end som så. Der er jo desuden saucer som fx. sauce tartare, bearnaisedressing, aïoli, mayonnaise og de asiatiske satayog teriyaki, og disse har ikke nødvendigvis noget med hverken kød eller kartofler at gøre.

Men spørgsmålet er fortsat, hvornår noget er en sovs, og hvornår det er en sauce.

Nogle mener, at navnet afhænger af, om sovsen er tyk eller mere tyndtflydende. Man kan sige, at hvis den hænger fast på kartoflerne, så er det en sovs, mens en sauce i stedet vil glide ned over kartoflerne. Dette falder dog lidt til jorden, når vi vender blikket mod sauce bearnaise, der jo er tyk og “hænger ved” kartoflerne, omend den kaldes en sauce.

Så er der dem, der vil mene, at en sauce egentlig bare er en “fornem” sovs, og dette er måske mere korrekt. Summa summarum er imidlertid, at der ingen endegyldig definition findes på hverken sovs eller sauce. Derfor bruges de begge lidt i flæng og som vinden blæser, og det skal man ikke klandres for.

En klassisk “sovs” kan fx være brun sovs, mens et godt eksempel på “sauce” er rødvinssauce. Bearnaise, som jo er tyk og “hænger ved” kartoflerne, kaldes stadig for en sauce.


De 5 franske grundsaucer

Sauce Bearnaise
Foto: GastroFun.dk

I det franske køkken findes der 5 grundsaucer; hollandaise, béchamel, espagnole, tomat og veloute. De fleste andre kendte saucer er på den ene eller anden måde baseret på disse fem, så hvis du har kendskab til dem, er du allerede langt.

Særligt findes der en del sekundære saucer baseret på hollandaise saucen, den såkaldte Sauce Hollandaise familie, som udover den kendte bearnaisesovs også dækker over Sauce Choron og Sauce Mousseline.

Den populære lasagnesovs mornay-sauce, har også sine rødder i en af de franske grundsaucer, den er netop mere eller mindre bare en bechamelsauce med ost, mens barbequesauce (vi har også denne opskrift uden sukker) har sine rødder i tomatsaucen.


Jævningsmetoder

Fiskefilet med kartofler og persillesovs
Foto: GastroFun.dk

Grundingredienserne til en sauce er mel og vand, men der findes flere forskellige måder, man kan jævne dem, så sovsen får den rigtige konsistens:

  • Meljævning: mel og vand er rystet sammen på forhånd og bliver rørt i den kogende sovs.
  • Smørbolle: mel og smør bliver rullet sammen til en kugle, der bliver lagt i den kogende fond og derefter bliver opløst i fonden.
  • Opbagt sovs: melet hældes ned i fedtstoffet og bagefter tilføjes fond/mælk/vand, til man har den ønskede konsistens.
  • Legering: man tilføjer æggeblommer, fløde eller creme fraiche til sovsen, hvilket giver den en tykkere konsistens.

Den klassiske og moderne

Butterfly laks
Foto: GastroFun.dk

Sauce er tit noget vi forbinder med kød og kartofler, en god whiskey– eller pebersauce eller en fin rødvinsglace, men sovs kan også være meget mere end det. Fx er saucer som satay og teriyaki populære i det asiatiske køkken – ofte uden hverken kartofler eller kød.

Derudover har vi også kolde saucer og dressinger som sauce tartare (vi har en opskrift her og her), bearnaisedressing, aïoli og mayonnaise.

Derudover har vi en masse opskrifter på forskellige saucer og sovs her.


Morkelsauce

Morkelsauce
Foto: GastroFun.dk

En cremet og fyldig sauce med smagen af morkler, der løfter enhver ret. Se opskriften her.


Sauce Bordelaise

Sauce Bordelaise
Foto: GastroFun.dk

En klassisk fransk sauce baseret på rødvin og oksefond – perfekt til rødt kød. Se opskriften her.


Aspargessovs

Aspargessovs
Foto: GastroFun.dk

En mild og lækker sovs med smagen af asparges, ideel til fisk og grøntsager. Se opskriften her.


Pandesovs

Pandesovs
Foto: GastroFun.dk

En smagfuld sovs lavet direkte på panden med stegesky og fond. Se opskriften her.


