
Min version af chimichanga med masser af gode smage.
Den er en af de klassiske retter fra tex-mex køkkenet, hvor man mener at den er opfundet af mexicanske grænsehandlere, der ville gøre deres mad holdbar i længere tid og let at transportere.
Retten er populær over hele verden nu og kan varieres i mange udgaver. Den består typisk af en hvedetortilla der er fyldt med tex-mex krydret kød og f.eks. bønner, ris, ost og grøntsager. Typisk serveres den med guacamole, salsa og creme fraiche.
Man ved ikke med sikkerhed hvor ordet “chimichanga” stammer fra, men det siges at retten har sin oprindelse i den mexicanske by Chihuahua og de har et lokalt ord “chivichanga” der betyder “tørt kød”.
Min udgave er med hakket oksekød, chili, salsa, ost og syltede jalapanenos. Næste gang jeg laver retten, vil jeg også tilføje bønner. Jeg brugte denne salsa opskrift, hvor der bl.a. er chipotle chili i.
Der er smæk på smagene her i retten, både fra tex-mex krydderiblandingen, chili, salsaen og de syltede jalapenos. Den er ikke ubehagelig stærk overhoved, men grunden til at jeg har krydret den meget er at efter en tur i ønskebrønden (frituregryden), så mister mad noget af smagen. Hvis du vælger at tilberede dem i ovnen, så vil jeg skrue ned til halv mængde krydderiblanding og en lidt mildere salsa.

Chimichanga (friturestegt burrito)
Grej
- 1 Hulske
Ingredienser
Tex mex krydderiblanding
- 6 gram Spidskommen stødt
- 6 gram Koriander stødt
- 3 gram Cayennepeber stødt
- 3 gram Peber stødt, sort
- 6 gram Salt
- 6 gram Sukker
- 6 gram Løgpulver
Kødfyld
- 450 gram Hakket oksekød kan erstattes af hakket kylling
- 2 spsk. Olie
- 1 stk. Løg
- 1 fed Hvidløg
- 1 stk. Chili frisk
- Salt og peber
- 1/2 stk. Lime kun saften
- 1 glas Salsa
Melklister
- 1 tsk. Hvedemel kan erstattes af Maizena
- 1 spsk. Vand
Fyld
- 1 glas Jalapenos syltede og hakket
- 1/2 pakke Cheddar revet
- 1/2 pakke Mozarella revet
- 1 pakke Tortillas hvede
Sådan gør du
- Tænd din frituregryde (gryde) med neutral olie på 180 grader.
- Hak løg, hvidløg og chili fint.
- Tænd din sauterpande på middelhøj varme (9 ud af 14 på mit komfur).
- Kom olie på panden og tilsæt løg, hvidløg og chili.
- Lad dem stege i et par minutter til de bliver klare.
- Tag dem af panden og skru op på fuld varme (14 ud af 14 på mit komfur).
- Når panden er rygende varm tilsættes olien og kødet.
- Lad det brune af i et par minutter og krydr med salt og peber.
- Skru ned på halvt blus (6 ud af 14 på mit komfur) og tilsæt løg, chili og hvidløg.
- Tilsæt 3 spsk. salsa og limesaft.
- Rør rundt og lad det simre i et par minutter.
- Sluk for panden.
- Tilsæt de syltede jalapenos og rør rundt.
Samling
- Placer et stykke køkkenrulle i på en flad tallerken. Kom 2 tortillas på og et stykke køkkenrulle over.
- Kom dem i mikroovnen i 30-40 sekunder. Det handler om at få brødet gjort lidt blødere, så det ikke revner så let når fyldet pakkes ind dem.
- I mellemtiden piskes mel og vand sammen i en lille skål. Det skal bruges som klister til at holde dem lukket.
- Placer dine tortillas på køkkenbordet og kom fyld i den ene ende af den. Drys ost på og fold siderne ind. Rul tortillaen sammen og når du kommer til at skulle folde/rulle det sidste, så smører du lige den sidste cm af brødet med melklistret – det gør at den holder bedre sammen.
- Fyldet er tilberedt, så det handler blot om at give dem længe nok til at brødet bliver sprødt. Det tager kun et par minutter.
- Gentag med de andre tortillas og server straks.
- Server med salsa og evt. guacamole og creme fraiche
Ovnstegt chimichanga
- Placer alle dine burrito med samlingen nedad i et ovnfast fad.
- Drys revet ost på toppen af dem.
- Tilbered dem i ovnen ved 200 grader varmluft i cirka 20 minutter.
Noter

Om forfatteren
Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.