ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Forårstid er aspargestid

gastrofunlogoRedaktion
   

Vores artikler er altid skrevet ud fra vores holdninger og de emner, vi interesserer os for. Skriv til os på redaktion@gastrofun.dk hvis du har feedback.

10. maj 2019

Grønne eller hvide, rå eller tilberedt. Asparges optræder i flere former og retter, og om du er til den sprøde, friske grønne på toppen af dit stjerneskud, eller som en blød, hvid kompagnon til kyllingen i det lune tarteletfyld, så er de friske skud et tegn på, at foråret endelig er her.

Hvad er en asparges?

Med sin milde aroma er aspargesen et populært supplement til mange retter, kolde som lune. Planten vokser vildt i Europa ved flod- og strandbredder, og aspargesen er en flerårig grøntsag med opretstående – eller let overhængende – glatte skud og skælformede blade.

Hvad er forskellen på grønne og hvide asparges?

Asparges

En hvid asparges er blot en grøn asparges, der ikke har fået sol. Forskellen på de to ligger grundlæggende i dyrkningsmetoden: Hvor grønne asparges har fået lov at vokse frit og få sol, har de hvide været overdækket af jord helt indtil høst.

Hvide asparges kræver desuden mere arbejde hvad angår dyrkningen, da de skal placeres i en jordvold, der efter hver høst udjævnes og etableres igen året efter – men det er al arbejdet værd.

En hvid asparges har en sej skræl og skal derfor altid tilberedes, hvorimod dens grønne bror kan spises både rå og tilberedt. Grønne asparges har en anelse mere bitterstof i sig, men er alligevel søde, mens de hvide er mere milde og delikate i smagen. Derudover bliver den hvide asparges næsten smøragtig i sin konsistens, når den er tilberedt, akkurat som vi kender den fra en god tarteletfyld.

Hvor og hvordan dyrkes asparges bedst?

Aspargesen er en forholdsvis taknemlig plante i den forstand, at en enkelt såning giver dig asparges i årevis.

Den dyrkes nemt i haven og vokser bedst i en let og sandet jord. Den plantes udenfor i det tidlige forår, og gerne i et højbed, så man har kontrol over jordkvaliteten.

Den høstes dog først for alvor efter to – sommetider hele tre – år, da planten ellers udtæres og risikerer at segne. Netop derfor stoppes høsten omkring Sankt Hans-tid, og det kan være svært at dy sig, fordi det muligvis stadig vrimler med skud – men hold ud! Det svarer sig, og det er en investering i mange, gode års aspargeshøst.

Hvornår er det sæson for asparges?

Asparges

Der er en grund til, at asparges er en populær forårsspise. Den er nemlig i sæson mellem april og juni.

Hvordan høstes asparges?

Asparges kan både plukkes, skæres og klippes ved høsten. Man høster kun de skud, hvor hovedet fortsat er lukket og fast – er de begyndt at åbne sig, er de ganske enkelt for seje til at blive spist.

Hvad passer til asparges?

Med sin delikate ærteagtige smag, går asparges bedst sammen med andre elementer, der er forholdsvis milde i smagen. Det være fedmen fra æg eller syren fra en sauce hollandaise. Den røgede, saltede bacon kan dog også fungere som et frækt modspil til en grøn asparges på grillen.

Hvordan tilberedes en grøn asparges?

Sprøde, bløde eller al dente? Grønne asparges er lækre i både rå og tilberedt form. Graden af tilberedning afhænger kun af dine præferencer og den ret, de skal indgå i. En grøn asparges i sin rå form går f.eks. fantastisk godt i en frisk forårssalat. Derudover kan grønne asparges både dampes, koges, bages, grilles – ja, den kan tilmed tilberedes i sous vide.

Det nederste stykke af aspargesen er hård og sej, så om den skal tilberedes eller nydes som den er, knækkes enden altid af, hvor den helt selv giver efter.

Læs mere omkring hvordan Neurogastronomen Rasmus Bredahl tilbereder sine asparges, både grønne og hvide, her.

Hvordan tilberedes en hvid asparges?

Asparges

Hvor den grønne asparges kan spises både rå og tilberedt, skal en hvid asparges altid tilberedes.

Derudover skal den hvide asparges skrælles – hvis den ”trevler”, hvor enden er knækket af, skal du give den endnu en omgang med skrælleren.

