ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Interview: Vinder af ’Den Store Bagedyst’ Andrea Søllested

REDAKTION | 16. april 2021

Stort engagement og et kreativt sind kan føre til imponerende resultater

Andrea er oprindeligt uddannet skrædder, og har igennem mange år arbejdet med kostumer og teaterkunst. Hun blev dog en aften inspireret til at sende en ansøgning til ’Den Store Bagedyst’ på DR.

”Det var et tilfælde, for det var absolut ikke gennemtænkt. Jeg sad og så programmet, og da det sluttede, kom der en info op omkring, at hvis man havde lyst til at deltage, så kunne man melde sig til hér. Der sad jeg i 2 minutter, og tænkte at det kunne da være meget sjovt. På det tidspunkt kunne jeg ingenting indenfor dessertkunst. Jeg kunne bage boller og brød, men ikke ret meget andet. Men jeg kunne se at deltagernes niveau blev højnet i løbet af sæsonen, både i deres udvikling og kreative proces, og jeg tænkte at det kunne være sjovt at lære. Så jeg sendte en ansøgning, og gik ind til familien, og sagde at jeg havde meldt mig til, og de spurgte ”hvorfor?””, fortæller hun med et grin.

Hun endte dog med at blive indkaldt til casting, hvilket var en stor overraskelse for hende. Sammen med 300 andre håbefulde ansøgere mødte hun op, med en brødkurv hun havde bagt hjemmefra.

”Vi skulle medbringe noget, vi selv havde bagt, og fortælle lidt om os selv. Efter casterne havde voteret, fik vi at vide, at nogen af os ville blive inviteret til et interview og personlig samtale. Efter det skulle vi til slutcasting, hvor vi skulle bage foran dommerne og fik en hemmelig udfordring. Der var vi 25, hvor 10 af os så ville blive valgt ud. Jeg synes, det var en hyggelig dag og havde ingen forventning om at gå videre” fortæller hun.

Trods hendes lave forventninger om deltagelse, ringede de og gav en uventet besked – hun skulle være med i næste sæson af ’Den Store Bagedyst’.

”Jeg tænkte bare ”Shit, nu skal jeg i fjernsyn”. Jeg blev glad og spændt, men før det havde jeg ikke begået mig helt vildt i dessertkøkkenet. Jeg tænkte, at jeg ikke havde så mange bagetekniske egenskaber, men at mit kreative sind nok skulle bære mig frem, og at jeg med tiden nok skulle knække nødden. Jeg har levet af min kreativitet hele mit liv, og hvis jeg bare fik styr på det tekniske, skulle det nok gå. Det vigtigste for mig var at lære noget”, siger hun.

Hun er vokset op i et barndomshjem, hvor madlavning ikke fyldte ret meget. Der var det mere en pligt, som i sidste ende skulle mætte nogle munde. Dette ændrede sig, da hun mødte hendes mand, der introducerede hende for værdien i at tage sig god tid til at lave mad, og at det i sidste ende skulle give én velvære. Før det lavede hun ikke mad med den samme gejst og lyst, som hun gør nu.

”For mig kom det med alderen, og specielt efter jeg mødte min mand, som er rigtig god til at lave mad, og som går meget op i det. Det var første gang, jeg fandt ud af at mad ikke blot skal mætte folk, men at det også skal være en oplevelse. Han kunne f.eks. starte en fond om formiddagen, som om aften skulle blive til en sauce. Det var ham der introducerede mig til slowfood, og at mad har en betydning. At man lige så godt kan bruge tiden og hyggen på at lave noget ordentligt”, fortæller hun.

Derfor har Andreas vej igennem ’Den Store Bagedyst’ også mindet lidt om H.C. Andersens eventyr ’Klodshans’. Hun havde aldrig forestillet sig at skulle vinde konkurrencen, men målet for hende var at lære og have det sjovt imens. Ikke desto mindre blev hun i sidste ende kronet som vinder af ’Den Store Bagedyst’ i 2017.

”Det var lidt uvirkeligt, og jeg havde aldrig på noget tidspunkt tænkt, at det skulle være mig der vandt. Den tanke havde jeg aldrig. Jeg havde mere en fornemmelse af at se, hvor langt jeg kunne nå. Målet var mest at få lov til at lave nogle spændende kager. Min ambition var at gøre det så godt jeg kunne – blandet med en ydmyghed – for der er mange, der gerne vil være med i ’Bagedysten’. Der er 8-10000 mennesker der gerne vil være med, så jeg synes, jeg skyldte at gøre mig umage, og gøre det så godt jeg kunne. Nogle gange fik jeg en skidt bedømmelse, men hvor jeg selv var rigtig glad, fordi jeg vidste, at det kunne jeg ikke have gjort bedre. Andre gange var det omvendt, hvor jeg fik en god bedømmelse, men hvor jeg selv følte, at det her kunne jeg have gjort bedre”, fortæller hun.

