x
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
opskrift

Alt du skal vide om Den Store Bagedyst – og lidt til

REDAKTION | 10. september 2021

Den Store Bagedyst er ét af Danmarks absolut mest succesfulde TV-koncepter, med seertal helt op til 1,4 millioner hver uge. Igennem tiden er amatørbagere gået fra hobby-plan til at dyrke bagerfaget som en profession, og det er med god grund. Det er nemlig kun de mest talentfulde bagere, der klarer sig igennem nåleøjet og i sidste ende står med den eftertragtet titel som ’Danmarks Bedste Amatørbager’. Men hvad er Den Store Bagedyst egentlig for en størrelse?

Hvordan kommer man med i programmet? Og hvad sker der med kagerne efter hvert afsnit? Disse spørgsmål og mange flere, har du nu mulighed for at få besvaret.

Hvor kommer Den Store Bagedyst fra?

Selve konceptet til den danske udgave af Den Store Bagedyst er baseret på et britisk TV-koncept, kaldet The Great British Bake Off, der bliver vist på BBC One og havde premiere den 17. august 2010. Det er stort set det samme format som den konkurrence, der bliver vist på DR, og har ikke kun spredt sig til Danmark. Faktisk har mere end 28 andre lande med succes deres egen nationale udgave af showet, endda hele vejen til Kenya og Thailand.

Hele ideen stammer fra den britiske producer Anna Bettie, efter hun talte med en ven, der så amerikanske Bake-off challenges. Herefter pitchede hun ideen til BBC i 2009 og allerede et år efter, var showet en realitet.

Hvad er Den Store Bagedyst?

Selve programmet involverer 10 amatørbagere, der efter en auditionproces, er blevet udvalgt til at konkurrere imod hinanden over 9 programmer, der alle bliver vist på DR1. Hvert afsnit består af 3 udfordringer, hvor den ene er en kendt udfordring, som kan forberedes hjemmefra. Den anden er den hemmelige, hvor deltagerne ikke på forhånd kender til opgaven, mens den sidste er et mesterværk, som deltagerne selv bestemmer over ud fra et bestemt emne. Alle udfordringerne foregår på tid, hvor værten til sidst tæller ned fra 10.

Derudover har hvert afsnit et bestemt konkurrenceelement, som kan være specielle former for kendte kager, teknikker eller andre færdigheder, som deltagerne skulle kunne for at gøre sig håb om at vinde. Efter hvert afsnit bliver én deltager stemt ud af dommerne, mens én anden person vinder Mesterbagerforklædet, der er et bevis på, at de klarede udfordringerne bedst. Undtagelsen til at blive stemt ud er i første og sidste afsnit, hvorimod Mesterbagerforklædet ikke uddeles i sidste afsnit, hvor der i stedet for bliver udråbt en vinder.

Det sidste afsnit bliver også kaldt finaleugen, hvor de 3 sidste deltagere får en finaleudfordring, men hvor de ellers har ret frie tøjler. Til sidst vil dommerne kåre den endelige vinder, mens de to andre deler andenpladsen. Der kan igennem de forskellige sæsoner være forskellige nuancer i udfordringerne, så hver sæson skiller sig ud fra de foregående.

Hvor foregår Den Store Bagedyst og hvem er værten og dommerne?

Foto - DR

Optagelserne til Den store Bagedyst har skiftet lokation igennem tiden, men har siden 2016 foregået på Clausholm Slot, der ligger imellem Hadsten og Randers i Østjylland. Før det foregik optagelserne ved Vinderslevholm, der ligger i nærheden af Silkeborg. Begge steder har deltagerne dystet i et telt i slotsparken, hvor hver person har sin egen station at arbejde ved. Derudover findes der en masse faciliteter deltagerne frit kan benytte, som køleskabe, maskiner, fryser og flamingokasser med tøris for hurtig nedkøling.

Der har igennem årene været forskellige værter og dommere. Den første sæson der løb over stablen, var i 2012, og her var Neel Rønholt og Peter Ingemann værter, mens Mette Blomsterberg og Jan Friis-Mikkelsen (Ingen relation til Jarl Friis-Mikkelsen) var dommerne. Neel var kun vært i den første sæson, mens Peter Ingemann var solovært i anden sæson. Siden 2014 har Timm Vladimir været vært for alle sæsonerne. Da 6. sæson af programmet i 2017 blev vist, var dommerne blevet skiftet ud med Katrine Foged Thomsen og Markus Grigo, der har været dommere lige siden.

Værtens største formål – udover at fortælle om de forskellige udfordringer – er at interviewe deltagerne undervejs, for at give seerne et indblik i deres tanker, ideer og inspirationer. Det samme gør dommerne, som samtidig giver deltagerne små gode råd til at klare udfordringen bedst muligt. På samme måde får seerne et indblik i, hvad de forskellige deltagere har tænkt sig at lave.

Et andet og mindst lige så vigtigt formål for både værten og dommerne er at gøre hele stemningen afslappet og hyggelig, så konkurrenceelementet ikke bliver lige så intens, som ved andre Tv-konkurrencer, selvom man til tider godt kan få pulsen op, når Timm begynder at tælle ned. Det hele bliver akkompagneret af en speaker, der løbende fortæller seerne om deltagernes proces igennem de forskellige udfordringer.

Hvornår bliver Den Store Bagedyst filmet og hvornår bliver det vist?

I februar får de forskellige deltagere besked om, at de er udtaget til den nye sæson. Herefter får de at vide, hvad de skal lave, så de på den måde har god tid til at forberede sig på de forskellige udfordringer. Selve filmning af showet starter i april og varer i 4 måneder, hvor deltagerne bruger meget tid på at forberede sig til de forskellige udfordringer, samt egentlig filmning af afsnittene. Det er i øvrigt kun den hemmelige udfordring, som deltagerne ikke kender på forhånd.

