Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Lammebov i stegeso

Per Asmussen
   

Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.

9. oktober 2018
Det er atter årstid for gryderetter og simremad, og det betyder også, at det er tid til at finde stegesoen frem fra den øverste hylde og fylde den med alskens gode sager. Vi giver dig her opskriften på en lækker simreret med lammebov, hvidvin og masser af gode grøntsager. Server retten med jordskokkemos og jordskokkechips og få varmen tilbage i både sjæl og krop - velbekomme!

Opskrift på lammebov i stegeso

Det er atter årstid for gryderetter og simremad, og det betyder også, at det er tid til at finde stegesoen frem fra den øverste hylde og fylde den med alskens gode sager.

Vi giver dig her opskriften på en lækker simreret med lammebov, hvidvin og masser af gode grøntsager.

Server retten med jordskokkemos og jordskokkechips og få varmen tilbage i både sjæl og krop – velbekomme!

Servings: 4 Portioner

Lammebov i stegeso

Det er atter årstid for gryderetter og simremad, og det betyder også, at det er tid til at finde stegesoen frem fra den øverste hylde og fylde den med alskens gode sager. Vi giver dig her opskriften på en lækker simreret med lammebov, hvidvin og masser af gode grøntsager. Server retten med jordskokkemos og jordskokkechips og få varmen tilbage i både sjæl og krop – velbekomme!
Author: Per Asmussen
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 4 timer

Ingredienser

  • 1 stk. Lammebov
  • 2 stk. Gulerødder
  • 3 stk. Løg
  • 1 stk. Bladselleri En stængel samt en masse blade
  • 4 stk. Laurbærblad
  • Krydderier Salt og peber
  • 2 deciliter Hvidvin
  • 8 deciliter Vand Kan sagtens variere, afhængig af din stegeso og kødets størrelse,
  • 500 gram Jordskokker
  • 500 gram Kartoffel
  • 1 deciliter Olivenolie
  • 15 gram Smør til sovsen
  • 15 gram Hvedemel til sovsen
  • 2 deciliter Mælk
  • 1 deciliter Fløde
  • Krydderier salt og peber
  • Citronsaft
  • Gastrik eller eddike og sukker
  • Bouillon fond du chef eller terning – kan undlades
  • Sovsekulør evt.
  • 1 bundt Persille

Sådan gør du

  • Lammebov i stegeso:

    Dette kød var krogmodnet i 60 dage, så det var meget intenst, mørt og lækkert i smagen. Når man arbejder med så godt kød, er det vigtigt, at det ikke overtilberedes, da det så vil blive tørt og kedeligt. Det skyldes, at der er mindre væske i krogmodnet kød end i “normalt” (dvs. vådmodnet) kød.
    Kødet blev inden tilberedningen brændt med en gasbrænder og krydret med salt og peber. Det kunne selvfølgelig også “bare” have været en tur på en pande, men gasbrænderen er nem at arbejde med og sikrer et ensartet resultat.
    Stegesoen fyldes med vand, så den bliver vædet godt igennem, mens grønsagerne snittes.
    Alle grøntsager skrælles/renses og skæres i grove stykker.
    Lammebov i stegeso
    Vandet hældes ud af stegesoen, og kød og grøntsager – undtagen jordskokker og kartofler – kommes i.
    Tilsæt hvidvin og vand.
    Læg låget på stegesoen og sæt den i ovnen.
    Tilbered kødet i 4 timer ved 150 grader.
    Efter 3 timer tages den ud af ovnen og der tilsættes kartofler og jordskokker.
    Efter de 4 timer tages kødet op, “trevles” med to gafler og sættes til side.
    Væsken sis og sættes til side – du skal bruge den i sovsen. 
     

    Jordskokkemos:

    I mellemtiden laves der en mos på jordskokkerne og kartoflerne.
    Kom grøntsagerne i en skål og mos dem med dit foretrukne redskab.
    Tilsæt olivenolie og smag mosen til med salt og peber.
     

    Sovs:

    Smørret smeltes i en gryde.
    Tilsæt hvedemel og pisk med et håndpiskeris, til melet har opsuget smørret.
    Tilsæt væsken (fonden) fra stegesoen – cirka 5-6 dl. – under kraftig piskning.
    Tilsæt mælk og fløde.
    Blend løg og gulerødderne med lidt af fonden og hæld det i sovsen.
    Smag til med salt, peber, citronsaft, gastrik (eller sukker og eddike) samt evt. en fond du chef (eller bouillonterning), hvis smagen stadig ikke er helt rigtig.
    Farv evt. sovsen med lidt kulør, hvis du ikke ønsker den lidt gullige farve.
    Hæld det trevlede kød i sovsen og varm retten igennem i et par minutter.
    Server retten med drys af hakket persille, jordskokkemos og et godt brød (f.eks. dette) som tilbehør.
    Retten smager desuden fantastisk med et sprødt element som drys, f.eks. disse jordskokkechips.
    Lammebov i stegeso