x
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
opskrift

Linsedeller

ANETTE SøSTRøM ASMUSSEN | 22. august 2019

Uanset om du har inkorporeret en enkelt eller flere kødfri dage, eller om du har valgt at gå 100% kødfri, så er der adskillige gode kødfri alternativer derude. 

– og så behøver du slet ikke savne frikadellerne!

Du kan faktisk lave skønne linsefrikadeller på mange af de ingredienser, du allerede har til at ligge i køkkenskabene.

Frikadeller, med eller uden kød, er i øvrigt en VIRKELIG genial måde at få bugt med eventuelle små rester, man end måtte have tilovers i sit køleskab.

Jeg synes for eksempel ofte, der er et par gulerødder, som nemt bliver gemt væk og glemt bagerst i grøntsagsskuffen. 

– og så kan du servere linsedellerne på akkurat samme måde, som du ville med de helt almindelige deller.

Burger med linsefrikadeller, løgmarmelade, bacon og mayo

Lige denne portion linsedeller serverede jeg i en hammerlækker burger med hjemmelavet mayo og løgmarmelade.

Jeg brugte godt nok en anden opskrift til burgerbollerne, men jeg kan helt sikkert anbefale at lave disse fantastiske hjemmelavede brioche boller!

Undrer du dig forresten over, hvad det er for noget, der gemmer sig på toppen af burgeren, lige dér under overbollen?

Jep, det er bacon. Jeg ved det, jeg ved det…

Min mand og jeg er jo hverken veganere eller vegetarer, men vi er bestemt heller ikke blege for at nedbringe vores kødforbrug – altså i ny og næ! At min mand i virkeligheden er inkarneret kødelsker, kan man ALDRIG tage fra ham.

Burger med linsefrikadeller, løgmarmelade, bacon og mayo

Han grinede dog herligt af mig, da jeg præsenterede denne “vegetarburger” med – nå ja – bacon.

Mangler du forresten lidt fif til at lave den HELT perfekte bacon, så har min kære husbond knækket koden til den – okay, han fik faktisk fiffet overbragt fra en virkelig genial og dygtig baconista. Du finder metoden lige her.

Vores datter var desuden helt pjattede med linsedellerne, så de er også børnegodkendt! Til hende lavede jeg dem dog i små, børnevenlige størrelser.


Linsedeller

No ratings yet
Udskriv Pin
Forb. tid: 7 minutter
Tilb. tid: 10 minutter
Antal: 3 personer
Forfatter: Anette Søstrøm Asmussen

Ingredienser

  • 1 Rød peberfrugt
  • 40 gram Løg
  • 150 gram Gulerødder
  • 2 clove Hvidløg
  • 1 deciliter Linsemel
  • 1 deciliter Havregryn
  • 0.5 deciliter Sesamfrø
  • 1 tsk. Chilipulver
  • 2 tsk. Groft salt
  • 1 tsk. Peber
  • 1 tsk. Cayennepeber
  • 0.5 tsk. Citronsaft
  • 2 deciliter Vand
  • Olie smagsneutral - til stegning

Sådan gør du

    1. Skyl peberfrugt og gulerødder og pil løget.
    2. Riv peberfrugt, gulerødder og løg på den grove side af rivejernet.
    3. Find en stor skål.
    4. Bland linsemel, havregryn, sesamfrø, chilipulver, salt, peber og cayennepeber sammen i skålen.
    5. Pres hvidløget ned i skålen til de tørre ingredienser og tilføj citronsaft, vand og de revne grøntsager.
    6. Vend det hele sammen med en ske.Linsedeller
    7. Stil linsefarsen på køl i en halv times tid, så den kan stå og trække og samle sig. Du kan også vælge at bruge farsen med det samme, men den bliver endnu bedre af at få lov at trække.
    8. Tag farsen ud af køleskabet cirka 30 minutter inden tilberedning. Det gør du, fordi kolde ting på en varm pande vil afgive en stor mængde saft og dermed få tingene til at koge - og det er jo bestemt ikke hensigten med deller!
    9. Find en god, stor pande og tænd komfuret på høj varme.
    10. Kom olie på den varme pande.
    11. Form linsedellerne med en spiseske. Du bestemmer i princippet selv, om du vil forme alle dellerne på samme tid og komme dem på panden på én gang, men jeg plejer at forme og sætte dem på panden én delle ad gangen. Grunden til dét er, at panden ellers risikerer at blive nedkølet af de mange kolde deller, hvilket igen vil sænke chancen for, at de får en god stegeskorpe - og en god stegeskorpe er altså bare HELT essentiel, særligt i kødfri dunser. Jeg bruger i øvrigt hellere en pande for meget end én for lidt, igen for at undgå at temperaturen på panden skal falde.
    12. Steg dellerne på den rygende varme pande.Linsedeller
    13. Lad linsedellerne få en god, lækker skorpe. Jeg gav de store deller cirka 5 minutter på hver side, mens de små fik cirka 3 minutter på hver side.Linsedeller
    14. Velbekomme!

Om forfatteren


Anette er vild med at bage, især brød og kager. Klassiske danske retter og desserter fylder desuden meget i hendes hverdag.