x
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
opskrift

Pebernødder

BIRGITTE R. | 20. november 2018
Verdens bedste pebernødder

Hvis der er noget, vi skal være rigtig stolte af herhjemme, så er det altså vores bidrag til det søde køkken. Her i Danmark kan vi bare noget, når det kommer til kager, og vi er jo ligefrem berømte for vores mange flødekager og forskellige slags wienerbrød. De tyske soldater var helt vilde med vores flødekager under krigen, og dansk wienerbrød er kendt helt ovre på den anden side af Atlanten.

Vi kan dog også noget, når det kommer til tørkager og småkager. Tænk bare napoleonshatte, hindbærsnitter, klejner, pebernødder… Klejner er én af de ældste danske julekager, og pebernødderne går faktisk helt tilbage til Middelalderen! De er én af de første kager, der er blevet bagt herhjemme. Tilbage i Middelalderen lavede man dog pebernødderne af rugbrødsdej tilsat honning og diverse krydderier. Fordi krydderier var en dyr og fin ting, hørte pebernødder kun den festlige juletid til.

Og det har hængt ved! For mig er juletiden helt sikkert lig med bagetid og hyggetid med familien. Mange familier har deres helt egen opskrift på pebernødder, og lige præcis den her opskrift er hele familiens favorit. Vi når gerne at bage dem et par gange allerede inden, vi når juledagene – og ja, vi kunne da bare bage en dobbeltportion, men sandheden er jo, at friskbagt bare er bedst! 😉


Pebernødder

Verdens bedste pebernødder
No ratings yet
Udskriv Pin
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 10 minutter
Antal: 1 Portion
Forfatter: Birgitte R.

Ingredienser

  • 250 gram Smør stuetemperateret
  • 250 gram Sukker
  • 1 deciliter Piskefløde
  • 1 tsk. Bagepulver
  • 1 tsk. Kardemomme
  • 2 tsk. Hvid peber
  • 1 tsk. Kanel
  • 1 tsk. Stødt ingefær
  • 500 gram Hvedemel

Sådan gør du

    1. Kom smør og sukker op i en røreskål og pisk smør og sukker godt sammen.
    2. Herefter skal fløden piskes i ved en lav hastighed, så der ikke er fløde i hele køkkenet.
    3. Bland de øvrige tørre ingredienser sammen i en skål, inden blandingen røres ud i dejen.
    4. Ælt dejen færdig med hænderne, til en fast dej.
    5. Rul dejen ud i pølser på tykkelse med en lillefinger og skær stykker på 1 centimeter.
    6. Placer pebernødderne på bageplader med bagepapir. Brug en fugtig finger til at glatte toppene ud.
    7. Bag pebernødderne i en forvarmet ovn på 200 grader almindelig ovn i 7 - 10 minutter. Bagetiden kan variere fra ovn til ovn, så tjek til pebernødderne efter 5 minutter.
    8. Lad de færdig bagte pebernødder afkøle på en bagerist, inden de kommes på kagedåser. Det er dog vigtigt at prøvesmage sine pebernødder, mens de stadig er lune! Dette er én af vores faste traditioner, og den kan man ikke springe over.

Om forfatteren


Birgitte kan godt lide et let men spændende måltid. Glutenfri og masser af grønsager?

Se flere opskrifter på julebag her.