Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Kartofler sous vide

Per Asmussen
   

Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.

11. september 2020
Sådan tilbereder du perfekte kartofler i sous vide. Nemt i en travl hverdag. Perfekt møre. Med bid og god smag.
Kartofler sous vide

Opskrift på kartofler sous vide

De mest perfekte, møre kartofler tilberedt i sous vide.

Tiden med udkogte kartofler skal være slut. De skal være faste og have en anelse bid, og når du bruger sous vide, er det lige præcis sådan, de bliver hver gang. Men ikke nok med det, de smager også meget bedre end de kartofler, du ellers plejer at koge

Kartofler i sous vide er ganske enkelt de bedste nogensinde. Læs med her, hvor jeg guider dig trin for trin til den perfekte tilberedning ved hjælp af sous vide-metoden.

Kartofler sous vide

Kartoflen og danskerne

De første kartofler kom til Danmark engang i det 18. århundrede, men det var først efter nogle årtier, at vi danskere for alvor fik øjnene op for, hvor skønne de er i madlavningen. Inden da havde man nemlig slet ikke tænkt på at tilberede dem!

Kartoflen var pludselig nærmest sendt fra himmelen, da der på dette tidspunkt hærgede både hungersnød samt sygdomme forårsaget af vitaminmangel. Kartofler er fyldt med næring og vitaminer, så det var godt, at vi langt om længe begyndte at spise mange flere af dem.

Og da man sidenhed fandt på at bruge kartoffelskrællerne til at producere spiritus, blev det da først rigtig festligt.

Tilberedning af kartofler

Jeg skal selvfølgelig ikke diktere, hvad der er den bedste tilberedningsform til kartofler. Både kogte, saltbagte, langtidsstegte og grillede kartofler kan være rigtig skønne, men sous vide kan altså bare noget, hvis du spørger mig – særligt sammenlignet med traditionel kogning. Her vil jeg faktisk gå så vidt som til at sige, at sous vide er det absolut bedste, du overhovedet kan gøre for kartoflerne.

Én af fordelene ved at bruge sous vide er også, at kartoflerne ikke kan koge over. Jeg kan roligt blive fanget af noget i nyhederne uden at skænke dem en eneste tanke!

Kartofler sous vide tid og temperatur

Det er langt fra noget nyt for mig at tilberede kartofler i sous vide. Sammenlignet med almindeligt kogte kartofler, får kartoflerne et helt andet bid, så det er helt klart sådan, jeg foretrækker at tilberede dem.

Jeg har længe holdt mig til tommelfingerreglen om at give små kartofler 85 °C i 1 time og store kartofler 85 °C i 2 timer.

Tidligere har jeg eksperimentet lidt med tid og temperatur for at prøve noget nyt. Og det viste sig heldigvis at give pote. Ikke at det ikke gerne må gå galt indimellem – det er der jo også en masse læring i, både for mig og for jer 😉 Her er, hvad eksperimentet gik ud på: Kartoflerne, jeg brugte denne gang, var nemlig allesammen til den lidt store side, så fremfor at vakuumpakke dem hele og give dem 2 timer (som jeg plejer), flækkede jeg dem midt over og gav dem kortere tid – men ved en højere temperatur, end jeg plejer.

Og så endte der altså med at stå ekstra lækre kartofler på menuen: De var perfekt faste og ikke det mindste udkogte.

Kartofler sous vide


Kartofler sous vide
Antal: 2 personer

Kartofler sous vide

Sådan tilbereder du perfekte kartofler i sous vide. Nemt i en travl hverdag. Perfekt møre. Med bid og god smag.
Forfatter: Per Asmussen
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 1 time 30 minutter

Ingredienser

  • 500 gram Kartofler
  • 1 spsk. Smør
  • 0.5 tsk. Salt

Sådan gør du

  • Find et skærebræt og en kniv.
  • Skræl kartoflerne.
  • Kartoflerne skal have nogenlunde samme størrelse/tykkelse for at få en ensartet tilberedning. Flæk de kartofler, der er væsentligt større end de andre.
  • Kom kartofler, smør og salt i en vakuumpose.
  • Vakuumpak posen og kom den i din sous vide.
  • Tilbered kartoflerne ved 85 °C i 1,5 timer.
  • Tag herefter posen op af vandet.
  • Åbn vakuumposen og kom kartoflerne over i en skål.
  • Servér.

Noter