
Opskrift på Ørred i ovn
Ørred er en af de meget populære fisk herhjemme, og den er som regel dejligt nem at få fat i, både i supermarkedet og hos fiskemanden. Det er et supergodt alternativ til laks, fordi de to fisk minder meget om hinanden. Derfor kan de bruges på mange af de samme måder og nemt erstatte hinanden i forskellige sammenhænge, alt efter hvad man lige føler for.
Her har jeg lavet en hel ørred i ovn – en smuk ret, der samtidig smager forrygende i al sin enkelhed!
Hvordan kender man forskel på ørred og laks?
Fordi ørred og laks minder så meget om hinanden, har rigtig mange faktisk svært ved at skelne imellem de to. Det er forståeligt nok, for ved første øjekast ligner de hinanden virkelig meget. Der er dog en række kendetegn, man kan adskille de to på.
Kroppen: Ørreden er noget mere rund og bred og “robust” at se på, hvor laksen er mere spinkel eller adræt i sit udseende.
Øjnene: “Øjenkrogene” på en ørred flugter stort set med mundvigene, hvor øjnene på en laks sidder længere tilbage på hovedet.
Halefinnen: Derudover er halefinnen på en ørred flad i enden, hvor laksens hale har et indadgående “V” i enden.
Pletterne: Begge arter af pletter på siden af kroppen, men på en ørred går pletterne længere ned mod bugen. Pletterne er også kraftigere end på en laks.
Der er flere kendetegn, men de fire nævnte er gode pejlemærker!
Sæsonen for ørred
Man kan heldigvis få frisk dansk ørred det meste af året. Hel ovnstegt ørred er dog en rigtig sommerlig og let ret, hvor fisken virkelig kommer til sin ret. Når du tilbereder din ørred hel, så får du nemlig al saft og kraft fra hele fisken med!
Ørreden er rigtig lækker serveret med en let hvidvinssauce og dampede grønne asparges. Det er bare smagen af fuld sommer.
Har du lyst til at prøve kræfter med en anden opskrift på ørred, så kan du finde du en rigtig god én her.
Velbekomme!
Ørred i ovn opskrift

Ørred i ovn
Grej
- Staniol
Ingredienser
Hel ovnbagt ørred
- 1 stk. Ørred en hel ørred, renset
- Smør
- 1 stk. Citron i skiver
- 1 bundt Bredbladet persille
- Krydderier salt og peber
Sauce med hvidvin og dijonsennep
- Olivenolie
- 1 stk. Skalotteløg finthakket
- 1.5 deciliter Hvidvin
- 2.5 deciliter Piskefløde
- 2 tsk. Dijonsennep
- Citronsaft
- Krydderier salt og peber
Sådan gør du
Hel ovnbagt ørred
- Smør et stort stykke stykke stanniol med smør.
- Skær et par snit i skindet i hver side af fisken. Du skal ikke skære helt igennem, bare så du kan få plads til fyldet inde i fisken.
- Drys salt og peber ind i fisken og fyld den med citronskiver og hele, skyllede persillestilke.
- Pak stanniolen sammen om fisken og læg den i et ildfast fad.
- Bag fisken i ovnen i 200 grader i cirka 30 minutter.
Sauce med hvidvin og dijonsennep
- Opvarm en gryde med olivenolie og steg skalotteløget heri. De skal ikke tage farve, blot blive klare.
- Hæld hvidvin ved og lad det koge ind, til vinen er kogt ind til det halve.
- Tilsæt fløden, og kog, til saucen får en cremet konsistens.
- Sluk for varmen og smag saucen til med dijonsennep, citronsaft, salt og peber.
- Steg skalotteløg ved svag varme i en lille gryde med olivenolie nogle minutter. Tilsæt hvidvin og lad det simre, til der kun er 1/3 del af vinen tilbage i gryden. Hæld fløde i gryden og kog det, indtil det bliver cremet i konsistensen. Tag gryden af varmen og pisk lidt dijonsennep i saucen. Krydr med salt, peber og lidt citronsaft.
- Server fisken med dampede grønne asparges, kogte ris og hvidvinssaucen.