
Opskrift på grillet havørred
GRILLET HAVØRRED MED AUBERGINE, PUY-LINSER OG KORIANDER-YOGHURT.
Vi har opskriften fra bogen: “Brændt røget hængt sprængt – Opskrifter fra kysten og skoven“, skrevet af Nikolaj Juel og Columbus Leth. De skriver følgende om opskriften:
“I min verden er havørred en af de ypperste fisk, man kan spise. Hvis du skulle være så heldig at finde den hos din lokale fiskehandler, koster den spidsen af en jetjager. Derfor er det selvfølgelig bedst, hvis man kan fange en selv. Mange fiskere, jeg møder, siger, at havørred kan blive lidt tørt. Havørreden er en mager fisk og skal tilbederes med en smule omhu. Mit råd er at tilberede fisken, så den er ”medium rare”. Det er ligegyldigt, om jeg tilbereder en hel fisk eller steger et stykke. Den eneste forudsætning er, at fisken er superfrisk. Ved at tilberede fisken på denne måde får du det bedste ud af den – silkeagtig og superdelikat.”

Grillet havørred
Grej
- Stegepande (Tykbundet)
Ingredienser
PUY-LINSER
- 200 gram Linser Puy
- 1 stk. Auberginer skåret i 3 cm tern
- 1 fed Hvidløg
- 1 tsk. Chiliflager eller 1 Urfa-chili
- 300 milliliter Passata eller en dåse hakkede tomater
- 0.5 stk. Citron saften
- 1 håndfuld Bredbladet persille finthakket
- Vand
- oliven
- Olivenolie
- Salt og Peber
KORIANDER-YOGHURT
- 200 milliliter Græsk Yoghurt
- 1 håndfuld Koriander finthakket
- Salt og Peber
FISK
- 1 stk. Havørred 1½-2 kg
Sådan gør du
Puy-linser
- Sæt en tykbundet stegepande på højt blus.
- Når panden er varm, tilsættes 3-4 spsk. olivenolie.
- Steg auberginestykkerne i olien, til de har fået en dyb gylden farve på alle sider.
- Sæt til side på et stykke køkkenrulle oven på en tallerken, så olien kan dryppe fra.
- Sæt en gryde på medium blus.
- Tilsæt 3 spsk. olivenolie og dernæst hvidløg og chili.
- Lad det stege, til hvidløget bliver lidt gyldent i kanterne.
- Tilsæt tomatpassataen, og lad den koge ind i 5-10 minutter.
- Krydr med salt og peber, og kom linserne i gryden.
- Hæld vand på, til det lige dækker linserne.
- Dæk linserne med et stykke bagepapir (en cartouche), og kom låg på gryden.
- Lad linserne simre i 10 minutter, og tilsæt så auberginestykkerne.
- Tilsæt mere vand, hvis der er behov.
- Kom bagepapiret og låget på igen, og lad det hele simre i 15-20 minutter, til linserne er møre, og auberginestykkerne er helt bløde.
- Tilsæt citronsaft og bredbladet persille, og smag til med salt og peber.
Koriander-yoghurt
- Bland ingredienserne sammen, og smag til med salt og peber.
Fisk
- Tag skællene af havørreden, og skær fileterne af.
- Skær fileterne ud, så du har fire pæne portioner.
- Tag en skarp kniv, og skær fine snit i skindet, med 1 cm’s mellemrum.
- Kom olie på skindsiden af fisken, og krydr med salt og peber på begge sider.
- Placer fisken med skindsiden nedad på grillen, og grill den i 2-3 minutter, til den er tilberedt 1⁄3 igennem.
- Vend den, og grill den i yderligere 1 minut.
- Server fisken med linserne og en skefuld koriander-yoghurt.