Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Curry med kikærter og bacon

Per Asmussen
   

Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.

9. februar 2021
Lækker og velsmagende ret, der får tankerne henimod indisk mad.
Inderne er dygtige til at lave retter uden eller med lidt kød og ofte er hemmeligheden linser eller kikærter. Begge dele er sprængfyldt med proteiner og her er mit forsøg til at lave en ret med lidt mindre kød end jeg plejer.

Opskrift på curry med kikærter og bacon

Lækker og velsmagende ret, der får tankerne henimod indisk mad.

Inderne er dygtige til at lave retter uden eller med lidt kød og ofte er hemmeligheden linser eller kikærter. Begge dele er sprængfyldt med proteiner og her er mit forsøg til at lave en ret med lidt mindre kød end jeg plejer.

Jeg er en person der er dårlig til at følge opskrifter, men elsker at blive inspireret af hvad andre gør. Her bladrede jeg bogen: “Meyers grønne proteiner” igennem sammen med min 4 årige datter Karen, for at få hende til at pege på billeder af retter hun godt kunne tænke sig. Her faldt hun over en kikærte-curry, som vi gennemgik opskriften på sammen. Hun ville dog ikke have kejserhatte/svampe i, så “kompromis” blev at de blev erstattet med bacon og et par andre ting.

Retten kan nemt gøres til en vegetarret, hvis du udskifter bacon med svampe.


Servings: 4 personer

Curry med kikærter og bacon

Lækker og velsmagende ret, der får tankerne henimod indisk mad.
Inderne er dygtige til at lave retter uden eller med lidt kød og ofte er hemmeligheden linser eller kikærter. Begge dele er sprængfyldt med proteiner og her er mit forsøg til at lave en ret med lidt mindre kød end jeg plejer.
Author: Per Asmussen
Ret: Hovedret
Køkken: Indisk
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 1 time

Ingredients

Curry

  • 200 gram Kikærter
  • 2 stk. Rødløg
  • 1 stk. Løg
  • 2 spsk. Ghee kan erstattes af smagsneutral olie
  • 150 gram Bacon
  • 1 tsk. Tomatpure
  • 0.5 stk. Chili grøn
  • 1 spsk. Frisk ingefær
  • 0.5 tsk. Gurkemeje
  • 1 spsk. Koriander stødt
  • 0.5 spsk. Cayennepeber
  • 350 gram Passata eller hakket/flåede tomater
  • 2 deciliter fond

Salat

  • 2.5 deciliter Yoghurt
  • 0.5 stk. Chili grøn
  • 0.5 stk. Citron kun saften - eller saften fra 1 lime
  • 1 knivspids Salt
  • 0.5 stk. Spidskål
  • 1 spsk. Sesamfrø
  • Mynte efter smag

Ris

  • 3.5 deciliter Ris basmati
  • 7 deciliter Vand
  • 1 tsk. Salt

Tilbehør

  • 0.5 stk. Rødløg
  • Koriander kan udelades
  • 1 spsk. Jomfru i det grønne nigellafrø

Instructions

Curry

  • Hvis du ikke bruger udblødte kikærter, så skal de udblødes først. Det gøres ved putte dem i en skål med koldt vand og lad dem stå så i vandet så længe som pakken anviser. Det kan være alt fra 6-12 timer.
    Hæld dem over i en sigte, så vandet kan rende fra. De er nu klar til brug.
    Hak løgene groft.
    Tilsæt ghee til din sauterpande og sæt den til mellemvarme. Det var 7 ud af 14 på mit komfur.
    Kom løgene i og lad dem stege i 15-20 minutter, så de karamelliserer uden at blive brankede.
    Skær bacon i små stykker og tilsæt dem til løgene.
    Lad det stege i et par minutter.
    Tilsæt tomatpure og lad det stege i et par minutter.
    Riv den friske ingefær fint, hak chilien i mindre stykker og tilsæt begge dele til blandingen sammen med kikærterne, gurkemeje, koriander, cayennepeber.
    Lad det simre i et par minutter mere og tilsæt nu passata (tomater) og fond.
    Lad det stå i 50-55 minutter, så kikærterne bliver møre.
    Smag til med salt.
     

Salat

  • Yoghurten skal drænes for "væske", så den bliver tykkere. Det gøres ved f.eks. at sætte et kaffefilter på en tragt og hælde yoghurten i filtret. Du kan også bruge et ostelærred/stofble i stedet for. Kom et glas (f.eks. et stavblenderglas) under tragten, så væsken ikke drypper i køleskabet. Sæt den på køl og i en halv time. 
    Hak din grøn chili fint og rør den sammen med lidt salt og citronsaft i yoghurten.
    Finsnit spidskålet i tynde skiver og vend det sammen med yoghurtblandingen.
    Kom sesamfrø og mynte på toppen af salaten.
     

Ris

  • Jeg bruger altid basmati-ris hjemme hos os. Mit tilberedningstrick har været det samme i de sidste 15 år:
    Jeg bruger en del ris og to dele vand til at tilberede dem. Typisk bruger jeg et kaffekrus på cirka 3,5 dl som jeg først fylder med ris og en smule salt og hælder i gryden. Herefter fylder jeg vand i kruset to gange og tilføjer det til gryden. Jeg er så heldig at jeg har en "kogende vandhane", så jeg hælder kogende vand i med det samme. Har du ikke det, så bruger du bare koldt vand.
    Bring risene i gryden i kog og lad det koge i 12 minutter. Sluk for blusset og kom et rent viskestykke henover og herefter et låg. Lad det stå i 12 minutter mere og risene er klar til servering. Fordi jeg har små børn og risene ikke må være for varme, så plejer jeg lige at tage det ris de skal have fra 5 minutter før risene er færdige med at hvile. Det plejer at passe.
     

Servering

  •  Er du ikke så meget til ris, så kan retten sagtens bære at du serverer den med naanbrød eller et andet fladbrød.
    Skær det halve rødløg i tynde skiver og drys dem ovenpå retten sammen med "jomfru i det grønne"/nigellafrø og evt. lidt frisk koriander.
    Velbekomme.
    Curry med kikærter og bacon