Opskrift på sous vide hamburgerryg
Perfekt saftig og mør hamburgerryg tilberedt ved hjælp af sous vide.
Hamburgerryg er mormormad, når det er bedst, og det er én af de lækreste retter inden for svinekød.
Hamburgerryg kan være en fantastisk saftig, mør og smagfuld oplevelse, hvis bare den tilberedes korrekt. Det kommer helt an på den tid og temperatur, du giver kødet.
Her vil jeg guide dig til den ultimative hamburgerryg i sous vide, så du altid servere en hamburgerryg, der smager så englene synger.
Hvad er hamburgerryg?
Hamburgerryg skæres fra enten svinekammen eller -ryggen, hvorefter den puttes i et net/plastik og saltes og røges.
Traditionelt set tilberedes hamburgerryg i en gryde med vand ved 80 grader i et par timer. Her vil den smide en del af saltet. Du kan se en opskrift på “ganske almindelig” kogt hamburgerryg her.
Med sous vide tilbereder vi ved meget lavere temperaturer og i betydeligt længere tid. Dette giver et endnu mere saftigt resultat, og du vil også opleve et meget mindre svind.
Det betyder dog også, at saltet ikke forsvinder ud i kogevandet, som det ellers ville, og derfor er det nødvendigt at få noget af saltet ud af hamburgerryggen på anden vis. Det vender vi tilbage til.
Hamburgerryg sous vide tid og temperatur
Jeg er som bekendt stor fortaler for sous vide-metoden, fordi det er den nemmeste og sikreste vej til hverdagsmad, der altid smager af fest og højtid! Og apropos tid, så er det ikke dét, de fleste af os har masser af i hverdagen.
Når man tilbereder hamburgerryg på helt traditionel vis, sættes den til at simre ved 80 grader i et par timer. Med sous vide skruer vi endnu længere ned for temperaturen og op for tiden. Du kan derfor sagtens forlade hjemmet og først vende tilbage flere timer senere. Og det betyder ikke noget for resultatet, om du først er hjemme 30-45 minutter senere end planlagt.
Ved at tilberede hamburgerryggen i sous vide, synes jeg faktisk, den bliver så lækker, at den sagtens kan serveres til både hverdag og fest.
Hamburryg sous vide forberedelse
Da kødet er ret saltet og ikke smider den samme mængde salt som ved traditionel kogning, anbefaler jeg, at du bruger én af følgende tre metoder til at fjerne noget af saltet:
- Kom hamburgerryggen i en balje/gryde med koldt vand og bring det op til kogepunktet, inden det vakuumpakkes.
- Skyl hamburgerryggen under den kolde hane i et par minutter, inden den vakuumpakkes.
- Læg hamburgerryggen i en balje/gryde med koldt vand og lad den ligge natten over, inden den skal tilberedes.
Serveringsforslag
Hamburgerryg med grønlangkål, hvide kartofler og brunede kartofler er altid en sikker vinder, og så er det mormormad, der vil noget. Ellers er nye kartofler, persillesovs og ærter og gulerødder også rigtig lækkert tilbehør.
Der er tit hamburgerryg tilovers fra aftensmaden, så derfor vil jeg anbefale, at du an ikke skærer hele hamburgerryggen ud på én gang. Det gør det nemmere at skære den ud i endnu tyndere skiver dagen efter og komme den på en skive hjemmebagt rugbrød eller i en sandwich til frokost/madpakken.
Sous vide hamburgerryg
Ingredienser
- 800 gram Hamburgerryg
Sådan gør du
- Start med at fjerne nettet fra den rå hamburgerryg.
- Brug én af de førnævnte tre metoder til at fjerne overskydende salt fra hamburgerryggen.
- Kom hamburgerryggen i vakuumposen og vakuumpak den.
- Indstil din sous vide på 59 grader.
- Lad hamburgerryggen tilberede i 6,5 timer.
- Tag den færdige hamburgerryg op af vandbadet og pak den ud af posen.
- Skær hamburgerryggen ud i skiver på 1 centimeters tykkelse og servér. Undlad gerne at skære hele hamburgerryggen ud med det samme, da det gør det nemmere at skære den til pålæg dagen efter.