
Opskrift på sildemad med æg
Nem og lækker frokost fyldt med klassiske (og sunde) ingredienser: Rugbrød, sild, æg og peberrod går så godt i spænd og der er en grund til at disse ingredienser altid er på de danske frokostborde, uanset om det er til en julefrokost eller påskefrokost.
Her i opskriften er der brugt vagtelæg, hvilket selvfølgelig kan erstattes af hønseæg hvis det ønskes.
Opskriften stammer fra bogen: “Sundt fedt”.

Sildemad med æg
Ingredienser
- 1 stk. Vagtelæg
- 0.5 stk. Salathoved Her rød egeblad, alternativt andre salater
- Brøndkarse En håndfuld
- Havsalt
- 5 stk. oliven Sorte og soltørrede
- 1 skiver Rugbrød Med fede kerner
- 2 stk. Sildefilet 2 små (Christiansøpigens) eller 1 almindelig gammeldags modnet sildefilet, vælg almindelig marineret eller kryddersild
- Rødløg Skåret i ringe. Brug en lille håndfuld
- Peberrod Et stykke
Sådan gør du
- 1. Kog ægget smilende i 2 minutter.
2. Gør salat og brøndkarse i stand, skyl det og slyng det rent og tørt. 3. Steg salvieblade i en lille pande i olivenolie, kort tid og ved høj varme. Vend dem under processen med en madpincet. Tag dem straks fra varmen og læg dem på fedtsugende papir. Giv dem et drys salt. Hvad disse fritterede blade angår, så gør øvelse mester. 4. Skær oliven i skiver. 5. Anret brødet med salat, sild, løgringe, brøndkarse, salvieblade, høvlet/revet peberrod, oliven og æg.
Noter
Vagtelæg er små æg, og de er gode, når man skal have ’lidt æg’. Gode i køkkenet i en husstand med få. Et godt alternativ til hønseæg. Fire vagtelæg svarer til et hønseæg – cirka. Og det er unægteligt nemmere at koge et eller to vagtelæg end at arbejde med kvarte eller halve hønseæg. Kogte vagtelæg er skønne snacks, gnedet med olivenolie, rullet i ristede sesamfrø med timiankviste. Fx på dage, hvor man nyder et glas vin.
*Tip:
Man kan købe soltørrede oliven, der har en skøn konsistens og en meget intens smag. Eller man kan komme sorte oliven – en god portion, fordi de holder sig godt på køl – i ovnen ved 90 °C i 5 timer. Næringsindhold pr. person: ∙ Energi: 400 kcal
∙ Protein: 19,4 g
∙ Fedt: 24,5 g
∙ Kulhydrat: 29,3 g
∙ Kostfibre: 6,2 g