Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Havrejulekugler

Thomas NielsenThomas Tranegaard Nielsen
   

Thomas er skolelærer, bl.a. i madkundskab og engelsk, han er en flittig amatørbager og overall madnørd, og så udvikler han stort set alle sine opskrifter selv - de fleste findes her på siden. Thomas er vært i GastroFuns TV-køkken, samt medejer og del af redaktionen her på siden. Du kan også se ham i MasterChef 2021.

25. november 2019

Opskrift på havrejulekugler

Jeg elsker at være i køkkenet og bage. Især når min 5 årige søn Dirch er med, så er det bare der man ved at det hele giver mening.

Op til jul bager vi selvfølgelig endnu mere end vi plejer og her har vi sammen fundet en god juleudgave af havregrynskugler.


Se en teaser til vores video hvor vi laver havregrynskugler her:

GastroFun PREMIUM kan du selvfølgelig se hele videoen. Har du ikke adgang endnu, kan du tilmelde dig her.


Antal: 35 stk.

Havrejulekugler

Forfatter: Thomas Tranegaard Nielsen
Forb. tid: 2 minutter
Tilb. tid: 12 minutter

Ingredienser

  • 180 gram Havregryn
  • 100 gram Flormelis
  • 30 gram Kakao mere for mørkere smag
  • 10 gram Vaniljesukker evt. hjemmelavet vaniljeessens
  • 1 tsk. Kanel strøget
  • 1 tsk. Kardemomme strøget
  • 1 tsk. Stødt ingefær strøget
  • 25 gram Mørk chokolade revet
  • 0.5 stk. Klementin saft og skal
  • 130 gram Smør blødt
  • Kokosmel til at rulle dem i

Sådan gør du

  • 1.    Bland havregryn, flormelis, kakao, vanilje, krydderier, mørk chokolade og revet klementinskal i en skål.
    2.    Skær smør i tern og kom det i skålen.
    3.    Tilsæt klementin saft og rør det hele sammen (det kan godt være, du bliver nødt til at stille hænderne i det for at få samlet massen).
    4.    Tril massen til små kugler og vend dem i kokosmel.
    5.    Stil dem på køl til de skal nydes.

Hvor længe kan havregrynskugler holde sig?

Med den rette håndhygiejne kan havregrynskugler holde sig i et par uger på køl. Det er smørret i kuglerne, der bestemmer holdbarheden af dem. Derfor er vigtigt at tjekke, hvor længe den smør man bruger kan holde sig.

Hvem opfandt havregrynskugler?

Opskriften på havregrynskugler stammer fra Nationaltidende, da de i 1943 udgav bogen ‘Opfindsomhed i krisetid. Derfor er det noget, der er kommet til under anden verdenskrig, hvor det på grund af rationering og fødevaremangel var nødvendigt at tænke ekstra kreativt.

Kan man fryse havregrynskugler?

Man kan sagtens fryse havregrynskugler for at forlænge deres holdbarhed, der er fryseren er omkring 3 måneder. Et godt tip vil være at fryse dem ned i portioner, så man kan optø dem lidt ad gangen. På den måde optør man kun den mængde, man skal bruge.

Kan man tilsætte andet til havregrynskugler?

Hvis man ønsker at lave nogle mere vokseninspireret havregrynskugler, kan man snildt tilsætte både Khalua, Baileys eller en helt tredje form for spiritus. Et godt råd vil dog være at pynte dem med sukkerkugler, så man på den måde kan kende forskel på dem og de børnevenlige.

Skal man bruge finvalset eller grovvalset havregryn?

Det mest optimale er finvalset havregryn, men man kan også godt bruge grovvalset. De bliver bare noget mere grove i teksturen, så de kan føles lidt mere seje at spise.

Kan man bruge andet en kokos til havrefrynskugler?

Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad man kan rulle sine havregrynskugler i. Derfor er det også en smagspræference. Vi kan anbefale at rulle dem i meget finthakket (evt. brug en minihakker) hasselnødder eller mandler. Man kan også vælge at dyppe dem i chokolade, men her er det bedst, at stille dem på køl i 30 minutter, inden man dypper dem i den smeltet chokolade.