Kogt hamburgerryg er en sand klassiker, der hører til på mange traditionsrige borde - lige fra julefrokosten, menukortet til et typisk buffetbord. Men som det ofte er med klassikere, så er der delte meninger om, hvordan denne ret bør tilberedes - og ikke mindst hvad der skal serveres til som tilbehør.
Opskrift på kogt hamburgerryg
Kogt hamburgerryg er en sand klassiker, der hører til på mange traditionsrige borde – lige fra julefrokosten, menukortet til et typisk buffetbord. Men som det ofte er med klassikere, så er der delte meninger om, hvordan denne ret bør tilberedes – og ikke mindst hvad der skal serveres til som tilbehør. I det sønderjyske er der tradition for, at hamburgerryg serveres med grønlangkål og brunede kartofler. Denne ret fås gerne en nytårsaften men lige så gerne på en dag, hvor familien er samlet. Er du ikke i humør til grønlangkål, så kan den nemt skiftes ud med en frisk salat. God fornøjelse og velbekomme!Hvis du ønsker ny inspiration i dagligdagen, så prøv en måltidskasse fra vores sponsor Hello Fresh. Få 1199 kr. i rabat på de første 5 måltidskasser ved at trykke på dette link eller bruge rabatkoden: “gastrofun1199”:
Antal: personer
Kogt Hamburgerryg
Kogt hamburgerryg er en sand klassiker, der hører til på mange traditionsrige borde - lige fra julefrokosten, menukortet til et typisk buffetbord. Men som det ofte er med klassikere, så er der delte meninger om, hvordan denne ret bør tilberedes - og ikke mindst hvad der skal serveres til som tilbehør.
Ingredienser
Grønlangkål
- 250 gram Hvidkål
- 500 gram Grønkål
- 100 gram Smør
- 1 deciliter Fløde
- 5 stk. Kartofler
- Krydderier (Smag til med sennep, salt, peber og kogevand fra f.eks. hamburgerryg)
Hvide kartofler
- 500 gram Kartofler
- Salt
Brunede kartofler
- 500 gram Kartofler Små (brug ikke glaskartofler)
- Salt
- deciliter Sukker
- 1 tsk. Vand
- 15 gram Smør
Hamburgerryg
- 1 kilogram Hamburgerryg
Sådan gør du
Sønderjysk grønlangkål
- Hak grønkålet og hvidkålet i små stykker og steg/kog det i smørret i et par minutter i en tykbundet gryde.
- Tilsæt derefter fløden og 2 dl. af kogevand fra f.eks. hamburgerryg. Lad det simre i 10 minutter og tilsæt de moste (og kogte) kartofler og lad det stå i et par minutter på et mellemvarmt blus.
- Smag retten til herefter med salt, peber og sennep og den er klar.
Hvide Kartofler
- Skræl kartoflerne og kog dem i vand med salt i ca. 20 minutter. Hvis du stikker i kartoflerne med en skarp kniv, så skal de falde af når du løfter kniven.
Brunede Kartofler
- Kog de små kartofler i saltet vand i 7 minutter og sluk for blusset. Lad dem stå og trække et par minutter i vandet derefter.
- Pil skrællet og tør dem godt af og lad dem køle lidt ned.
- Find en stor, tykbundet pande og hæld sukkeret på. Tænd for panden på middel varme og sukkeret skal være smeltet før du må røre i det - det kræver lidt tålmodighed.
- Tilsæt vandet og lad det bruse. Tilsæt derefter smørret og igen lad det bruse.
- Tilsæt nu kartoflerne og husk at sukkermassen skal boble omkring kartoflerne.
- Efter et par minutter skal de vendes og igen et par minutter senere.
- Kartoflerne skal have taget farve hele vejen rundt før de er som de skal være.
Hamburgerryg
- Kom kødet i en gryde med kogende vand. Det skal kun lige dække det.
- Når vandet igen koger, skal skummet i vandet skummes af og der skal lægges et låg på.
- Kog hamburgerryggen ved lav varme cirka 45 minutter (bruger du et stegetermometer skal centrumtemperaturen være 60 grader).
- Tag gryden væk fra pladen og lad hamburgerryggen stå i kogevandet i cirka 20 minutter. Kogevandet kan bruges til hhv. grønlangkålen og sovsen.
- Tag hamburgerryggen op og fjern nettet.
- Skær hamburgerryggen i tynde skiver, men lad vær med at skære det hele. Hvis der er rester tilbage af stegen, kan det vakuumpakkes og fryses ned straks. Det kan genvarmes i sous vide/vandbad til en anden dags aftensmåltid.
Noter
Du kan med fordel have kogt og pillet kartoflerne til de brunede kartofler dagen inden.