Opskrift på tarte tatin med ananas
Tarte Tatin med ananas, serveret med kokos- og citrongræssorbet og karameliseret ananas.
Du kender nok den traditionelle Tarte Tatin med karameliserede æbler på toppen.
Denne version med ananas er Tarte Tatin’ens eksotiske lillesøster!
At lave en Tarte Tatin med ananas kan i nogles øjne måske virke forkert eller blasfemisk overfor den franske klassiker, men er du lidt eventyrlysten, så giver denne udgave med ananas et frisk og tropisk twist til den traditionelle Tarte Tatin.
Der er i bund og grund intet superfancy over en Tarte Tatin med ananas, men den formår alligevel at være helt og aldeles lækker med den dejlige runde smag af smør fra den skønne, flagede tærtebund samt den søde, saftige ananas på toppen.
– og i denne opskrift får Tarte Tatin’en endnu et lidt utraditionelt og eksotisk pift med en superdelikat sorbet med kokos og citrongræs. Til sorbeten er der brugt Special Ingredients Silk Gel, der giver sorbeten en uhyrligt silkeblød tekstur.
Denne opskrift giver 8 små tærter.

Tarte Tatin med ananas
Ingredienser
Tarte Tatin med ananas
- 200 gram Hvedemel
- 200 gram Usaltet smør
- 100 gram Vand koldt
- 10 gram Salt
- 1000 gram Ananas
Karameliseret ananas
- Ananas et par ringe
- 100 gram Flormelis
- 50 gram Sukker
- 1 deciliter Rom
- 2 spsk. Smør
Sorbet
- 1000 gram Vand
- 1000 gram Kokosmælk
- Kokosvand
- Special Ingredients Coconut Flavour Drop 2 dråber
- Special Ingredients Lemongrass Flavour Drop 2 dråber
- 300 gram Flormelis
- 13 gram Special Ingredients Silk Gel
- 50 gram Citronsaft
- 100 gram Special Ingredients Glucose Syrup
- 100 gram Special Ingredients Fructose
- citrongræs 2 stk.
Sådan gør du
Tarte Tatin med ananas
- Sigt mel og salt ned i en stor skål.
- Bræk smørret i mindre stykker og tilføj det til skålen.
- Saml mel, salt og smør med fingrene - der skal stadig være nogle synlige stykker af smør.
- Lav en udhulning i midten af massen og hæld 1/3 af vandet heri.
- Rør rundt indtil det samler sig til en fast dej. Tilføj ekstra vand om nødvendigt.
- Dæk skålen til med husholdningsfilm og stil den på køl.
- Lad dejen hvile i 20 minutter.
- Drys køkkenbordet med mel.
- Hæld dejen ud på bordet.
- Ælt dejen blød og form den til en rektangel med afrundede hjørner.
- Tag en kagerulle og rul flere gange i én retning, væk fra kroppen, indtil din rektangel er blevet cirka 3 gange så lang - cirka 20 x 50 cm. Sørg for at hjørnerne er lige og ensartede, og husk at dejen gerne må have den marmorerede effekt, som smørret giver.
- Tag fat i de to hjørner af dejen, der er længst væk fra dig.
- Fold nu den øverste 1/3 af dejen en enkelt gang ind mod midten.
- Fold herefter den nederste 1/3 af dejen, så den dækker den førnævnte øverste del af dejen
- Vend dejen en halv omgang med eller mod uret.
- Tag kagerullen og rul igen flere gange i retningen væk fra kroppen, indtil dejen igen er blevet 3 gange så lang.
- Gentag førnævnte foldeteknik.
- Pak dejen ind i husholdningsfilm og sæt den på køl i minimum 20 minutter før anvendelse.
- Skræl ananassen og fjern midten.
- Skær ananassen ud i ringe på 3 centimeters tykkelse. Der skal gerne være et par ringe tilovers.
- Find 8 ramekiner med cirka samme størrelse som ananasringene - ananassen skal kunne passe ned i din ramekin (cirka Ø8 centimeter, men det afhænger af størrelsen på din ananas).
- Placér en ananasring i hver ramekin. De resterende ananasringe skal bruges til den karameliserede ananas.
- Kom en teskefuld smør og en teskefuld rørsukker i hver skål.
- Bag dem i 15 minutter ved 200 grader almindelig ovn.
- Drys mel på køkkenbordet.
- Tag tærtedejen ud af køleskabet.
- Rul dejen ud til 0,5 centimeters tykkelse.
- Tag en udstikker i en diameter, der er et par centimeter større end din ramekin.
- Udstik tærtedejen i 8 cirkler.
- Tag de færdige, karameliserede ananasringe ud af ovnen. Sluk ikke ovnen.
- Læg en dejcirkel udover toppen af hver ramekin så kanterne af ramekinen dækkes.
- Sæt minitærterne i ovnen og bag i yderligere 30 minutter, indtil de er gyldne og sprøde på toppen.
Karameliseret ananas
- Sæt ovnen på 200 grader almindelig over- og undervarme.
- Skær et par af de resterende ananasringe ud i mindre stykker på cirka 3 centimeters bredde.
- Smelt sukker og flormelis til en let karamel på en pande.
- Tilføj smør og lidt af rommen.
- Tilføj ananasstykkerne og lad dem stege på begge sider.
- Tilføj resten af rommen, så ananassen flamberes.
- Når ananasstykkerne har fået en god farve, sættes panden i den forvarmede ovn i 5 minutter.
- Tag de færdige, karameliserede ananasstykker ud af ovnen.
Sorbet
- Læg citrongræsset på et skærebræt.
- Tag en kagerulle og slå hårdt på citrongræsset, så smagen kan træde frem.
- Tag en gryde.
- Hæld vand og kokosmælk i gryden.
- Tilføj citrongræsset.
- Bring det hele i kog på komfuret.
- Lad blandingen køle ned.
- Sæt blandingen på køl.
- Lad det stå og trække i køleskabet i 24 timer.
- Tag en ny gryde.
- Hæld blandingen igennem en si ned i gryden.
- Tilsæt kokosvand.
- Tilføj de resterende ingredienser.
- Varm det op til 75 grader i 10 minutter.
- Stil det på køl i 12 timer.
- Hæld massen i din ismaskine og lad sorbeten blive fast.