Opskrift på romanesco med torsk
Hvad får man, hvis man krydser en broccoli og et blomkål? Ja, vi ved det ikke, men “romanesco” havde nok ikke været et helt ukvalificeret bud.
Denne smukke men meget firnurligt udseende kålsort ligner næsten en gensplejsning mellem broccoli og blomkål eller i hvert fald noget, der er blevet fremmanet af en gal videnskabsmand.
Der er dog ingen sci-fi over romanesco. Det er blot Moder Natur, der viser sig fra sin smukkeste side!
Det ligger næsten i navnet, men romanesco er italiensk. Smagen er børnevenlig og mild og lidt sødlig – minder lidt om blomkål – og så er kålen blevet dyrket i Italien siden 1400-tallet.
Den er altså én af fortidens gode gamle travere, selvom den godt nok ligner noget fra fremtiden.
Romanesco tilberedning
Romanesco skal typisk koges eller dampes. Da kogning i vand er én af de hårdeste tilberedningsmetoder af grønt, koger jeg dem typisk i 1/5 smør og 4/5 vand.
Jeg mener faktisk, at franskmændene typisk koger i henholdsvis 50 % smør og 50 % vand.
Servering
Her serverede jeg romanescoen med gourmetsaltet/rimmet torsk (læs eventuelt mere om fordelene ved gourmetsaltning/rimning her).
Retten vil være helt eminent som forret serveret med brunet smør eller som hovedret serveret med dekorative Pommes Duchesse, lækker og nem bagt kartoffelmos (som i øvrigt er et kæmpe hit herhjemme) eller Pommes Fondant.

Romanesco med torsk
Ingredienser
Romanesco
- 0.333333 stk. Romanesco
- 4 deciliter Vand
- 1 deciliter Smør cirka 95 gram
Ovnbagt torsk
- 250 gram Torsk
- Salt
- 4 skiver Serranoskinke (reklamelink)
- Frisk timian
Sådan gør du
Romanesco
- Skyl romanescoen og skær den ud i knoldene.
- Lad smørret smelte i gryden og tilsæt herefter vand.
- Kom romanescoen i gryden, når vandet koger.
- Lad dem koge i 3 minutter. De må endelig ikke få for længe, da de så mister farven og bliver kedelige.
- Hæld herefter vandet fra. Romanescoen er nu klar.
Ovnbagt torsk
- Her tog jeg udgangspunkt i denne ovnbagte torsk, dog med et par ændringer. Blandt andet valgte jeg denne gang at gourmetsalte den forinden.
- Start med at gourmetsalte torsken: Strø et tyndt lag salt på begge sider af torsken.
- Lad det stå ved stuetemperatur i 20 minutter.
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
- Skyl den saltede torsk godt af for salt under den kolde hane.
- Tør herefter torsken af med et rent viskestykke.
- Rul torsken ind i serranoskinken.
- Smør et ildfast fad med olie.
- Læg torsken i det smurte fad og sæt fadet i den forvarmede ovn.
- Bag torsken i 15 minutter.
- Tag den færdige torsk ud af ovnen.
- Træk timianen af stilkene og drys den udover torsken.