Opskrift på lammegryderet med kartofler & rosmarin (bålmad)
Bålmad og simremad passer godt sammen. Her får lammekødet en tur i gryden sammen med rodfrugter og mørk øl. Lækker one-pot ret over bål.
Vi har opskriften fra bogen: “Brændende kærlighed – Lette og lækre bålretter“, hvor forfatteren Jakob Nusbaum skriver følgende om opskriften:
“Simremad over bålet er nemt og lækkert. Når man først har snittet grønsagerne og kommet det hele i gryden, kan man slappe af ved bålet og nyde et glas mørkt øl, eller hvad man nu føler for. Jeg kan godt lide at komme kartoflerne direkte i retten, så de får smagen af de andre ingredienser. Og så behøver du kun at bruge én gryde. Win-win.”
Lammegryderet med kartofler & rosmarin (bålmad)
Ingredienser
Lammegryderet med kartofler & rosmarin
- 600 gram Lammekød i tern skåret af lammebov eller kølle
- 3 stk. Løg i kvarte
- 5 fed Hvidløg hakkede
- 4 stk. Pastinak i skiver
- 4 stk. Gulerødder i skiver
- 0.5 stk. Knoldselleri i tern
- 500 gram Kartofler små, vaskede, halverede og med skræl
- 0.25 tsk. Spidskommen stødt
- 1.5 tsk. Røget paprika
- 1 liter fond lamme- eller oksefond
- 330 milliliter Øl mørk
- 4 stk. Rosmarinkviste
- 1.5 deciliter Piskefløde
- Olivenolie til stegning
- Salt og Peber
Sådan gør du
- Svits lammekødet i en gryde med olivenolie, og tag det op.
- Svits løg og hvidløg i et par minutter, og kom så resten af grønsagerne, de hele kartofler samt krydderierne i, og svits i 3-4 minutter.
- Tilsæt lammekød, fond, øl og rosmarin, og lad retten simre i minimum 30 minutter.
- Hæld fløden i, kog op, og smag til med salt og peber.
- Når kartoflerne er møre, og retten har den rette smag, kan den serveres.