Karrysovs

Karrysovs
Foto: GastroFun.dk

En aromatisk og krydret sauce, der passer perfekt til kylling og ris. Se opskriften her.


Julesovs

Julesovs
Foto: GastroFun.dk

En klassisk og fyldig sauce, der fuldender julemiddagen. Se opskriften her.


Vegansk brun sovs

Vegansk brun sovs
Foto: GastroFun.dk

En plantebaseret version af brun sovs, der stadig er rig på smag. Se opskriften her.


Bearnaise sauce lavet med stavblender

Bearnaise
Foto: Food N Fun

En hurtig og nem måde at lave den klassiske bearnaise på. Se opskriften her.


Rødvinsglace med portvin

Rødvinsglace med portvin
Foto: GastroFun.dk

En intens sauce med dybde fra rødvin og sødme fra portvin. Se opskriften her.


Sous Vide Bearnaise

Bearnaise sous vide
Foto: Food N Fun

En stabil og smagfuld bearnaise lavet med sous vide-teknik. Se opskriften her.


Bechamel Sauce

Sauce Bechamel
Foto: GastroFun.dk

Den klassiske mælkesauce, som er basis for mange retter. Se opskriften her.


Sauce Mornay

Mornaysauce
Foto: GastroFun.dk

En cremet og ostebaseret sauce, der er ideel til gratinering. Se opskriften her.


Glace af rødvin

Rødvinsglace
Foto: GastroFun.dk

En kraftfuld glace med intens rødvinssmag til kødretter. Se opskriften her.


Grøntsagssovs

Grøntsagssovs
Foto: GastroFun.dk

En sundere og smagfuld sovs baseret på blendede grøntsager. Se opskriften her.


Persillesovs

Persillesovs
Foto: GastroFun.dk

En klassiker med frisk persille, der er perfekt til fisk og flæsk. Se opskriften her.


Klassisk sovs

Søtunge med gulerødder og løg
Foto: Erland Hansen – fjordrejen.dk

Sovsen er nedkogt fiskefond med fløde. Se opskriften her.


Paprikasovs

Paprikasovs
Foto: GastroFun.dk

En varm og krydret sauce med den karakteristiske smag af paprika. Se opskriften her.


Dumplings Sauce

Dumplings sauce
Foto: GastroFun.dk

En velsmagende og krydret sauce perfekt til dumplings og asiatiske retter. Se opskriften her.


Sauce Choron

Sauce Choron
Foto: GastroFun.dk

En klassisk fransk grundsauce med tomat, ideel til kødretter. Se opskriften her.


Sauce Espagnole

Sauce Espagnole
Foto: David Bering – Bogen: Sovs – Forlaget Turbine

En kraftig, mørk sauce med dybe smagsnuancer – basis for mange klassiske saucer. Se opskriften her.


Hollandaise Sauce

Eggs Benedict
Foto: GastroFun.dk

En klassisk og cremet sauce med smør og citron, perfekt til fisk og grøntsager. Se opskriften her.


Sauce Nage

Sauce Nage
Foto: David Bering – Bogen: Sovs – Forlaget Turbine

En delikat og aromatisk sauce baseret på fiskefond – perfekt til fisk og skaldyr. Se opskriften her.


Sauce Mousseline

Sauce Mousseline
Foto: GastroFun.dk

En luftig variant af Hollandaise med tilsat flødeskum, der gør den ekstra let. Se opskriften her.


Satay Sauce

Satay Sauce
Foto: GastroFun.dk

En lækker og krydret peanutbaseret sauce, perfekt til asiatiske retter. Se opskriften her.


Teriyaki Sauce

Teriyaki Sauce
Foto: GastroFun.dk

En klassisk japansk sauce med en perfekt balance mellem sødt og salt. Se opskriften her.


Velouté med mørk roux (sauce)

Veloute
Foto: GastroFun.dk

En klassisk fransk sauce med dyb smag og fløjlsblød tekstur. Se opskriften her.


Sød Thai Chili Sauce

Sød Thai Chili Sauce
Foto: GastroFun.dk

En balanceret blanding af sødme og varme, perfekt til dip eller marinade. Se opskriften her.


Rødvinssovs

Rødvinssovs
Foto: GastroFun.dk

En klassisk og dyb sauce, der passer perfekt til rødt kød. Se opskriften her.


