Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Mezze

Jens Folke KøkkenkemistenKøkkenkemisten
 

Jens Folke, også kendt som Køkkenkemisten har altid brændt for at lave kvalitetsmad af gode råvarer og gerne helt fra grunden. Han fileterer fisk, slagter lam, opskærer rådyr, grise og gæs, laver pålæg og pølser, salter, varm- og koldrøger, tilbereder sous vide, samler spisesvampe og sanker vilde planter. Han har tidligere holdt kokkekurser for LOF i Holbæk, og fra 2014-2022 har han haft artikler i næsten hvert nummer af Dansk Kemi. Han er tourguide i Foreningen til Svampekundskabens Fremme, medlem af Det Danske Gastronomiske Akademi og skriver som forsker om gastronomi på Lex.dk, Danmarks on-line nationalleksikon.

3. september 2024

Mezze (udtales “meh-zay”) (mazza, meze, mezzah, mezzeh eller mezza, afhængigt af hvor den serveres) er en spisestil, der er populær i det østlige Middelhav, Nordafrika, Balkan, Vestasien og Mellemøsten. Det omfatter lande som Grækenland, Tyrkiet, Egypten, Bulgarien, Cypern, Libanon, Iran, Dubai, Armenien og mange flere; altså lande, der i fortiden har været en del af Det Osmanniske Rige. Mezze kan serveres med eller uden alkohol.

Mezze er små delikatesseretter, som deles ved bordet, og ligner i så henseende spanske tapas med små tallerkener og fingermad, der er beregnet til at stimulere appetitten. Mezze kan i et mere europæisk perspektiv bruges som en forret før hovedretten. Men i modsætning til de spanske appetitvækkere – tapas – er mezze oftest beregnet på at udgøre hele måltidet, hvor retterne kommer på bordet efterhånden som de er klar. Mezze byder ofte på en kombination af kolde og varme fødevarer, herunder grøntsager, kød, dips og brød; fingermad, såsom fyldte oliven, små saltede fisk, hårde oste og frikadeller. Rester af varme retter fra dagen før kan således bruges som små varme serveringer undervejs i måltidet. 

Som inspiration til en vegetarisk Mezza fra det Mellemøstlige køkken kan indgå:

Dukkah krydderiblanding
Læs opskriften her
Purerede rødbeder med yoghurt og za’atar
Lav en smagfuld puré af saltbagte rødbeder, yoghurt og za’atar, toppet med forårsløg, hasselnødder og gedeost. Perfekt som forret eller tilbehør.
Læs opskriften her
Purerede rødbeder med yoghurt og za’atar
Labne
Lær at lave labne, en lækker og cremet mellemøstlig dip, perfekt til mezze-måltider. Nem at tilberede og fuld af smag.
Læs opskriften her
Yoghurt med agurk
Nyd denne forfriskende yoghurt med agurk, en perfekt balance til krydrede mezze-retter. Hurtig og let at lave, ideel til 4 personer.
Læs opskriften her
Hjemmelavet pitabrød
Lækre, luftige pitabrød der kan fyldes med alverdens ting og sager. Pitabrød med fyld er for længst blevet en klassiker i de danske køkkener, hvor særligt de er populære som nem og hurtig aftensmad.
Læs opskriften her
Tabbouleh (fattoush salat)
Prøv denne opskrift på fattoush salat, en frisk og sprød variant af tabbouleh, med croutoner af hvidløgsristet pitabrød og en syrlig yoghurtdressing.
Tabboulah
Balilah – kikærter med krydderurter og spidskommen
Balilah er en palæstinensisk fastfood, der består af friskkogte kikærter med spidskommen og citronsaft. Den kan serveres som tilbehør til kylling eller fisk, eller indgå i en salat med tomat, agurk og feta. Der findes en jødisk pendant krydret med sort peber i stedet for spidskommen.
Læs opskriften her
Balilah – kikærter med krydderurter og spidskommen
Hummus
Lær at lave lækker hjemmelavet hummus med denne enkle opskrift. Perfekt som dip, smørepålæg eller tilbehør. Klar på kun 15 minutter.
Læs opskriften her
Hjemmelavet hummus
Baba ganoush
Lær at lave autentisk baba ganoush med denne nemme opskrift. Perfekt som dip eller tilbehør, klar på 40 minutter.
Læs opskriften her
Baba ganousch