Opskrift på nyfortolket gammeldags æblekage
Gammeldags æblekage som du aldrig har set den før. Denne udgave indeholder en kefirmousse med æblefyld der er overtrukket med en vanlijeglaze og pyntet med bl.a. marengsstave.
Vi har opskriften fra bogen: “Kageminder“, hvor forfatteren Ditte Julie siger følgende om den:
“Signe Eflund, frisør, make-up artist og indehaver af Wooma:
”Den gammeldags æblekage er et minde om min mormor. Hun lavede den bedste af slagsen og serverede den altid, når familien var på besøg.
Det er en kage, der går lige i mit hjerte, fordi den minder mig om hyggestunder hos min elskede mormor, da jeg var barn.
I dag ved hele min familie, at det er mormors æblekage, de skal bage, hvis de skal glæde mig.
Gammeldags æblekage er blevet min og mormors kage.”
Den klassiske æblekage er efterhånden blevet fortolket hundrede gange, ikke mindst af mig selv.
Denne gang har jeg tænkt nye tanker og prøvet at vise Signe og hendes mormor i kagen.”

Nyfortolket gammeldags æblekage
Ingredienser
Marengsstave med makronrasp
- 40 gram Pasteuserede æggehvider
- 40 gram Sukker Hvidt
- 40 gram Flormelis
- 1 spsk. Rasp Af makroner
Æblefyld
- 150 gram Æbler Cirka 2 stk.
- 50 gram Rørsukker Mørkt
- Citronsaft Fra 1/2 økologisk citron
Kefirmousse
- Husblas 2 blade.
- 15 gram Rørsukker Lyst
- 1.5 deciliter Piskefløde
- 1.5 deciliter Kefir
Vaniljeglaze
- Husblas 3 blade.
- 75 gram Glukosesirup
- 75 gram Sukker Hvidt
- 1 tsk. Vaniljesukker
- 45 gram Vand
- 50 gram Kondenseret mælk
- 75 gram Hvid chokolade God kvalitet
I øvrigt
- 2 deciliter Piskefløde
- Mynte Blomsterstilke af mynte
- Rasp Af makroner. En håndfuld
Sådan gør du
Marengsstave med makronrasp
- Pisk æggehviderne skummende og tilsæt sukkeret. Pisk det til en sej marengs. Sigt flormelis i massen og vend det forsigtigt sammen. Hæld marengsen i en sprøjtepose med en rund, glat tylle. Sæt marengsstave på en bageplade beklædt med bagepapir. Drys med makronrasp. Bag stavene ved 110 grader varmluft i ca. 35 minutter.
Æblefyld
- Skræl æblerne og skær dem i små stykker. Hæld æblestykker, rørsukker og citronsaft i en gryde og lad det koge i 10 minutter til saften er kogt ind, og æblerne karamelliserer. Lad æblefyldet afkøle, indtil det skal bruges.
Kefirmousse
- Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 minutter. Lun sukker og 0,5 dl piskefløde godt op ved lav varme (det må ikke koge). Pisk i mellemtiden den resterende piskefløde til flødeskum. Tag gryden af varmen, tilsæt den udblødte husblas og rør det sammen. Rør 0,5 dl kefir sammen med den lune fløde og rør dernæst resten af kefiren heri. Vend også flødeskummet i lidt efter lidt. Hæld kefirmoussen i en sprøjtepose, og fyld halvdelen af silikoneformen (Fashion éclaire 80 mm) op og placér forsigtigt 1-2 tsk. æblefyld i midten af moussen. Undgå at ramme kanten. Gem 1,5 spsk. æblefyld til pynt. Fyld herefter formen helt op med kefirmousse. Skrab overfladen glat og stil kagerne på frost i fire timer eller natten over.
Vaniljeglaze
- Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 minutter. Giv glukosesirup, sukker, vaniljesukker og vand et lille opkog, indtil sukkeret er opløst. Tilsæt kondenseret mælk og tag det af varmen. Tilsæt husblas og rør det forsigtigt i massen. Hak chokoladen og kom den op i en høj kande. Hæld den varme blanding op til chokolade. Før en stavblender skråt ned i kanden og blend glazen blank. Fjern eventuelle luftbobler ved at skrabe dem væk med en dejskraber. Beklæd overfladen med husholdningsfilm og lad den køle ned til ca. 35 grader. Befri moussekagerne fra formen og placér dem på en bagerist – husk at have et fad under til at samle overskydende glaze op med. Hæld glazen over de frosne kager.
I øvrigt
- Pisk fløden til skum og fyld det i en sprøjtepose med en rund, glat tylle. Anret moussekagerne på en tallerken og sprøjt flødeskumstoppe på langs af de færdige kager. Pynt kagerne med det resterende æblefyld, makronrasp, blomsterstilke og marengsstave. Brug eventuelt billedet til inspiration.
Noter
Silkoneformen kan bl.a. findes her.