Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Lammeshawarma

Jens Folke KøkkenkemistenKøkkenkemisten
 

Jens Folke, også kendt som Køkkenkemisten har altid brændt for at lave kvalitetsmad af gode råvarer og gerne helt fra grunden. Han fileterer fisk, slagter lam, opskærer rådyr, grise og gæs, laver pålæg og pølser, salter, varm- og koldrøger, tilbereder sous vide, samler spisesvampe og sanker vilde planter. Han har tidligere holdt kokkekurser for LOF i Holbæk, og fra 2014-2022 har han haft artikler i næsten hvert nummer af Dansk Kemi. Han er tourguide i Foreningen til Svampekundskabens Fremme, medlem af Det Danske Gastronomiske Akademi og skriver som forsker om gastronomi på Lex.dk, Danmarks on-line nationalleksikon.

27. august 2024
Oplev smagen af Mellemøsten med denne opskrift på lammeshawarma – mørt, krydret lammekød serveret i ristet pitabrød med israeli-salat og krydret tomatsalsa.

Opskrift på lammeshawarma

Lammeshawarma er en lækker og aromatisk ret, der bringer smagen af Mellemøsten direkte til dit køkken. Selvom den traditionelle tilberedningsmetode kræver et lodret spid og en speciel gasovn, kan du opnå en lignende smagsoplevelse derhjemme ved at marinere en lammekølle med en kompleks blanding af krydderier, der trækker dybt ind i kødet. Efter en langsom stegning i ovnen bliver kødet mørt og saftigt, perfekt til at skære i tynde strimler og servere i et ristet pitabrød med frisk israeli-salat, en krydret tomatsalsa, og et drys af hakket løg og persille. Denne opskrift er ideel til en hyggelig middag med venner eller familie, hvor du kan imponere med en autentisk smag af Mellemøsten.


Servings: 6 Personer

Lammeshawarma

Oplev smagen af Mellemøsten med denne opskrift på lammeshawarma – mørt, krydret lammekød serveret i ristet pitabrød med israeli-salat og krydret tomatsalsa.
Author: Køkkenkemisten
Ret: Frokost, Hovedret, Snack
Køkken: Middelhavet
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 4 timer 30 minutter

Ingredients

Lammeshawarma

  • 2500-3000 Gram Lammekølle med ben
  • 10 Gram Peberkorn sorte peberkorn
  • 5 stk Hele nelliker
  • 3 Gram Kardemommekapsel
  • 2 Gram Bukkehornsfrø
  • 5 Gram Fennikelfrø
  • 15 Gram Spidskommen
  • 1 stk Stjerneanis
  • ½ stk Kanelstang
  • ½ stk Muskatnød revet
  • 3 Gram Ingefær Tørret og stødt
  • 15 Gram Paprika edelsüss
  • 15 Gram Sumak
  • 10 Gram Havsalt
  • 25 Gram Frisk ingefær revet
  • 3 Fed Hvidløg knust
  • 40 Gram Koriander stilke og blade – hakket
  • 50 Milliliter Citronsaft
  • 125 Milliliter Jordnøddeolie

Salsa:

  • 120 Gram Tomater Grofthakkede tomater fra dåse
  • 20 Gram Harissa
  • 20 Gram Tomatpure
  • 15 Milliliter Olivenolie
  • Salt og Peber efter smag

Løgblanding:

  • 1 stk Løg finthakket
  • 15 Gram Persille Frisk – finthakket
  • 5 Gram Sumak

Israeli salat:

  • 2 stk Agurk skåret i små tern
  • 3 Tomater skåret i små tern
  • 15 Milliliter Citronsaft
  • 15 Milliliter Olivenolie
  • 10 Gram frisk persille finthakket
  • 1 Fed Hvidløg finthakket
  • Salt og Peber efter smag

Til servering:

  • Pitabrød
  • Lammekød Strimler af lammekød
  • Koncentreret stegesaft fra lammekøllen

Instructions

Lammeshawarma

  • Tørrist de tørrede krydderier (peberkorn til og med kanel) ved middelhøj varme til de dufter uden at lugte brændt.
  • Tilsæt muskatnød, ingefær og paprika, og varm igennem i nogle sekunder, før du kværner blandingen til et fint pulver.
  • Bland krydderipulveret med de øvrige ingredienser til en marinade.
  • Skær 1,5 cm dybe snit i lammekøllen, gnid marinaden ind i kødet, og lad det trække natten over i køleskabet.
  • Forvarm ovnen til 170°C, og steg lammekøllen i en stegeso eller bradepande i 4,5 timer til kødet er mørt.
  • Lad kødet hvile i 10 minutter, skær det i strimler, og server i pitabrød med tilbehør.

Salsa og tilberedning

  • Lav en salsa med 120 g grofthakkede tomater fra dåse, 20 g harissa, 20 g tomatpure, 15 ml olivenolie, samt salt og peber
  • Bland hakket løg med persille og et drys sumak
  • Lav en israeli salat med agurk og tomat
  • Kom salsaen i bunden af pitabrødet, så strimler af lammekødet med lidt koncentreret stegesaft, kom løgblandingen ovenpå kødet og slut af med salaten.
  • Spis pitaen med fingrende.

Notes

En shawarma serveres med en israeli-salat: friske agurker og tomater i en dressing af citronsaft, olivenolie, hvidløg, hakket persille og koriander. Kulhydrater til shawarma kan være kogte ris, bulgur eller hasselbach-kartofler (fra ovnen eller air-fryeren), men den kan også serveres i et pitabrød med tahina-sauce og zhoug eller anden chilisauce på samme måde som en Dönerkebab.