x
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
opskrift

Fish ‘n’ Chips

PER ASMUSSEN | 24. april 2018
Serveret med store fritter, sauce tartare og ærtepure

Det engelske køkken er muligvis ikke helt på højde med hverken det italienske eller det franske, men det kan altså noget. Snart alt, hvad der er engelsk, betragtes som noget, der er særligt klassisk og traditionelt – blandt andet når vi ser på deres kongehus, men også hvad angår maden. Tænk blot afternoon tea med et væld af små sandwiches og scones, eller en traditionel English breakfast med baked beans, hash browns, scrambled eggs, pølser og engelsk bacon. For slet ikke at nævne den “kitsche” festret, Beef Wellington.

Og så er der selvfølgelig fish ‘n’ chips: Indbegrebet af engelsk fastfood og take-away. At kalde det Englands nationalret er måske så meget sagt, men det er ikke destomindre én af de allerbedste retter, de kære britere har præsteret.

Metoden med at tilberede fisk i beignetdej / beer batter (øldej) stammer angiveligt fra Spanien og Portugal, hvorefter det var de jødiske immigranter fra Holland, der tog den med sig til England i 1500-tallet. Selve retten, fish ‘n’ chips, opstod i 1860’erne, og bare halvtreds år senere var der hele 25.000 fish ‘n’ chips-boder spredt udover Storbritannien. Efter yderligere tyve år var det tal steget til mere end 35.000. I 2009 var tallet faldet til bare 10.000.

Fish ‘n’ Chips

Min opskrift indeholder torsk tilberedt i en traditionel beignetdej, hvilket giver dig en fantastisk lækker og sprød dej!

kartofler

Og så er fritterne selvfølgelig store med et blødt indre og et knasende sprødt ydre.

Dertil har jeg serveret sauce tartare og en cremet puré af ærter.

 

Fish ‘n’ Chips opskrift


Fish ‘n’ Chips

Serveret med store fritter, sauce tartare og ærtepure
No ratings yet
Udskriv Pin
Forb. tid: 3 timer
Tilb. tid: 10 minutter
Antal: 2 personer
Forfatter: Per Asmussen

Ingredienser

Torsk

  • 250 gram Torsk
  • 15 gram Salt

Beer Batter

  • 125 gram Hvedemel
  • 3 gram Groft salt
  • 1 spsk. Smør Smeltet
  • 1 deciliter Vand
  • 1 deciliter Øl
  • 1 spsk. Vodka
  • 1 stk. æggehvider

Store Fritter

  • 2 stk. Bagekartofler
  • 1 liter Vand
  • 1 spsk. Eddike
  • 1 liter Fritureolie

Ærtepure

  • 450 gram Ærter
  • 1 clove Hvidløg
  • 1 spsk. Bredbladet persille
  • Krydderier Salt, peber og citronsaft

Sauce Tartare

  • 100 gram Mayonnaise
  • 1 spsk. Creme Fraiche
  • 1 spsk. Kapers
  • 1 stk. Cornichoner
  • 1 tsk. Løg
  • 0.5 tsk. Sennep Dijon
  • Krydderier Salt og peber

Sådan gør du

  • Torsk

    1. Skær fisken i lige store stykker og lav en gourmetsaltning i 5 minutter. Fisken skal være dækket af groft salt på begge sider i de 5 minutter.
    2. Skyl fisken fri for salt under koldt vand.
    3. Dup fisken tør med et rent klæde. Sørg for at det er tørret godt af.
     

    Beer Batter (beignet dej)

    1. Kom mel og salt i en skål og rør det sammen.
    2. Smelt smørret, for eksempel i mikroovnen.
    3. Kom øl, vand, vodka og smeltet smør op i skålen til mel og salt.
    4. Rør det hele godt igennem til der ikke er flere klumper i dejen.
    5. Sæt dejen på køl i minimum 1 times tid, inden dejen skal bruges.
    6. Pisk æggehviden stiv.Beer batter
    7. Vend den stivpiskede æggehvide i dejen lige inden den skal bruges. Dejen er nu klar til brug.
     

    Store Fritter

    1. Skrub kartoflerne grundigt inden de skæres i tykke stave.
    2. Kog kartoffelstavene i vand med eddike i 5 minutter.
    3. Hæld vandet fra og læg kartoflerne til tørre på et rent viskestykke og lad dem køle lidt af.
    4. Fritterne skal frituresteges over 3 omgange: Tænd først frituregryden på 160 grader og kog fritterne i 5 minutter.
    5. Tag fritterne op og lad dem tørre / køle af på et rent viskestykke i minimum 30 minutter.
    6. Skru frituregryden op på 170 grader og kog fritterne i 2 minutter.
    7. Læg dem igen til tørre på et viskestykke i minimum 30 minutter.
    8. Skru nu frituregryden op på 180 grader og kog fritterne i 2 - 3 minutter til de er gyldne og sprøde.
    9. Dryp fritterne af på et stykke køkkenrulle og drys dem med salt.
    10. Fritterne er nu klar til servering.
     

    Ærtepure

    1. Kom ærter, persille og hvidløg op i en gryde og dæk det til med vand.
    2. Kog ærterne i 5 minutter.Ærtepure
    3. Hæld vandet fra de kogte ærter og hæld ærterne over i en blender.
    4. Blend det  til en fin pure.
    5. Smag ærtepuréen til med salt, peber og citron. Puréen er nu klar til servering.
     

    Sauce Tartare

    1. Rør mayonnaise og creme fraichen sammen i en skål.
    2. Hak alle ingredienser fint og kom dem i blandingen.
    3. Smag til med sennep, salt og peber.
     

    Friturestegt fisk

    1. Dyp fiskestykkerne i beignet dejen og læg dem i frituregryden en ad gangen.
    2. Steg dem i 2,5 minut og de er klar til servering.
     

    Servering

    Traditionelt set anrettes det i et kræmmerhus med tartar saucen i bunden med fritterne og fisken ovenpå og ærtepureen i en skål ved siden af. Hvis du ikke har kræmmerhuse, kan du også servere det ligesom jeg gjorde her.
    Fish n Chips
     

Noter

I mens fisken friteres kan du holde de store fritter lune i ovnen.
Lad dem ligge på et bagepapirbeklædt bageplade ved 170 grader. 

Om forfatteren


Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.