ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Her er alt du skal vide om Masterchef

EMMA AHLGREEN HAA | 26. januar 2021

I tv-programmet Masterchef dyster almindelige danskere hver uge om at lave forskellige retter og gennemføre forskellige masterclasses i håbet om at vinde showet og blive kåret som Danmarks bedste amatørkok.

I de første fire programmer kæmper deltagerne til en audition om at få et hvidt forklæde og komme videre til de indledende runder. Her skal de hver især lave en signaturret, som de skal servere for dommerne. I år (2021) er de fire dommere Dak WichangoenThomas Castberg, Jakob Mielcke og Jesper Koch.

46 deltagere går herefter videre til den første uge, der også kaldes for træningsugen. Her skal deltagerne igennem forskellige masterclasses, hvor de fire dommere viser forskellige teknikker, som deltagerne efterfølgende skal gøre dem kunsten efter. Hvert program slutter typisk med, at deltagerne skal også lave en ret – enten i hold eller alene. Når ugen er gået, går en del af deltagerne videre til de indledende uger, mens andre må forlade køkkenet.

Kampen om trofæet og de 100.000 kroner, der er præmien, fortsætter med de indledende uger, hvor der hver uge sorteres deltagere fra. Deltagerne når herefter midtvejsfinalen, hvor de kan kæmpe om guldnålen, der kan sikre indehaveren immunitet i den videre konkurrence.

Når denne dyst er overstået, skal de resterende deltager gennem først en kvartfinale og derefter en semifinale, før de seks bedste kan iføre sig kokkejakkerne og gå ind i finaleugen. Her kåres vinderen af programmet, trofæet og den store pengepræmie på programmet sidste dag efter en hæsblæsende finaleuge.

En sæson Masterchef er typisk 56 afsnit.

Sådan kommer man med i Masterchef

Som deltager i Masterchef skal man være fyldt 18 år, og man må ikke arbejde eller tidligere havde arbejdet som professinionel kok.

Første led i processen er at udfylde en ansøgning online, hvor de fortæller om sig selv og deres madlavning. Herefter inviteres en række af ansøgerne til en for-castning, hvor der deltager kokke fra Masterchef-køkkenet – men altså ikke de tre dommere. Deltagerne får 30 minutter og en række råvarer, og skal herefter komme op med en valgfri ret. Samme dag skal de også til et interview med casterne.

Af alle ansøgerne til den første castning udvælges så dem, der kommer til audition foran dommerne – den casting, man også ser i tv. Her har deltagerne 30 minutter i køkkenet samt 5 minutter foran dommerne. Man må forberede hvad man vil hjemmefra, men man skal kunne bruge de i alt 35 minutter foran kameraet. Det kræver et ja fra et flertal af dommerne for at gå videre.

På denne måde findes de typisk 46 deltagere, der kommer med i træningsugen – og dermed i programmet.

Thomas og Anette

Læs vores egen Anettes oplevelse af, hvordan det var at være med i Masterchef.


Læs vores egen Thomas’ oplevelse af, hvordan det var at være med i Masterchef.


Masterchefs oprindelse og første episode i Danmark

Oprindeligt stammer programmet fra England, hvor det blev sendt første gang på BBC i juli 1990. Her kørte det i 11 år – indtil 2001 – hvorefter det holdt pause, for at komme tilbage i en opdateret udgave i 2005.

I England findes der fire variationer over samme tema; Celebrity Masterchef med kendte englændere, Masterchef: The Professionals med profesionelle kokke, Junior Masterchef med børn mellem ni og elleve samt det originale Masterchef med amatørkokke, som vi kender det fra Danmark.

Konceptet blev i 2009 solgt til Australien, som var det første land udover England til at vise programmet. Herefter blev det solgt til adskillige andre lande, der udover Danmark eksempelvis tæller Tyskland, Canada, Frankrig og Mexico. I alt produceres programmet efterhånden i mere end 40 lande.

Den første episode i Danmark blev sendt på TV3 den 5. september 2011. De første sæsoner var med kendte danskere. I 2015 blev konceptet lavet om, så det i stedet var mad- entusiaster og interesserede fra hele Danmark.

Du kan se Masterchef på TV3, Viaplay samt Viafree.

Tidligere vindere af Masterchef 

 • Masterchef sæson 1 (2011): Timm Vladimir, tv-vært
 • Masterchef sæson 2 (2012): Søs Egelind, skuespiller
 • Masterchef – Danmarks bedste amatørkok (2012): Andreas Skovmand Agesen
 • Masterchef sæson 3 (2013): Jim Lyngvild, designer og forfatter
 • Masterchef sæson 4 (2014): Julie Rugaard, sangerinde og journalist
 • Masterchef Danmarks Største Madtalenter sæson 1 (2015): Anders Halskov-Jensen
 • Masterchef Danmarks Største Madtalenter sæson 2 (2016): Karoline Trier
 • Masterchef Danmarks Største Madtalenter sæson 3 (2017): Michael Oxvang
 • Masterchef Danmarks Største Madtalenter sæson 4 (2018): Mette de Linde
 • Masterchef Danmarks Største Madtalenter sæson 5 (2019): Jacob Lionett
 • Masterchef Danmarks Største Madtalenter sæson 6 (2020): Sara Schultz Giversen
 • Masterchef Danmarks Største Madtalenter sæson 7 (2021): Rasmus Nielsen Fisker

Masterchef special-udgaver

Gennem tiden har der været flere forskellige special-udgaver af det populære program. Den mest faste er nok Masterchef Jul, der som titlen indikerer bliver sendt ved juletid. Der har dog også været specielle sæsoner med eksempelvis grill-tema, en sæson, hvor dommerne med hver deres deltager dystede mod hinanden og en sæson hvor tidligere vindere skulle dyste sammen.