Selv vil hun beskrive sig som værende nærværende, kreativ og indfølende, men altid med en ambition for det hun laver.

”Jeg er nærværende på den måde, at det handler om at være tilstede i det du laver. Det vil sige at den opgave, der er foran mig, den har jeg fuldt fokus på. Det kan både være i mit håndværk, men også når jeg møder og snakker med mennesker. Det har både positive og negative sider. Den negative side er, at jeg får tunnelsyn. Der kan springe en bombe ved siden af mig, og jeg lægger slet ikke mærke til det. Den mere positive del er, at jeg har et totalt engagement, i det jeg laver”, fortæller hun.

Hun har efterfølgende taget en uddannelse som chocolatier, som hun færdiggjorde i sommeren 2019. I dag arbejder hun professionelt med dessertkøkkenet, hvor hun laver kager på bestilling, men også afholder kurser for andre dessertentusiaster.

Vi spørger – Andrea svarer

Bliv klogere på vinderen af ’Den Store Bagedyst’, når vi stiller hende en række personlige spørgsmål. Du kan bl.a. læse om, hvad der er hendes blære-dessert og hvilken guilty-pleasure hun har.

Hvordan har din vej, til det du laver i dag, været?

Det hele har været præget af tilfældigheder, og efter jeg havde vundet, var der en masse mennesker, der gerne ville smage mine kager. Så jeg tænkte at det måske varede i 2 måneder, og så havde de nok glemt mig. Men hver gang jeg afleverede én kage, så fik jeg to nye bestillinger. Så min mand sagde, at nu er det slut med at stå herhjemme og fylde hele køkkenet, og at hele huset er klisteret ind i sukker. Så jeg lejede mig ind i et industrikøkkenet og købte en lille kagebil, som jeg kører land og rige rundt i. Jeg har dog hele tiden for øje at mit produkt skal bære sig selv, og at det ikke er den hurtige berømmelse, der gør mig interessant. Derfor værner jeg også meget om mit privatliv.

Hvad tænker du fremtiden bringer for dig?

Diversiteten i mit arbejdsliv er vigtig for mig. Jeg skal ikke bare sidde og lave bryllupskager, for så mister jeg passionen. Det skal være en vekselvirkning imellem konditoriet, chokolade, undervisning og den kunstneriske del. Og så kan jeg også godt mærke, at efter jeg har taget chocolatier-uddannelsen, så er jeg ikke færdig med den del. Så jeg skal tage flere efteruddannelser og kurser, også selvom jeg evt. skal rejse efter det.

Hvad er dit bedste minde fra køkkenet?

Det er den første weekend i december, hvor vi sammen med vores børn har konfektdag. Det er både med chokolade, marcipan, nougat, nødder og alt, hvad der ellers hører sig til. Vi har det som om, at hvis vi ikke holder den konfektdag, så bliver det ikke jul. Så mine 3 børn kommer hjem – sammen med deres kærester – den første søndag i december, hvor vi hører julemusik, synger og totalt juler den ud. Og hver anden konfektstykke ryger i munden (Fortæller hun grinende, red.).

Hvilken kage/dessert kan du bedst lide at lave?

De bedste er nogle, der indeholder chokolade, og det gælder også dessertkager. De indeholder selvfølgelig alt muligt andet, men det er sjældent, jeg laver noget som ikke indeholder chokolade.

Hvad er din blære-dessert?

Det udvikler sig, og det kommer også an på, hvem der kommer på besøg. Når min far besøger os, så vil han altid gerne have citronfromage, og det får han. Ellers så skal det være fynsk æblekage, hvor man laver en kompot, som man så ligger i lag sammen med granola eller andet sprødt, hvor man så topper det hele med flødeskum. Det er også virkelig noget for min far. Det er altid traditionelt, når han kommer på besøg. Der er dig nogle ting jeg laver – rent dekorativt – som er blær, som f.eks. spinkle dessertdekorationer. Det er designs jeg selv har udviklet. Men ellers så synes jeg en blæredessert er noget, der indeholder en perfekt balance i mellem noget sødt og syrligt, og sprødt og cremet. Strukturerne skal være helt i orden, for man skal få en rar mundfølelse når man spiser det.

Hvad er din nemesis?

