Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Croque Monsieur

Per Asmussen
   

Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.

9. maj 2022
Den originale og klassiske franske toast, der er noget helt andet end en Pariser-toast. Denne grillede sandwich er med røget skinke, ost, Sauce Bechamel og endnu mere ost på toppen.
croque monsieur

Opskrift på croque monsieur

Den originale og klassiske franske toast, der er noget helt andet end en Pariser-toast. Denne grillede sandwich er med røget skinke, ost, Sauce Bechamel og endnu mere ost på toppen.

Man mener at den blev opfundet i starten af 1900 tallet i Frankrig, da en café var løbet tør for baguette og i stedet for brugte ristet brød, der bl.a. var populært i Australien, siger den franske side Club-Sandwich.net.

En dejlig tung sag der fortjener en god salat til.

Hvis du serverer den sammen med et spejlet- eller pocheret æg, så har du en Croque Madame.


croque monsieur
Antal: 2 personer

Croque Monsieur

Den originale og klassiske franske toast, der er noget helt andet end en Pariser-toast. Denne grillede sandwich er med røget skinke, ost, Sauce Bechamel og endnu mere ost på toppen.
Forfatter: Thomas Tranegaard Nielsen
Ret: Frokost, Hovedret
Køkken: Fransk
Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 15 minutter

Ingredienser

Toast

  • 4 skiver Sandwichbrød store
  • 4 skiver Skinke kogt og røget
  • 4 skiver ost gerne Gruyere
  • 2 spsk. Grov sennep Dijon
  • Smør til stegningen

Mornay sauce

  • 2 spsk. Smør stor
  • 2 spsk. Mel stor
  • 0.5 liter Sødmælk cirka
  • Salt og Peber
  • Muskatnød revet

Topping

  • Revet ost gerne Gruyere
  • salat efter eget valg

Sådan gør du

Sauce Bechamel

  • Smelt smørret ved middelhøj varme i en lille gryde/kasserolle.
  • Tilsæt melet, mens der piskes kraftigt med et piskeris.
  • Lad det "bage" 3-5 minutter indtil det er faldet sammen og bagt igennem, så der ikke er nogen melsmag tilbage.
  • Tilsæt 1/3 af mælken og pisk det godt igennem, så der ikke kommer klumper.
  • Tilsæt 1/3 mere af mælken og fortsæt piskningen. Når det tykner godt, så tilsætter du resten af mælken.
  • Krydr med salt, peber og revet muskatnød.
  • Tag sovsen af blusset, den kan sagtens stå og trække lidt før den skal bruges.

Toast

  • Varme en pande op og når den er varm, så tilsættes smørret.
  • Smør 2 af brødskiverne med cirka 1 spsk. sennep hver.
  • Kom en ost og skinke på dem og luk dem med de 2 andre stykker brød.
  • Steg brødet på panden mens du placerer noget tungt på toppen af dem, så det bliver ensartet stegt. Det kunne være en gryde eller et fad med en flad bund.
  • Vend dem rundt når de har taget farve og gentag stegningen på den anden side.

Færdiggørelse

  • Dine toasts skal færdiggøres i en forvarmet ovn på cirka 225 grader varmluft. Du kan sagtens bruge grill, så skal du blot holde øje med dem, da det går hurtigere.
  • Kom dem på et ovnfast fad og hæld saucen over. Riv en masse ost på toppen og sæt fadet i ovnen.
  • Bag dem i cirka 10 minutter. Det handler blot om at få gratineret dem, så osten smelter og tager farve.
  • Server med en salat og hvis du pocherer et æg eller spejler et æg og serverer det med din toast, så har du en croque madame.
    Velbekomme.