Her er vinderne af Masterchef Special gennem årerne:

 • Masterchef Parspecial (2013): Oliver Bjerrehus, model, og Mattias Hundebøll, tv-vært
 • Masterchef Jul sæson 1 (2013): Dennis Knudsen
 • Masterchef Allstars (2014): Timm Vladimir, tv-vært
 • Masterchef MGP (2014): Peter Andersen, sanger, og Kat Stephie Holst, sangerinde
 • Masterchef Grill sæson 1 (2014): Trine Gadeberg, skuespiller
 • Masterchef Dommernes Duel (2014): Gertrud Thisted Højlund
 • Masterchef Jul (2014): Anne Sofie Espersen, skuespiller
 • Masterchef Bag for en Sag (2014): Anja Steensig Holmbäck, studievært og Villads Holmbäck
 • Masterchef Grill sæson 2 (2015): Julie Rugaard, sangerinde og journalist
 • Masterchef Mig og Min Kok (2015): René Dif og Umut Sakarya
 • Masterchef Jul sæson 3 (2015): Kasper Skjød Jensen
 • Masterchef Jul sæson 4 (2018): Laura Sahl
 • Masterchef Jul sæson 5 (2019): Julia Ring Olsen
 • Masterchef Jul sæson 6 (2020): Morten Bournonville

Dommere i Danmark

Programmet har haft forskellige dommere gennem tiden.

I første sæson var der Anders Aagaard, dansk restauratør og stifter og indehaver af restaurantkæden Madklubben, Thomas Herman, kok og kogebogsforfatter samt Henrik Yde-Andersen, kok og restauratør, der bedømte deltagernes retter og sende dem videre fra uge til uge.

Året efter var Henrik Yde-Andersen skiftet ud med Thomas Castberg, der blandt andet har været kok hos Michelinrestauranten Kommandanten i København samt køkkenchef hos Aarstiderne og Meyers Madhus.

Thomas Herman, Thomas Castberg og Anders Aagaard udgjorde de tre dommere indtil sæson 3 i 2013, hvor Henrik Boserup tog over fra Anders Aagaard.

I juleudgaven i 2013 kunne seerne opleve David Johansen og Jakob Mielcke i dommersæderne sammen med Thomas Castberg.

I Allstars-udgaven i 2014 var Henrik Boserup og Thomas Herman tilbage for en stund, da de sammen med Thomas Castberg og Jakob Mielcke var dommere på de programmer.

Herefter hed dommertrioen Thomas Castberg, Jakob Mielcke og David Johansen i nogle sæsoner, for Jesper Koch i 2015 kom med i stedet for David Johansen. Siden har det netop været Thomas Castberg, Jakob Mielcke og Jesper Koch der har styret slagets gang i programmerne.

Thomas Castberg er dermed den længstsiddende dommer, da han har været med siden sæson 2 i 2012.

I 2021-udgaven af Masterchef får de tre dommere selskab af Dak Wichangoen, der er køkkenchef og kok på Michelinrestauranten Kiin Kiin i København. Hun har tidligere været gæstedommer i programmet. Det er første gang, at programmet får en dommer, der har en Michelinstjerne bag sig. De fire dommere vil skiftes til at stå ved roret i sæsonens programmer.

Kendte dommere i udlandet 

I England, hvor programmet stammer fra, er de nuværende dommere Gregg Wallace, Marcus Wareing, John Torode og Monica Galetti, der alle er store kokke og tv-personligheder i England.

I USA har Gordon Ramsay, kendt tv-kok, været dommer på de første 11 sæsoner. Han har været dommer sammen med blandt andet Graham Elliot og Joseph Bastianich samt Christina Tosi og Aarón Sánchez.

Opskrifter fra Masterchef-deltagere

Morten Bournonville:

Hønsesalat med svampe og sylt
Vi har haft den tidligere Masterchef Jul vinder Morten Elenhardt Bournonville med i vores TV køkken og han har delt hans yndlingsjulefrokostret med os i form af et smørrebrød med hønsesalat, syltede rødløg, syltede bøgehatte, champignon, asparges og sprødt kyllingeskind på toppen.
Læs opskriften her
Hønsesalat med svampe og sylt

Timm Vladimir:

Shakshuka med leftovers
Læs opskriften her

Tania Sass Lindblad:

Rødbedetatar
Læs opskriften her

Laura Sahl:

Jomfruhummer hotdog med sprøde løgringe
Lækre hotdogs med saftige jomfruhummerhaler og dejlige sprøde løgringe
Læs opskriften her
Jomfruhummer hotdog med sprøde løgringe

Anette Søstrøm Asmussen:

"Fransk Citrontærte"-dessert
Min MasterChef auditionret.
Læs opskriften her

Githa Bennorth:

Klassisk waldorfsalat
Læs opskriften her

Emil Kier:

Syltede og stegte hvide asparges med surdej, stenbiderrogn og sauce blanquette
Hvide asparges - nogle syltede andre smørstegte, surdejsflage, stenbiderrogn og en røget blanquettesauce. Det smager ganske dejligt sammen med et stort glas onsdagsvin.
Læs opskriften her

Thomas Nielsen:

Egg Benedict med Asparges og Rødløg
Tømmermændsmorgenmaden over dem alle
Læs opskriften her

Theis Astow:

Fettuccini med kanin
Læs opskriften her

Ole Kragekjær Madsen:

Stegt torsk
med appelsin, linser og krydderurter
Læs opskriften her