x
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
opskrift

Umut flæskesteg

RONNIE | 10. februar 2020

Mør og saftig flæskesteg med lækre sprøde svær er noget, der kan få rigtig mange danskere til at klø sig lidt i hovedbunden.

Umut flæskesteg

Og hvis der er nogen, der har specialiseret sig i flæskesteg, så må det være Umut Sakarya. Jeg fulgte hans opskrift, og nu synes jeg faktisk, at jeg har knækket koden til en totalt idiotsikker og perfekt flæskesteg med sprøde svær hver gang!

Hvis du følger denne opskrift til punkt og prikke, så kommer stegen med garanti til at sidde lige i skabet.

Nu skal jeg fortælle dig, hvordan du bærer dig ad. Du kan også selv se videoen herunder, hvis du vil:

 

Umut flæskesteg opskrift


Umut flæskesteg

4.67 fra 3 stemmer
Udskriv Pin
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 1 time 50 minutter
Antal: 1 flæskesteg
Forfatter: Ronnie

Ingredienser

  • 1300 gram Ribbensteg
  • Kogende vand
  • Salt almindeligt fint
  • 3 Laurbærblad tørrede
  • Hele nelliker
  • Peberkorn sorte
  • Frisk timian

Sådan gør du

    1. Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
    2. Læg stegen i midten af bradepanden med skindsiden ned.
    3. Hæld kogende vand i bradepanden så sværene lige akkurat dækkes.
    4. Sæt stegen midt i den forvarmede ovn og giv den 20 minutter.
    5. Tag stegen ud af ovnen.
    6. Vend stegen om, så skindsiden vender op.
    7. Undersøg om sværene er snittet tilstrækkeligt over det hele (nogle gange går det lidt stærkt for slagteren). Brug de eksisterende snit som guideline. Du skal ikke snitte helt ned i kødet.
    8. Kom godt med salt på sværene (ikke voldsomt meget, men alligevel godt). Gnid let med fingrene henover sværene, så saltet finder vej ned i rillerne.
    9. Tag noget staniol og krøl det ind under stegen i den side, hvor stegen skal løftes: Det er vigtigt, at oversiden er nogenlunde lige og jævn, så hel oversiden udsættes for den samme tilberedning. Det, der ofte går galt, er, at al saft og fedt fra sværene aldrig når op til overfladen og ud af sværene, og det giver bløde flæskesvær.
    10. Læg laurbærbladene ind under stegen og fordel nelliker, peberkorn og timiankviste rundt om. Mange stikker laurbærbladene ned mellem sværene, men det dette er udelukkende for syns skyld og gør INTET for smagen! Når bladene ligger under flæskestegen, kommer de, sammen med de andre krydderier, til at koge i lagen, og det bliver til en skøn sauce. Sæt eventuelt nogle ekstra laurbærblade ned mellem sværene, hvis du gerne vil pynte din flæskesteg.
    11. Sæt stegen tilbage i midten af ovnen ved 200 grader varmluft og lad den stege i halvanden time.
    12. Tag flæskestegen ud af ovnen og lad den stå og hvile og trække i bradepanden i 15 - 20 minutter. Det er vigtigt at lade den hvile, inden du skærer den ud i skiver, så al den gode saft ikke løber ud, så snart du begynder at skære i stegen. Du skal ikke være bange for, om din flæskesteg står og bliver kold imens - det gør den ikke!
    13. Skær stegen ud i passende skiver.

Om forfatteren


Jeg interesserer mig for nye og gamle madlavningsteknikker og modning af kød. Jeg er en meget passioneret burgerentusiast og værdsætter virkelig en vellavet burger.

Hvor meget flæskesteg pr. person skal man regne med?

En tommelfingerregel er 200g fersk kød pr. person, hvilket svarer til 2-3 stykker kød. Derfor skal en flæskesteg til 4 personer helst op og veje 800-1000g, for at man er helt sikker på, at der er nok til at blive mæt.

Hvor på grisen kommer flæskesteg fra?

Før i tiden kom flæskestegen fra skinken på grisen, som er fra grisens yderlår. I dag er det mere almindeligt, at flæskestegen kommer fra grisens nakke- eller svinekam og svinebrystet. Derfor kan stegen enten hedde en nakkekam, svinekam, ribbenssteg eller skinkesteg. Der er stor forskel på smagen og udskæringens egenskaber, alt efter hvor på grisen den kommer fra:

  • Nakkekam – Kommer fra det forreste af grisens nakke, og har den bedste fedtmarmorering, der bliver bedst af langtidsstegning.
  • Svinekam – Kommer fra det midterste af grisens ryg, og er forholdsvis fedtfattig. Man får meget kød ud af stegen, men hvis man ikke tilbereder den korrekt, bliver kødet hurtigt tørt.
  • Ribbenssteg – Kommer fra grisens bryst med ribben på stegen, og er meget fedtholdig, hvilket er manges favorit til flæskestegen juleaften.
  • Skinkesteg – Kommer fra grisens yderlår, og er en meget mager udskæring, hvilket man skal have i mente, når man steger den som flæskesteg, da man kan risikere at den bliver tør.

Hvor mange grader skal en flæskesteg være?

Der findes mange meninger i forhold til, hvordan en flæskesteg skal være. Nogen vil gerne have, at den er lidt rød i midten, mens andre helst vil have den gennemstegt. Derfor er det en god idé, at have et stegetermometer ved hånden, så det er lettere at styre kernetemperaturen. Hvis man ønsker at kødet skal være lidt pink, er en kernetemperatur på 65 grader bedst. Vil man hellere have den helt gennemstegt, skal man gå efter en kernetemperatur på 70 grader. Det er vigtigt, at man lader stegen hvile udækket i 10-15min. efter man har taget den ud af ovnen, og ikke skærer den ud med det samme. Ellers risikerer man, at alt saften og kraften løber ud af kødet.

Hvor længe kan en flæskesteg holde sig i fryseren

Hvis man har lavet sin flæskesteg ud af en mager udskæring, som f.eks. svinekam, kan kødet holde sig 6 måneder i fryseren. Har man derimod lavet den af en af de federe udskæringer, som f.eks. ribbenssteg, kan den holder sig i fryseren i 3 måneder. Man skal dog være opmærksom på, at kød der har været på frys, ofte er meget tørt i det, når man tager det op og varmer igen.

Kan man grille en flæskesteg?

Ja, man kan sagtens tilberede en flæskesteg på grillen, men der er dog nogle ting, man skal være opmærksom på. Her er det bedst at bruge en nakke- eller svinekam, men man kan også bruge de andre udskæringer. Stegen har bedst af inddirekte varme på grillen, og samtidig skal man have en aluminiumsbakke under stegen. Det skyldes at der drypper fedt af stegen under tilberedning, hvilket kan skabe flammer og røg, når det kommer i kontakt med kullene. Derfor risikerer man at stegen får en meget røget smag. Derudover kan man som tommelfingerregel beregne 30 min. tilberedningstid pr. kilo.