Opskrift på kartoffel porre suppe
Når det rusker og regner udenfor, når jeg har glemt at købe ind, eller når maden skal på bordet i en fart uden alt for meget opvask bagefter, så er svaret: Suppe!
Hvis du spørger mig, så er der slet ikke noget, der hedder dårligt vejr. Næ nej, så hedder det hyggevejr! 🙂
Derfor brokker jeg mig slet ikke over de køligere tider, for jeg ved, hvad det betyder: Sofahygge, uldsokker, masser af tæpper og Netflix med familien. Juhuu!
Og som temperaturen falder, stiger min lyst tilsvarende til suppe – både de “tyndere” slags som for eksempel en traditionel hønsekødsuppe eller gullaschsuppe, men også de mere cremede af slagsen, såsom den helt klassiske aspargessuppe, tomatsuppe eller blomkålssuppe – alt afhængigt af humør eller hvad jeg finder i køleskabet.
Suppe er nemlig geniale til stop-madspil, og så kan de laves ret billigt.
Hvis du ikke føler, at suppe er noget, du bliver RIGTIGT mæt af, så kan suppe altid serveres sammen med skønne hjemmelavede suppehorn, der er med til at give en god mæthedsfornemmelse.
Lige nu er det sæson for porre, så jeg har haft en del liggende. Sammen med kartoffel kan de blive til en RIGTIG lækker og cremet suppe, som man aldrig går fejl af, og så er kartoffel-/porresuppe en klassiker, der er alletiders med lidt knasende bacon og friske krydderurter på toppen.
Du kan selvfølgelig vælge at undlade baconen, hvis du ønsker en kødfri udgave – det er helt op til dig, og begge dele fungerer supergodt.
Servér den som forret, enten med eller uden brød, eller som hovedret, gerne med et godt brød på siden for ekstragod mæthed.
Kartoffel porre suppe
Ingredienser
- 750 gram Kartofler En melet sort, der nemt koger ud (f.eks. bagekartofler).
- 3 stk. Porre
- 3 fed Hvidløg
- Smør til stegning
- Olie til stegning
- 7 deciliter Bouillon Grøntsagsbouillon – kan sagtens blot være vand + terning
- 1 spsk. Timian tørret eller frisk – kan undlades
- 2.5 deciliter Fløde
- Krydderier salt og peber
- Purløg finthakket
- Bacon ristet sprødt på panden
Sådan gør du
- Kartoflerne skrælles og skæres i grove tern. Porrerne renses og skæres i ringe. Opvarm en gryde med smør og olie og steg kartofler, porrer og hvidløg til det bliver blødt. Det må ikke blive brunt! Tilsæt bouillon og lad suppen koge ved svag varme i cirka 30 minutter. Kartoflerne skal være helt møre og udkogte. Blend suppen med en stavblender og tilsæt fløden. Varm suppen op til kogepunktet – den må gerne lige akkurat komme i kog, men må ikke stå og koge i længere tid. Smag suppen til med salt og peber og server de med et drys purløg og sprødstegt bacon.
Noter
- Gem den grønne porretop og snit den fint – det er et lækkert drys på suppen.
- Ristede rugbrødstern/rugbrødschips – evt. hjemmelavede.
- Sprødstegt chorizo i stedet for bacon.
- Ristede, saltede mandler.