Opskrift på luksus risalamande
Risalamande er en klassiker i Danmark. Den siges at være opfundet på d’Angleterre en sen nattetime, da kokken skulle ryste en fin dessert ud af ærmet. Og på d’Angleterre (Marchal) serveres der stadig risalamande den dag i dag, men ikke altid i originaludgaven.
Milton Abel har også lavet en spændende udgave af risalamanden, og den har jeg ladet mig inspirere af. Jeg har ikke twistet helt så meget som Milton able, men hvis du synes, den trænger til mere twist, så kan du finde hans opskrift her.
Glædelig jul og god fornøjelse.


Luksus risalamande
Ingredients
- 1.5 liter Sødmælk
- 180 gram Grødris
- 3 deciliter Vand
- 1 stk. Vanilje stang
- 3 stk. Kardemommekapsel
- 75 gram Flødeost
- 75 gram Sukker
- 5 gram Salt
- 0.5 stk. Citronskal Skallen af en 1/2 citron
- 0.25 stk. Appelsin Skallen af en 1/4 appelsin
- 2 deciliter Piskefløde
- 100 gram Mandler Hakkede
Instructions
- 1. Hæld mælk i en gryde eller sauterpande og sæt den på et blus og skru op på middel varme.
2. Flæk vaniljestangen, skrab alle kornene ud føj dem til mælken sammen med stængerne og kardemommekapslerne.
3. Hæld risene i en gryde på middelvarme.
4. Hæld vand i, bring det i kog og lad det koge i 2-3 min.
5. Tænd ovnen på 130oC varmluft.
6. Hæld mælk, vaniljestænger og kardemomme i risgryden og lad det koge i 10 min. mens du rører i det.
7. Sæt gryden i ovnen med låg på i 30 min.
8. Rør rundt i grøden, sluk ovnen og lad gryden stå yderligere 10 min. (Grøden skal helst være lidt tynd, ellers bliver den fortyk, når den er kold).
9. Rør nu flødeost, sukker, salt og appelsin- og citronskal i grøden.
10. Hæld det over i en skål og dæk med film, der rører grøden (så der ikke dannes kondens).
11. Stil grøden i køleskabet til den her kold (gerne til næste dag).
12. Fisk vaniljestang og kardemommekapsler op af grøden .
13. Pisk 2 dl piskefløde, og vend det forsigtigt i grøden sammen med mandlerne - gem lidt til pynt!
14. Servér med kirsebærsauce - gerne den fra Sorring Bær.