Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Steak Pudding (oksehaletærte)

Per Asmussen
   

Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.

22. april 2021
Den mest saftige og lækre oksekødstærte jeg nogensinde har prøvet. Her har jeg brugt Heston Blumenthals metode til at lave en velsmagende steak pudding.

Opskrift på steak pudding (oksehaletærte)

Den mest saftige og lækre oksekødstærte jeg nogensinde har prøvet.

Jeg kan på ingen måde se mig selv som idemanden bag den her opskrift, den har jeg fra et gammelt “How to cook like Heston” program og videoen har jeg delt herunder.

Englænderne elsker oksenyretærter og jeg har brugt de fleste af Heston Blumenthals teknikker til en lækker oksekødstærte med en god dyb sauce. Er du ikke til oksehaler, så kan du sagtens erstatte dem af andre at de lidt “sejere” udskæringer på koen, men jeg lover dig at du ikke bliver skuffet.

Oksehaletærte


Antal: 2 personer

Steak Pudding (oksehaletærte)

Den mest saftige og lækre oksekødstærte jeg nogensinde har prøvet. Her har jeg brugt Heston Blumenthals metode til at lave en velsmagende steak pudding.
Forfatter: Per Asmussen
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 3 timer 15 minutter

Ingredienser

  • 1 stk. Løg
  • 1 stk. Stjerneanis
  • 20 gram Smør
  • 2 stk. Gulerødder
  • 150 gram Champignon
  • 3 deciliter Vand
  • 1 stk. Oksehale
  • 3 spsk. Olie smagsneutral, til stegningen
  • 100 milliliter Brandy kan være cognac, whisky eller rom
  • 750 milliliter Rødvin
  • 750 milliliter Oksefond
  • 750 milliliter Hønsefond
  • 4 stk. Tomater
  • Frisk timian
  • Laurbærblad
  • 1 pakke Butterdej

Sådan gør du

  • Hak løget og kom det i en sauterpande eller gryde med tyk bund.
    Varm den op til middelhøj varme (9 ud af 14 på mit komfur) og smelt smørret.
    Tilsæt løg og stjerneanis og lad det stege i et par minutter.
    Grovhak gulerødderne og champignon og kom dem i gryden.
    Når der er kommet lidt farve på det hele, skal de tages op og placeres i en skål.
    Tilsæt vand og kog det op mens du skraber bunden af gryden med en træspatel. Så får du alt det gode smag fra stegeskorpen med.
    Hæld væsken over i skålen med grøntsagsblandingen.
    Tør gryden af og sæt den tilbage på blusset. Skru op på fuld drøn og kom olie i når den er varm.
    Kom dine oksehaler skiver i og brun dem af på begge sider. De skal have god varme og husk, hvis det ikke kan ligge i et lag, så må du brune dem af over to omgange.
    Tag dem af blusset når de er brunet og igen skal vi have smagen fra stegeskorpen i bunden af gryden med. Det gøres ved at tilsætte alkohol og fond. 
    Rør godt rundt i bunden så du får alt stegeskorpen ud i saucen. Tilsæt et par grofthakkede tomater, frisk timian og et par laurbærblade.
    Kom grøntsagerne og oksehalerne tilbage i gryden.
    Bring det hele i kog og sæt låg på.
    Skru ned og lad det simre i i 4-5 timer.
    Jeg har en Mealthy Multipot multicooker som kan trykkoge, så jeg brunede mit kød og grøntsager af i den og trykkogte det hele i 2 timer på fuld drøn i stedet for.
    Når kødet er tilberedt, så er det vigtigt at det køler af (ved stuetemperatur) i gryden i 45 minutter inden det skal bruges. Det får kødet til at forblive saftigt.
    Tag kødet forsigtigt (det er meget mørt) op af gryden og placer det i en skål.
    Hæld alt indholdet fra gryden igennem en sigte og ned i en mindre gryde. Nu har du alt til saucen og fordi der er så meget gelatine i halerne, så vil den tykne ad sig selv. Bring gryden i kog og skru ned så det simrer og koger ind.
    Kødet skal nu pilles fra knoglen og senerne skal fjernes. Nu har du det dejligste og møreste stykke oksekød med masser god smag.
    Mens saucen reducerer, så kan du klargøre dejen til tærte.
    Jeg brugte butterdej fra frost til retten. Normalt bruger briterne er en suet pastry, der er en dej lavet af oksenyrefedt og mel. Det havde jeg ikke lige da jeg ville lave den her ret, så jeg gik med butterdej. Dejen skal typisk dampes i ovnen over et vandbad, så den ikke bliver speciel sprød, så derfor bagte jeg min butterdej lidt mindre end jeg normalt ville gøre her.
    Drys mel på køkkenbordet og rul butterdejen ud til cirka dobbelt størrelse.
    Skær den i stykker der passer til din form. Jeg havde en alu muffin form som mine kom ned i. Det betød at jeg ikke behøvede at smøre dem inden. Bruger du stål, så vil jeg smøre dem i lidt olie først.
    Kom dejen i formene og sørg for at der er nok til at du kan pakke dem ind på toppen.
    Smag saucen til med salt, peber og citronsaft.
    Tilsæt cirka 90 % af den nu reducerede sauce til skålen med kødet. Rør det godt sammen. 
    Fyld din dej med kød/sauce blandingen og luk dem godt sammen på toppen.
    Tilbered dem i 12-15 minutter ved 200 grader varmluft.
    Tag dem ud af formen og vend dem om, så den store del er nedad.
    Resten af saucen skal i bund og grund henover, men du kan være fræk og bruge en sprøjte (som du kan se i videoen), så kan du sprøjte saucen direkte ind i tærterne, så du er 100 % sikker på at de er saftige.
    Velbekomme.
    Oksehaletærte
    Oksehaletærte