
Opskrift på vegansk risalamande
Denne veganske udgave af en klassisk ris a’ la’ mande er også laktosefri. Komælken og -fløden er erstattet af plantebaseret mælk af mandler og soja.
Opskriften er til 4-6 personer, afhængig af hvor sulten man er efter at have indtaget julemaden.
Vi har opskriften fra bogen: “Vegansk til højtider og fest” og forfatteren Ditte Gad Olsen siger følgende om opskriften:
“Risalamanden er et intenst øjeblik hjemme hos os, når vi fejrer juleaften. Vi kigger hinanden dybt i øjnene, inden vi skovler en masse risalamande op i skåle og hælder kirsebærsauce over – for hvem får mandlen? Det har i nogle år været traditionen, at jeg står for risalamanden, og hvert år får jeg stor ros for den … for den er dejligt cremet, tilpas fast og fyldt med de lækre mandler og en skøn smag af vanilje. Hvert år mindes vi, hvordan de voksne i familien hjalp mig med at vinde mandlen, da jeg var lille – og indtil videre har jeg stadig rekorden for at få den flest gange.”

Vegansk risalamande
Ingredienser
- 2.5 deciliter Vand
- 0.5 liter Mandelmælk
- 0.5 liter Sojamælk Neutral
- 0.5 tsk. Salt
- 200 gram Grødris
- 5 deciliter Sojafløde Piskefløde
- Vaniljesukker 2-3 tsk.
- 100 gram Mandler Blancherede, smuttede
- Kirsebærsauce 1-2 glas a’ 360 gram
Sådan gør du
- Kom vand, plantemælk, salt og grødris i en stor gryde og giv det et opkog under låg. Lad derefter grøden simre ved laveste varme i ca. 30 minutter – husk at røre i den regelmæssigt, så grøden ikke brænder sig fast i bunden eller koger over. Grøden er færdig, når den er blevet cremet og relativt fast. Der skal ikke være alt for meget væske i grøden. Stil grøden på køl natten over. Hak mandlerne – undtagen én, som selvfølgelig skal være til den heldige vinder af mandelgaven. Varm kirsebærsaucen op i en gryde. Rør i risengrøden, så den bliver løsere. Pisk sojapiskefløden til flødeskum sammen med vaniljesukkeret. Vend flødeskummet i risengrøden og smag eventuelt til med lidt mere vaniljesukker. Vend derefter de hakkede mandler i og husk til sidst den hele mandel. Server i en stor skål, så hver person kan tage en portion. Hæld kirsebærsauce over og lad mandeljagten gå i gang!
Noter
