
Opskrift på s’mores
Smores. Nemme og mundrette lækkerheder af varm, smeltet skumfidus med en papirstynd karameliseret skorpe, lagt sammen med chokolade mellem to sprøde kiks.
Ordet s’more er en sammentrækning af “some more”. Smores stammer fra USA og Canada, og opskriften på smores havde sin første officielle optræden i 1920’erne, hvor den gik under navnet “graham cracker sandwich” (grahamkiks sandwich). i 1927 blev ordet “some more” dog brugt i en opskriftsbog til pigespejdere, og sammentrækningen s’more optrådte i en opskriftsbog i 1938.
Traditionelt set tilberedes en smore over et bål, men de kan nemt laves i ovnen og endda i mikrobølgeovnen – en stor del af hyggen og oplevelsen hænger dog sammen med det at sidde sammen omkring bålstedet! Vi havde tændt op i bålfadet, og smores er en perfekt måde at få udnyttet de sidste gløder, for eksempel efter et omgang grillmad.
Skumfiduser – eller marshmallows – i deres rene form siger mig slet intet, men så snart de varmes over bålet og bliver helt bløde og varme indeni, dækket af et tyndt, karameliseret lag, så synger englene altså lidt for mig!
Selvom grahamskiksen er den “rigtige” kiks at bruge til en smore, så kan man sagtens slippe afsted med Mariekiks, Digestive kiks – eller noget helt tredje eller fjerde. Vi brugte selv Mariekiks, og chokoladen blev til skiver af pålægschokolade – det var det, vi lige havde liggende, og det smagte fortrinligt! Af chokolade kan dog også bruges pladechokolade, og traditionelt set anvendes mørk chokolade.

S'mores
Ingredienser
- 4 stk. Skumfiduser
- 8 stk. Kiks For eksempel Mariekiks
- Chokolade For eksempel 4 stk pålægschokolade
Sådan gør du
- Find en pind. Vi brugte bambuspinde, men en hvilken som helst (ren) pind fra haven kan bruges.
- Stik pinden gennem skumfidusen, så skumfidusen sidder på spidsen af pinden.
- Hold pinden i en vandret vinkel over gløderne. Hold god afstand mellem skumfidus og bålet - den rister hurtigere, end man regner med!
- Drej skumfidusen efterhånden som den tager farve. Skumfidusen skal ristes og have farve på alle "sider".
- Tjek om skumfidusen er færdig ved at klemme den forsigtigt mellem to fingre: Overfladen skal være sprød, og kernen skal være forholdsvis blød.
- Pil forsigtigt den varme, ristede skumfidus af pinden.
- Tag en kiks.
- Knæk pålægschokoladen over på midten og læg skiverne på kiksen.
- Placér den ristede skumfidus ovenpå chokoladen.
- Læg en kiks ovenpå skumfidusen og klem din smore sammen.
- Spis og nyd!