
Opskrift på tomahawk steak
Grillet/stegt tomahawk steak, så bliver det ikke mere mandigt. Jeg synes at jeg får mit indre urmenneske frem når jeg står med en Tomahawk steak i hånden.
Kød på ben er bare bedre til at holde på saften og kraften og en tomahawk steak er ingen undtagelse. Den udgave jeg tilbereder her er skåret ud af en ribeye med ben på fra et Sashi kvæg. Hvis du ikke kender til den race, så bør du unde dig at prøve det. Kødet er 3 år i streg kåret som verdens bedste steak og det er der en grund til.
Det er lidt forkert at kalde det en Tomahawk steak, når det mere skal ses som en steg og det er også den måde den skal tilberedes på. Man kan gå flere vej når den skal tilberedes, f.eks. reverse sear eller sous vide, hvor kødet får lav varme indtil det har nået den rette kernetemperatur og så høj varme/stegeskorpe til sidst.
Her har jeg valgt at klassisk til værks ved at give den høj varme/stegeskorpe først og herefter fik kødet lov til at stå og hygge sig ved lav varme i ovnen.
Jeg kan varmt anbefale at prøve kræfter med en tomahawk, da den både er velsmagende men også en god festlig gimmick når man har gæster.
Jeg gik all-in på amerikansk steakhouse og serverede kødet sammen med en mac and cheese og en Blooming onion snack.


Tomahawk steak
Grej
- 1 Grill (mulighed 1)
- 1 Grillpande (mulighed 2)
- 1 Ovn
Ingredienser
- 1400 gram Tomahawk
- 2 spsk. Salt
- 4 fed Hvidløg
- 30 gram Smør
- 2 stængler Frisk rosmarin eller frisk timian
- Peber fra kværn
- Flagesalt
Sådan gør du
- Start med at tage kødet ud af køleskabet 10-20 minutter før det skal tilberedes. På den måde øger du chancen for at kødet bliver stegt frem for at blive "kogt".
- Tænd din grill eller stegepande på maksimal varme.
- Kom salt på begge sider, brug mere end du tænker.
- Put kødet på grillen og lad det stege til det laver stegeskorpe – det tager cirka 2 minutter.
- Vend kødet og giv det 2 minutter mere på den anden side.
- Vend kødet igen og drej det 90 grader inden du lægger det ned på (grill)panden. På den måde får du flotte mønstre i bøffen.
- Vend det en sidste gang, så det har fået 2×2 minutter på hver side.
- Hvis du bruger grill, så skal kødet over på indirekte varme og hvis du har brugt en grillpande, så skal du bruge ovnen til resten:
- Flæk hvidløgene over på midten og placer dem på toppen af kødet sammen med rosmarin og smørklatten. Kom et stegetermometer ind i siden og helt ind i midten af kødet og placer det i et ovnfast fad i ovnen ved 130 grader.
- Hold øje med kødets temperatur, det tager cirka 20-25 minutter om at nå den ønskede temperatur. Jeg tog mit kød ud ved 54 grader (tættere på rare end medium rare), men ellers så gå med 56 eller 58 grader, så kan de fleste godt lide det.
- Tag kødet ud af ovnen/grillen og placer det på et skærebræt (udækket). Lad det hvile i 10-15 minutter og vær ikke bange for at kødet bliver koldt eller overtilberedt.
- Start med at skære kødet af benet og skær det i tynde skiver på tværs.
- Krydr med flagesalt og friskkværnet peber.
- Velbekomme.
Noter


