
Opskrift på rugbrød uden surdej
Opskriften på saftigt hjemmelavet rugbrød uden surdej!
Det er bestemt ikke fordi, vi skal diktere, hvad der er dansk, og hvad der ikke er – men rugbrød er simpelthen noget af det mest pæredanske, vi kan bryste os af herhjemme.
Rugbrødet er desuden elsket af flere andre folkefærd, og selv i visse steder af USA er man ved at få øjnene op for det grove, mørke bagværk.
Du kan pynte dit lækre hjemmebagte rugbrød med birkes, sesam, eller hvad du foretrækker- I så fald drysser du det ned i rugbrødsformen efter du har smurt formen med olie, ligesom du giver et drys ovenpå dejen, efter den er hældt i formen.

Rugbrød uden surdej
Ingredients
- 400 gram Vand koldt
- 150 gram Kærnemælk
- 100 gram Hvidtøl
- 15 gram Gær
- 1 tsk. Lys sirup
- 2 tsk. Salt
- 8 spsk. Rugkerner skårne
- 7 spsk. Hørfrø
- 2.5 deciliter Solsikkekerner
- 8.5 deciliter Rugmel fuldkorns
- 25 gram Olie smagsneutral, til at smøre formen
Instructions
- Find en skål.
- Kom vand, kærnemælk og hvidtøl i skålen.
- Tilsæt gæren og lad den opløse.
- Kom nu den lyse sirup, salt, rugkerner, solsikkekerner, hørfrø og fuldkornsrugmelet i skålen.
- Rør dejen godt sammen - det tager 10 minutters tid. Du kan med fordel bruge en røremaskine.
- Tag din rugbrødsform - den skal kunne rumme små 3 liter. Brug hellere en lidt for stor end lidt for lille form, da rugbrødet vil hæve. Smør formen med olien. Hæld dejen i formen.
- Dyp en spiseske i vand og brug bagsiden af skeen til at glatte overfladen af dejen ud.
- Dæk nu formen til med film.
- Sæt formen på køl i et døgn.
- Tag formen ud af køleskabet.
- Lad den stå i 2 timers tid ved stuetemperatur.
- Tænd din ovn på 190 grader almindelig ovn. Sæt rugbrødet i ovnen.
- Bag i 90 minutter.
- Tag rugbrødet ud af ovnen.
- Vend brødet ud på bordet.
- Bank i bunden af rugbrødet med fingrene - hvis det lyder hult, er det færdigt, og hvis ikke, skal det have yderligere 10 minutter i ovnen. Når rugbrødet er færdigt, lader du det afkøle fuldstændig, før du skære det ud i skiver.