Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Purerede rødbeder med yoghurt og za’atar

Jens Folke KøkkenkemistenKøkkenkemisten
 

Jens Folke, også kendt som Køkkenkemisten har altid brændt for at lave kvalitetsmad af gode råvarer og gerne helt fra grunden. Han fileterer fisk, slagter lam, opskærer rådyr, grise og gæs, laver pålæg og pølser, salter, varm- og koldrøger, tilbereder sous vide, samler spisesvampe og sanker vilde planter. Han har tidligere holdt kokkekurser for LOF i Holbæk, og fra 2014-2022 har han haft artikler i næsten hvert nummer af Dansk Kemi. Han er tourguide i Foreningen til Svampekundskabens Fremme, medlem af Det Danske Gastronomiske Akademi og skriver som forsker om gastronomi på Lex.dk, Danmarks on-line nationalleksikon.

14. august 2024
Lav en smagfuld puré af saltbagte rødbeder, yoghurt og za’atar, toppet med forårsløg, hasselnødder og gedeost. Perfekt som forret eller tilbehør.
Purerede rødbeder med yoghurt og za’atar

Opskrift på purerede rødbeder med yoghurt og za’atar

Purerede rødbeder med yoghurt og za’atar er en farverig og smagfuld ret, der kombinerer den jordagtige sødme fra rødbeder med cremet yoghurt. Retten får et ekstra løft af za’atar, en aromatisk krydderiblanding af timian, sumac, ristede sesamfrø og havsalt, som tilfører en balanceret, syrlig og nøddeagtig smag.


Purerede rødbeder med yoghurt og za’atar
Antal: 4 Personer

Purerede rødbeder med yoghurt og za’atar

Lav en smagfuld puré af saltbagte rødbeder, yoghurt og za’atar, toppet med forårsløg, hasselnødder og gedeost. Perfekt som forret eller tilbehør.
Forfatter: Køkkenkemisten
Ret: Hovedret
Køkken: Middelhavet
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 2 timer

Ingredienser

  • 1 kg Rødbeder Mellemstore

Puré

  • 250 gram Græsk Yoghurt
  • 2 fed Hvidløg Finthakket
  • 1 stk Chili Rød hollandsk Chili – hakket uden kerner
  • 20 gram Sirup Dadelsirup eller ahornsirup
  • 50 milliliter Olivenolie + ekstra til at dryppe med
  • 20 gram Za’atar

Tilbehør

  • 2 stk Forårsløg – fintskåret
  • 15 stk Hasselnødder Ristede & knuste
  • 60 gram Gedeost (Frisk ) eller fårefeta – skåret i macédoine terninger

Sådan gør du

  • Forvarm ovnen til 200°C.
  • Saltbag rødbederne i ovnen i 1,5 time, eller utildækket i en bradepande i 1 time, indtil de er møre.
  • Fjern skindet fra rødbederne, når de er kølet lidt af, og skær dem i seks både hver. Lad dem køle helt af.
  • Kom rødbederne og puré-ingredienserne (yoghurt, hvidløg, chili, dadelsirup og olivenolie) i en blender, og blend indtil du får en glat puré.
  • Rør za’atar i puréen og smag eventuelt til med mere salt.
  • Anret puréen på en tallerken og top med forårsløg, hasselnødder, gedeost og dryp lidt ekstra olivenolie over.

Noter

Syltede rødbeder med peberrod:
Pr. kg rødbeder bruges ½ liter eddike, 10 g salt, 175 g sukker, 10 hvide peberkorn, 5 nelliker og 1 stk. peberrod. Kog rødbederne i 45-60 minutter, afskald dem under rindende vand, og skær dem i skiver. Kom rødbederne i et skoldet sylteglas sammen med den fintrevne peberrod. Kog lagen og hæld den over rødbederne, luk låget og opbevar i køleskab. Lad dem trække i en uge før brug. Peberroden både konserverer og giver ekstra smag.
 
Tip: En anden anvendelse af rødbeder er chrein – en blanding af hakkede syltede rødbeder og peberrod. Denne kan blandes med hakkede, rå tigerrejer, formes til kugler, vendes i pankorasp og frituresteges til lækre ”fiskefrikadeller”.