
Opskrift på chao tom (vietnamesiske rejefrikadeller)
Vietnamesisk mad er kendt for sin friske smag og alsidighed. En af de mest populære retter er Chao Tom, som er en form for vietnamesiske frikadeller. Disse frikadeller er traditionelt lavet med sukkerrør, men da dette kan være svært at fremskaffe, har jeg udviklet en opskrift, hvor jeg bruger citrongræs som erstatning.
Jeg har længe været fascineret af vietnamesisk mad og den måde, de formår at kombinere forskellige smage og teksturer i en enkelt ret. Chao Tom er en klassisk repræsentation af denne filosofi, da den kombinerer friske rejer med lidt svinekød og krydderier for at skabe en smagfuld og kompleks frikadelle.
Jeg har tilføjet mit eget twist til retten ved at bruge citrongræs i stedet for sukkerrør, hvilket giver en frisk og aromatisk smag til frikadellerne. Serveret med en enkel agurkesalat og en dippingsauce, er denne ret perfekt til en sommeraften på grillen.
Så hvis du er på udkig efter en lækker og anderledes måde at tilberede dine frikadeller på, så er min opskrift på Chao Tom med citrongræs værd at prøve.
Hvad er Chao Tom?
Chao Tom er en populær vietnamesisk ret, som ofte spises som en del af en større måltid eller som en del af et udvalg af småretter. Retten serveres ofte som en form for snack eller som en forret.
I Vietnam vil man typisk servere Chao Tom med friske urter som basilikum, mynte og koriander samt risnudler og friske grøntsager. Man kan tage en risnudel, lægge en frikadelle og lidt urter og grøntsager på toppen, og derefter rulle det hele sammen til en frisk forårsrulle.
Dippingsaucen, som serveres til, kan variere fra sted til sted, men er typisk baseret på fiskesauce, chili, sukker og limejuice. Saucen kan være lidt stærk og salt, men er med til at give retten en ekstra smagsdimension.
Generelt set er Chao Tom en ret, der nydes bedst som en del af et større måltid, hvor man kan kombinere forskellige smage og teksturer.

Chao Tom (Vietnamesiske rejefrikadeller)
Grej
- 12 Sukkerrør kan erstattes af ispinde (tykke pinde), bambusspyd eller som vi har gjort her med citrongræs
Ingredienser
Fars
- 250 gram Tiger rejer pillede
- 100 gram Hakket svinekød finthakket evt. I foodprocessor
- 10 gram Majsstivelse
- 15 gram Palmesukker
- 8 gram Fiskesauce
- 3 gram Salt
- 3 gram Peber sort
- 1 stk. Æg
- 5 gram Hvidløg hakket
- 1/2 stk. Skalotteløg hakket
- 1/2 spsk. Citrongræs blendet
- 5 gram Koriander hakket
- 1 stk. Forårsløg hakket
Dipping Sauce
- 30 gram Sukker
- 30 gram Fiskesauce
- 30 gram Limejuice
- 1 fed Hvidløg finthakket
- 1/2 stk. Chili rød
Salat
- 1/2 stk. Agurk i tynde skiver
- 1 stk. Gulerødder i tynde skiver
- 1/4 stk. Rødløg i tynde skiver
- Krydderurter Mynte, koriander og basilikum
Sådan gør du
Chao Tom
- Hak svinekødet og rejerne og kom det i en stor skål.
- Tilsæt majsstivelse, palmesukker, fiskesauce, salt, sort peber og æg i skålen, og rør ingredienserne sammen, indtil de er godt blandet.
- Tilsæt hvidløg, skalotteløg, citrongræs, koriander og forårsløg, og rør igen ingredienserne sammen, indtil de er godt blandet.
- Lad blandingen hvile i køleskabet i mindst 30 minutter, så smagene kan blande sig og majsstivelsen kan binde ingredienserne sammen.
- Tag blandingen ud af køleskabet, og form små pølser på 5-7 cm og 3cm tykke omkring bambusspyddene – hver chao tom skal ca. veje 30-40g.
- Grill eller steg chao tom på en pande eller grill i cirka 5-7 minutter, eller indtil de er gyldne og gennemstegte.
- Server chao tom varm med salat og dipping sauce.
Dipping Sauce
- Bland alle ingredienserne sammen.
Salat
- Skær alle ingredienserne (undtagen urterne) i tynde skiver.
- Kom dem i en skål med urterne.
- Bland 1-2 tsk. af dipping saucen i skålen og rør det godt rundt.
- Lad det stå at trække i 5-10 minutter og det er klar til servering.
Noter
