
Opskrift på tom yum goong
Jeg er virkelig gået i thai mode og laver thaimad i vildskab! Efter at have inviteret min far på en anden thailandsk gadekøkken-klassiker, nemlig hjemmelavet Pad Krapow, havde jeg mod på noget ENDNU stærkere.
Tom Yum Goong – udtales [dóm-jam-gung] – er nok den stærkeste thai suppe, jeg kan komme i tanker om, og så er Tom Yum generelt bare én af de mest populære typer af thaisupper, der findes – hvoraf Tom Yum Goong er den variant, de fleste nok kender.
Tom Yum er betegnelsen for en række supper inden for det thailandske køkken, mens Goong betyder “reje”. Du kan derfor også falde over supper som Tom Yum Gai (suppe med kylling) og Tom Yum Pla (suppe med fisk). Det sidste ord beskriver altså blot det anvendte protein. Pla udtales i øvrigt [blah], hvis du skulle være nysgerrig 🙂
Sidste gang, jeg ellers smagte Tom Yum Goong, var tilbage i 2017, hvor jeg bestilte det på en restaurant i Bangkok. Jeg fik serveret en hel grydefuld af den stærke suppe, og så blev gryden ellers placeret midt på bordet ovenpå et glasbus. Det var utroligt hyggeligt og eksotisk!
Det var derfor en rejse tilbage i tiden og ned langs “memory lane“, da jeg besluttede mig for at kreere suppen hjemme i mit eget køkken.
Ligesom i opskriften på den klassiske Pad Thai, indgår der i denne opskrift i øvrigt tamarindsaft. Du KAN altså godt undlade at bruge det, hvis du ikke lige har adgang til et asiatisk supermarked. Smagen vil ikke blive 100% autentisk, men det er bestemt ikke fordi, retten bliver ødelagt af det.

Tom Yum Goong
Ingredienser
- 400 gram Tiger rejer optøede - alternativt almindelige rejer
- 2 stængler citrongræs
- 1 stk. Løg lille
- 100 gram Champignon
- 1 stk. Tomater mellem
- 1 spsk. Ingefær finthakket
- 2 stk. Chili store
- 5 stk. Kaffir limeblade
- 1 spsk. Fiskesauce
- 1 spsk. Tamarind saft - kan undlades
- 2 tsk. Chilipasta tom yum chilipasta
- 2 stk. Chili store og friske
- 1 liter Vand
- 1 stk. Lime saften herfra
Sådan gør du
- Ordn og rens de optøede rejer ved at fjerne skallerne, pånær halen, og skære en cirka 1-1½ centimeter dyb rids ned langs ryggen for at fjerne den sorte tarm.
- Skyl citrongræsset, bank dem med en kagerulle på spækbrættet og skær dem herefter over i halve.
- Pil løget og skær det i smalle både.
- Rens champignonerne for eventuelt jord og skær dem i kvarte.
- Skyl tomaten og skær den ud i smalle både.
- Skær chilierne ud på skrå i tynde strimler.
- Hæld vandet i en gryde og bring det i kog.
- Kom citrongræs, ingefær, limeblade, fiskesauce, tamarindsaft, chili, chilipasta, tomat og limesaft i det kogende vand.
- Sæt låg på gryden og lad suppen koge i et stykke tid for at lade alle smagene udvikle sig.
- Tilsæt herefter løg og champignon.
- Lad suppen koge videre i et par minutter.
- Tilsæt nu rejer og lad dem koge med suppen i max. 2-3 minutter eller indtil rejerne lige akkurat bliver rødlige. Hvis tigerrejerne koger for længe, bliver de meget kedelige og gummiagtige at tygge i.
- Smag eventuelt til med mere chilipasta, fiskesauce og limesaft.
- Smagen skal være til den sure og ikke mindst STÆRKE side 😉
- Servér straks den rygende varme suppe og drys eventuelt lidt frisk, hakket thaibasilikum og/eller koriander henover.