Det må være buddinger, som er helt spækket med gelatine, så de nærmest selv står og hopper. Det forstår jeg ikke, hvorfor folk spiser. Ellers så har jeg også en ting med amerikanske cupcakes, og det kommer fra en tid, hvor jeg boede i USA. De er helt vilde med at komme et stort lag af smørcreme ovenpå, og det har jeg aldrig forstået. Det er en virkelig kedelig tørkage, der nærmest kun består af sukker og smør. Men nu er det også oppe i tiden, at lave kager som er veganske, og det er aldrig lykkedes mig. Så det er nok min egentlige nemesis. Jeg har svært ved at lave kager, som jeg selv er tilfredse med, uden brug af smør, æg og fløde. Mine kager er ofte ikke for kalorieforskrækkede.

Hvilken råvarer er din yndlings?

Jeg er nok meget traditionel, så jeg bruger f.eks. ikke fermenterede ting. Så jeg arbejder rigtig meget med sæsonbetonet bær, forskellige krydderurter, nødder og så er der spiritus i alle mine desserter og kager. Det behøver ikke være ret meget, men det er altid med i opskriften. Det fungerer både som smagsforstærker, og så gør det noget godt for konsistensen.

Hvilke ting har du altid i køleskabet/køkkenskabet?

Jeg har altid æg, fløde og en god cremet mascarpone i køleskabet, og ellers har jeg altid nødder og mandelmel i køkkenskabet.

Hvad er din livret?

Jeg er meget glad for fisk og grøntsager, og helst gerne dampet eller grillet. Egentlig spiser jeg ikke ret meget kød, for jeg er mest til det grønne. Så jeg kan godt lide mad, der ikke ligger alt for tungt, for så er der også plads til dessert (Fortæller hun grinende, red.).

Hvor og hvornår er du sidst blevet imponeret?

Det var da jeg var ude og spise med en veninde på ’Grønnegade’ i København, hvor vi fik en 5-7 retter. Det var egentlig et måltid, hvor vi stoppede med at tale sammen, for man var bare travlt optaget af at smage på alle de forskellige elementer i retterne. Det var meget vellykket.

Har du en yndlingsrestaurant?

Før i tiden var det ’Babette’, som desværre er lukket nu, men nu har jeg en rigtig dejlig restaurant, der hedder ’b-spis’, hvor køkkenchefen er udlært på ’Babette’. Jeg synes generelt, der er mange fine restauranter i København, men ellers så synes jeg også provinsen har rigtig meget at byde på.

Har du en guilty pleasure?

En god whisky! Vi har lidt en lille whisky-fetish herhjemme. Jeg er mest til skotske, selvom vi også har andre typer. Min mand synes, der skal vand i nogen af dem, og det er jeg helt uenig i. Det skal være lidt, men godt, og det gælder egentlig mange af mine yndlingsting. F.eks. rødvin, kager eller chokolade. Heller 2 stykker gode chokolader, end en hel plade dårlig chokolade.

Hvilke maskiner kan du ikke undvære i køkkenet?

Jeg kan ikke undvære en røremaskine, og det skal helst være en god og solid maskine, der kun har basisindstillinger, men som udfører det samme stabile niveau. Derudover bruger jeg gasovn, for den bager utrolig jævnt og godt, og den sidste ting jeg ikke kan undvære, er en mikrobølgeovn. Den bruger jeg til at smelte chokolade med. En mikrobølgeovn varmer indefra og ud, mens et vandbad varmer udefra og ind. Derfor tager et vandbad også længere tid, og man risikerer at der kommer vanddamp ned i chokoladen, og det er den råvares fjende nummer ét. Så med en mikrobølgeovn, kan chokoladen stå og smelte, uden at der er et stort behov for opsyn.

Kan du nævne de tre vigtigste teknikker du bruger som dessertkok, som andre kan få gavn af?

Når man arbejder med desserter, og det søde køkken, handler det om kemi. Det er nemmere at lave mad på slump i det salte køkken, men i det søde, der skal man være ret præcis i forhold til sine opskrifter. Hvis man ikke har den rette træning, er det vigtigste råd, at man skal være præcis for at få noget til at lykkes. Og så skal man være meget opmærksom på temperaturer, når man blander forskellige komponenter sammen. Det er afgørende. Så man bør altid have et termometer med i det søde køkken. Det gælder også, når man bager. Temperaturer er ofte det, der afgør om noget bliver en succes eller en fiasko, og det er en hårfin grænse.

Faktaboks

Navn: Andrea Søllested

Alder: 53

Bopæl/by: Næstved

Job: Konditor og chocolatier

Firma: Andreasoellested.dk

Du kan følge Andrea og hendes arbejde på Instagram under @andrea_soellested.


/Foto:/ Privat foto