Det tager to dage at filme et program, hvor man på første dagen filmer den kendte og den hemmelige udfordring og på anden dagen bliver mesterværket filmet. I den tid sover deltagerne på et hotel eller motel i nærheden, og har derfor ofte sat 2 hele dage af til filmning. Her spiser deltagerne sammen, hvilket er derfor man efter konkurrencen vil høre dem sige, at de har fået en masse dejlige nye venner efter hver sæson. Hver sæson bliver vist på DR1 og DRTV i slutningen af september eller starten af oktober.

Hvem har vundet den store bagedyst?

Foto - DR

Der har været flere prominente navne, der enten har vundet Den Store Bagedyst eller kommet til finaleugen. Flere af dem har sidenhen gjort en karriere ud af at blive professionelle bagere og konditorer. Selv folk der ikke har set Den Store Bagedyst kender nok til Tobias Hamann der revolutionerede kageverden med ingredienser som stærk ost og fermenterede andeæg. Derudover har Andrea Søllested droppet sit arbejde som kostumedesigner for at blive konditor på fuldtid, og for Kirsten Thur var hendes deltagelse i programmet startskuddet til hendes karriere som konditor. Dertil kan mange nok også huske Micki Cheng og Rosa Kildahl Christiansen, der senere var med i Vild med Dans og desuden er svigermor til den professionelle cykelrytter Jonas Vinggaard.

Foto - DR

Udover Den Store Bagedyst, findes der andre udgaver, som Den Store Jule- og Nytårsbagedyst, samt Den Store Juniorbagedyst der blev sendt for første gang i 2021.

Vindere af Den Store Bagedyst

•    Den Store Bagedyst sæson 1 (2012): Nana Frolov Christiansen
•    Den Store Bagedyst sæson 2 (2013): Annemette Voss
•    Den Store Bagedyst sæson 3 (2014): Tobias Hamann
•    Den Store Bagedyst sæson 4 (2015): Liv Martine Hansen
•    Den Store Bagedyst sæson 5 (2016): Sune Demant
•    Den Store Bagedyst sæson 6 (2017): Andrea Søllested
•    Den Store Bagedyst sæson 7 (2018): Emil Obel
•    Den Store Bagedyst sæson 8 (2019): Frederikke Legaard
•    Den Store Bagedyst sæson 9 (2020): Mads Eg Andersen

Vinder af Den Store Juniorbagedyst

•    Den Store Junior Bagedyst sæson 1 (2021): Malou Damgaard Hounisen

Kan jeg komme med i Den Store Bagedyst?

Foto - DR

Det er bestemt muligt at tilmelde sig Den Store Bagedyst, og der kommer ofte en lille speak efter sidste afsnit, hvor man får at vide hvor og hvordan tilmeldingen foregår. Så hvis man har en aspirerende amatør- eller konditorbager i maven, er det bare med at få sig tilmeldt. Det kan være at man er én af de 10 personer, der slipper igennem nåleøjet, også selvom man ikke er den helt store bagenørd endnu. Andrea Søllested fik hendes plads i programmet ved at bage en brødkurv og ikke en kage. Man vil dog komme igennem en længere screeningsproces med audition og interview, og man skal være over 16 år gammel for at deltage. Derudover må man ikke have beskæftiget sig professionelt med bagefaget de sidste 10 år.

Fun facts omkring Den Store Bagedyst

Der sker mange sjove ting under optagelsen af Den Store Bagedyst, og når kameraerne er slukket. Her kommer nogle svar på de lidt mere finurlige af slagsen.

Bliver kagerne smidt ud efter hvert afsnit?

Alle kagerne bliver spist, når kameraet er blevet slukket. Både deltagere og produktionsholdet bag får mulighed for at smage på alle kagerne, og hvis der er noget tilovers, bliver resterne ofte taget med hjem. Timm Vladimir har før udtalt, at han tager 6 kilo på i løbet af en sæson.

Køber deltagerne selv alle deres ingredienser?

Til de udfordringer som deltagerne kender på forhånd, laver de en indkøbsseddel med de ingredienser de skal bruge, hvorefter en produktionsassistent står for indkøb. Den eneste undtagelse er, hvis en deltager skal bruge en bestemt frisk vare, hvor de derfor rådes til selv at købe den, for at være helt sikker på at det er den rigtige vare. Alle udgifter til udfordringerne refunderes.

Skal deltagerne selv vaske op?

Det står løbende under udfordringerne assistenter, der ikke laver andet end at vaske op, hvilket sker i et telt ved siden af konkurrenceteltet. Deltagerne har dog tit fået ros fra produktionsholdet, da de selv er gode til at give en hånd med, når kameraerne bliver slukket.

Hvem er speakeren?

Stemmen bag Den Store Bagedyst er Jesper Markward Olsen, der har arbejdet som journalist på DR i 18 år. Han så et stillingsoplag, hvor man manglede en speaker til et nyt kageprogram, og her meldte Jesper sig til og har siden 2013 været den velkendte stemme, som alle seerne forbinder med Den Store Bagedyst. Han bruger ofte halvanden time på at speake til ét program. Den bedste kage han har smagt i programmet, var en Jon Edlund lavede i en af udfordringerne.

Opskrifter fra dommere og deltagere

Markus Grigo

Marmorkage
Læs opskriften her

Mette Blomsterberg

Små studenterbrød
Læs opskriften her

Timm Vladimir

Shakshuka med leftovers
Læs opskriften her

Micki Cheng

Walesstang
Læs opskriften her

Ditte Julie Jensens 

Nyfortolket gammeldags æblekage
Læs opskriften her