Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Indbagt mørbrad

Per Asmussen
   

Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.

12. oktober 2020

Opskrift på indbagt mørbrad

Mit bud på en dejlig indbagt svinemørbrad. Den er pakket ind i fars og butterdej og tilberedt i ovnen.

Jeg husker denne ret som en fast del af familiefester i 80’erne og 90’erne i Sønderjylland, hvor jeg altid husker det som værende tørt.

Jeg går op i at få så gode madoplevelser som overhoved mulig, så jeg er ikke gået på kompromis med kvaliteten af mine råvarer, da det var første gang min 4 årige datter skulle prøve denne ret. Hun var begejstret og det var resten af familien bestemt også. Farsen var saftig og lækker og det hænger måske sammen med at det hakkede svinekød kom fra en 30 dages krogmodnet svinenakke/skulder, som jeg selv havde hakket.

Uagtet af hvilket slags kød du bruger, så er jeg sikker på at du også får succes med denne opskrift.

Indbagt mørbrad


Antal: 4 personer

Indbagt mørbrad

Forfatter: Per Asmussen
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 45 minutter

Ingredienser

  • 4 skiver Butterdej eller en rulle
  • 3 stk. Æggeblommer til penslingen
  • 1 stk. Svinemørbrad
  • Salt og Peber
  • Olie eller smør til stegningen

Fars

  • 450 gram Hakket svinekød gerne med en høj fedtprocent
  • 1.25 spsk. Groft salt
  • 1 stk. Løg fintrevet
  • 1 clove Hvidløg finthakket
  • 2 spsk. Kartoffelmel kan erstattes af hvedemel
  • 0.5 deciliter Fløde
  • 1 stk. Æg
  • Krydderier Peber fra kværn, cayennepeber, paprika & røget paprika

Sådan gør du

Farsen

  • Start med at lave farsen.
    Jeg har taget udgangspunkt i en frikadelleopskrift, men spædet den op med lidt flere krydderier end jeg plejer.
    Start med at komme det hakkede kød i en skål og tilsæt salt. 
    Rør det godt sammen (eller sej som man kalder det) med en grydeske. 
    Riv løget fint på et rivejern og finthak hvidløget. Kom det i farsen sammen med kartoffelmel, fløde. æg og krydderierne.
    Rør det godt sammen - brug gerne fingrene og når den er færdigæltet, så skal den hvile lidt. Farsen er lidt til den fugtige side, det gør bestemt ikke noget, det bliver den kun saftigere af. Jeg lader den typisk stå i alt fra 15-30 minutter, afhængig af hvad jeg har tid til. Har du ikke tiden til det, så spring det over og lav retten med det samme.
     

Mørbrad

  • Start med at klargøre din svinemørbrad. Det værste fedt og sølvsenen skal fjernes.
    Tænd for panden på fuld drøn.
    Kom olie på når den er meget varm og læg kødet på.
    Brun kødet på alle "fire" sider. Kødet skal ikke tilberedes, men have stegesmag.
    Tag kødet af panden og det er klar til næste skridt.
     

Klargøring

  • Tænd ovnen på 190 grader varmluft.
    Kom et stykke bagepapir ud på køkkenbordet og placer din butterdej i forlængelse af hinanden - de må gerne lægge lidt oven på hinanden i enderne. Brug så mange det kræves for at dække din mørbrad på langs.
    Brug en kagerulle til at rulle hårdt frem og tilbage på din butterdej, så den bliver lidt tyndere (ikke hæver op) samt klistrer sig sammen med de andre plader.
    Kom halvdelen af farsen på.
    Indbagt mørbrad
    Kom din svinemørbrad ovenpå.
    Indbagt mørbrad
    Placer resten af farsen henover, så mørbraden bliver dækket til.
    Indbagt mørbrad
    Kom æggeblommerne i en skål og og pisk dem sammen.
    Brug en pensel til at pensle kanterne af butterdejen og luk den rundt om mørbraden.
    Vend den rundt og pensl al butterdejen med æggeblommer.
    Rids evt. mønstre i toppen af butterdejen - hvis du synes at det er pænt eller sjovt.
    Løft bagepapiret op på en bageplade og kom den i ovnen.
    Tilbered den ved 190 grader varmluft i 35-40 minutter - afhængig af om du ønsker en smule farve eller ej i mørbraden.
    Indbagt mørbrad
    Indbagt mørbrad