Opskrift på sund moussaka
Sund og glutenfri opskrift på en dejlig græsk inspireret moussaka.
Vi har opskriften fra bogen: “Sund mave – low FODMAP diet“, hvor forfatterne Camilla Thrysøe og Mia Schomacker siger følgende om den:
“Moussaka er en ret, der ofte serveres i Grækenland, Tyrkiet og i Balkanområdet, og indholdet i retten varierer afhængig af hvilket land, man besøger. Denne opskrift læner sig op ad den græske version, hvor der som oftest anvendes lam sammen med aubergine og ostesovs.”

Sund moussaka
Ingredienser
Fyld
- 500 gram Hakket Lam
- Forårsløg Grønne toppe fra 1 bundt forårsløg
- 0.5 stk. Chili Frisk
- 2 spsk. Olie Hvidløgs-
- 400 gram Gulerødder
- 1 stk. Peberfrugt Gul
- 1 dåse Hakket Tomater Med oregano og basilikum
- 2 stk. Auberginer
- 1 bunch Persille
- 2.5 deciliter Bouillon Uden løg og hvidløg
- 1 tsk. Kanel
- Salt
- Peber
Ostesovs
- 35 gram Flydende fedtstof
- 4 spsk. Fuldkornsrismel Eller speltmel, hvis det tåles
- 100 gram Revet ost Mozzarella (13-16 %)
- 0.5 stk. Mælk Minimælk. Evt. laktosefri
- 3 stk. Æg
- Muskatnød Lidt revet
Sådan gør du
Fyld
- Hak løgtoppene og chili fint. Riv gulerødder groft, og skær peberfrugt i tern. Skær auberginerne i ca. 1 cm tykke skiver, og læg dem tildækket til side. Varm hvidløgsolien i en stor gryde og svits løgtoppe og chili heri. Tilsæt herefter kødet og brun, det til det hele har taget farve. Tilsæt herefter revet grøntsager, tomatpuré, hakket tomat, bouillon samt kanel, salt og peber. Lad sovsen småsimre med låg på i ca. 20 minutter.
Ostesovs
- Imens forberedes ostesovsen. Opvarm fedtstof i en gryde og tilsæt mel. Pisk grundigt. Tilsæt mælk lidt ad gangen og pisk grundigt imens. Når sovsen har kogt godt i gennem i nogle minutter tages den af varmen og køler af i ca. 10 minutter. Tilsæt herefter revet ost og æg til den lune sovs og pisk grundigt.
Moussaka
- Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Moussakaen samles i et dybt ildfast fad på ca. 30 x 20 cm. Start med at lægge et lag af aubergine. Overhæld herefter auberginestykkerne med kødsovs. Fortsæt på denne måde, indtil du ikke har flere auberginer og mere kødsovs tilbage. Herefter hældes ostesovsen over retten. Bag moussakaen nederst i ovnen i ca. 40 minutter, eller indtil at auberginestykkerne er møre. Server med en grøn sprød salat.