Whisky-sovs

Whisky-sovs
Foto: Mads G. Lunde

En intens sauce med smagen af whisky, ideel til grillet eller stegt kød. Se opskriften her.


Brun Sovs

Brun sovs
Foto: GastroFun.dk

Den danske klassiker med en fyldig og rund smag, der fuldender maden. Se opskriften her.


Creme Anglaise (vaniljesovs)

Creme Anglaise (vaniljesovs)
Foto: GastroFun.dk

En klassisk dessert-sauce med smag af vanilje – perfekt til søde retter. Se opskriften her.


Tomatsauce

Tomatsauce
Foto: GastroFun.dk

En klassisk og alsidig sauce med smagen af modne tomater. Se opskriften her.


Champignonsovs

Champignonsovs
Foto: GastroFun.dk

En cremet og intens sovs med smagen af champignoner – perfekt til kød. Se opskriften her.


Peber-sovs

Pebersovs
Foto: GastroFun

En klassisk og krydret sauce med Madagaskar peber. Se opskriften her.


Ærtepure

Ærtepure
Foto: GastroFun.dk

En simpel og farverig pure med frisk smag af ærter – et skønt tilbehør til mange retter. Se opskriften her.


Brunet smør

Brunet smør
Foto: GastroFun.dk

En intens og nøddeagtig sauce, der er både enkel og raffineret. Se opskriften her.


Selleripuré

Foto: GastroFun.dk

Selleripuré passer godt sammen med et lyst stykke fisk eller kammuslinger. Læs opskriften her.


Vegansk Demi-Glace

Vegansk demi-glace
Foto: GastroFun.dk

Vegansk demi-glace er en plantebaseret fortolkning af den klassiske sauce. Læs opskriften her.


Sauce Sabayonne

Sauce Sabayonne
Foto: Food_by_chrisnos

Den dejllige klassiske dessertsauce. Læs opskriften her.


Chokoladesovs

Foto: GastroFun.dk

Chokoladesovs er en rig og intens sauce, der tilfører luksus til enhver dessert, fra is og kager til friske bær. Læs opskriften her.


Grønlangkål

Grønlangkål
Foto: GastroFun.dk

En klassisk ret med smør, fløde og grønkål, der også kan bruges som sauce. Se opskriften her.


Glat Jordskokkepuré

Glat jordskokkepuré
Foto: GastroFun.dk

En silkeblød puré med den delikate smag af jordskokker – perfekt som tilbehør. Se opskriften her.


Gulerodspuré

Gulerodspure
Foto: GastroFun.dk

En farverig og sød puré, der passer godt til både fisk og kød. Se opskriften her.


Butternutsquash-dip

Butternutsquash-dip
Foto: David Bering – Bogen Grill med Sous Vide – Forlaget Turbine

En sød og cremet dip lavet af bagt butternutsquash – et lækkert alternativ til klassiske dips. Se opskriften her.


Blomkålspuré

Foto: GastroFun.dk

En cremet og mild puré, der fremhæver blomkålens naturlige smag. Se opskriften her.


Tartar Sauce

Fredsfisk med tartarsauce
Foto: GastroFun.dk

En cremet sauce med syrlige og sprøde noter – perfekt til fisk. Se opskriften her.


Romesco Sauce

Romesco Sauce
Foto: GastroFun.dk

En spansk klassiker lavet med ristede peberfrugter og mandler. Se opskriften her.


Tahina Sauce

Tahina Sauce
Foto: Jens Folke – Køkkenkemisten

En cremet og nøddet sauce baseret på sesampasta, perfekt til mellemøstlige retter. Se opskriften her.


Hummus

Hjemmelavet hummus
Foto: GastroFun.dk

En cremet og proteinrig dip lavet af kikærter – et alsidigt tilbehør. Se opskriften her.


Chimichurri

Chimichurri
Foto: GastroFun.dk

En frisk og krydret sauce med krydderurter, hvidløg og olie – ideel til grillet kød. Se opskriften her.


Baba ganoush

Baba ganousch
Foto: GastroFun.dk

En cremet dip lavet af bagte auberginer, der emmer af mellemøstlige smage. Se opskriften her