Opskrifter med asparges

Tarteletter med asparges

Tarteletter med kylling
Den klassiske høns i asparges - altid fyldt med masser af velsmag. Det tager generelt ikke lang tid at lave og er derfor en hverdagsklassiker hjemme hos os.
Læs opskriften her
Tarteletter med høns i asparges
Klassisk og rigtig lækker opskrift på tarteletter. Det er en af de helt store danske opskrifter, som vi her har lavet i en nem og hurtig udgave med kyllingebryst, i stedet for en hel høne.
Læs opskriften her
Luksus tarteletter
Læs opskriften her

Retter med hvid asparges i centrum:

Kogte hvide asparges
Lækker forret/frokost med kogte hvide asparges, brunet smør, hasselnødder og håndpillede rejer.
Læs opskriften her
Grillede hvide asparges
Lækre hvide asparges er bare en af forårets største glæder, hvis du spørger mig. Her serveres de sammen med rejer, Sauce Hollandaise (lavet på en blanding af smør og brunet smør) og en vintertrøffel, som virkelig også passer godt sammen med saucen og asparges.
Læs opskriften her
Grillede hvide asparges
Hvide asparges med rejer og Sauce Hollandaise
Når delikate hvide asparges og friske fjordrejer går op i en højere enhed. Dette er den perfekte sommerret at nyde på terrassen!
Læs opskriften her
Hvide asparges med rejer & sauce mousseline
Denne opskrift kan (afhængig af mængden) bruges som en frokost, forret eller hovedret. Retten er en hyldes til de hvide asparges der har hovedrollen selvom den suppleres op med en sauce mousseline, gulerødder og rejer.
Læs opskriften her
Syltede og stegte hvide asparges med surdej, stenbiderrogn og sauce blanquette
Hvide asparges - nogle syltede andre smørstegte, surdejsflage, stenbiderrogn og en røget blanquettesauce. Det smager ganske dejligt sammen med et stort glas onsdagsvin.
Læs opskriften her
Hvide asparges med trøffel
Serveret med Sauce Hollandaise og smørristede hasselnødder
Læs opskriften her
Sous Vide Hvide Asparges
Hvis du er til friske, hvide asparges, der er saftige og stadig har lidt bid, så kan du langtidstilberede dem ved hjælp af sous vide teknikken.
Blancheret hvide asparges med brunet smør
Læs opskriften her

Supper med asparges:

Aspargessuppe
Vi giver dig en super simpel og velsmagende opskrift på aspargessuppe, lavet af dåse aspargessnitter. Suppen er cremet og fyldig og kan laves på meget kort tid.
Læs opskriften her
Sommer minestronesuppe
Lækker, dejlig og velsmagende minestronesuppe. Minestronesuppe er en tyk, italiensk suppe der laves uden kød. 
Læs opskriften her
Grøn aspargessuppe
Serveret med kokosstegt kylling og citronolie
Læs opskriften her

Egg Benedict med asparges

Egg Benedict med Asparges og Rødløg
Tømmermændsmorgenmaden over dem alle
Læs opskriften her
Eggs Benedict
Denne lækre og cremede ret er et sikkert hit på et brunch-/morgenmads-/frokostbord. Det er kongen over alle æggeretter og det cremede pocherede æg sammen med den fyldige og cremede Sauce Hollandaise passer perfekt sammen med sprødt skinke eller bacon og ristet brød.
Læs opskriften her

Crossainter med asparges:

Crossaint og andebrystsalat med karry og mayo
Vi giver dig vores bud på hvordan du kan tage den fantastiske danske klassiker hønsesalat og nyfortolke den andebryst og andeskind i stedet for.
Læs opskriften her
Hjemmelavet hønsesalat med crossaint og kyllingeskind
Vi giver dig vores bud på hvordan du kan tage den fantastiske danske klassiker hønsesalat og gøre den endnu bedre.
Læs opskriften her

Stjerneskud med asparges

Stjerneskud
Den danske klassiker Stjerneskud. I den her opskrift er alt hjemmelavet: Vi bruger hjemmebagt toastbrød, panerede og smørstegt rødspættefilet, dampede rødspættefilet, søkogte rejer, hjemmerørt thousand island dressing og sous vide tilberedt hvide asparges.
Læs opskriften her
Hjemmelavet stjerneskud
Min velsmagende udgave består af hjemmebagt sandwichbrød, hjemmerørt mayonnaise, dampet asparges og skærisingfilet, paneret og smørstegt skærisingfilet, salat og lynstegte tigerrejer.
Læs opskriften her
Nyfortolkning af stjerneskud
Læs opskriften her

Andre opskrifter med asparges

Aspargessovs
Læs opskriften her
Syltede hvide asparges
Mit bud på en dejlig opskrift med syltet asparges - af de hvide. Hjemme hos os er vi vilde med kombinationen af hvide asparges, sauce hollandaise eller sauce mousseline, rejer og gerne sommertrøffel.
Læs opskriften her
Fermenterede asparges
Læs opskriften her
Pasta med tun
Spæde courgetter, cherrytomater, pecorino & knuste mandler
Læs opskriften her
Aspargesolie
Læs opskriften her
Grillet asparges
med pocheret æg, brøndkarse og parmesan
Læs opskriften her
Asparges med salsa verde
Læs opskriften her
Sprød salat med asparges og blåbær
Læs opskriften her